L'HORA DELS PACTES

L'oferta de Valls agita les bases dels comuns i divideix Cs

Collboni i Maragall mantenen el seu veto creuat i s'ofereixen a Colau com a socis preferents

Artadi es manté a l'"expectativa", però demana al republicà que mantingui la seva "convicció" amb la independència

zentauroepp48347473 grafcat9911  barcelona  27 05 2019   el ex primer ministro f190529121928

zentauroepp48347473 grafcat9911 barcelona 27 05 2019 el ex primer ministro f190529121928 / Toni Albir

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Toni Sust

La maniobra inesperada de Manuel Valls ha accelerat el moviment de fitxes en el si dels partits perquè Barcelona inauguri un nou govern municipal. L’oferiment "sense condicions" del vot dels seus sis regidors ha desencadenat un encreuament de manifestos en les bases dels comuns: un empeny per lligar un acord amb ERC, el guanyador de les eleccions, mentre un altre advoca per un tripartit d’esquerres que inclogui el PSC. Això sí, cap d’ells aposta per l’alternativa que suposa la suma de BComú i el PSC amb el recolzament extern de Valls, i per això el gest respon a la voluntat de reaccionar davant la incertesa que genera que cap càrrec dels 'comuns' s’atreveixi a negar en públic que acceptin aquest regal. Però l’ex primer ministre francès no només està polaritzant l’òrbita morada, sinó també el partit amb el qual es va aliar per presentar-se a les municipals: Ciutadans. La seva aposta comença a calar en les files taronges, just el dia en què es veuen immersos en un debat sobre les seves aliances postelectorals.

Republicans i postconvergents han activat els seus portaveus per avisar Colau de les implicacions que comportaria aquest pacte que desbancaria Maragall. Per a JxCat l’oferta de Valls està enverinada perquè "no hi ha res que faci Valls que sigui gratuït", i reclamen a Colau "que faci una reflexió que vagi més enllà de mantenir la seva cadira". Davant dels micròfons de Ràdio 4, la número dos de la llista, Elsa Artadi, va considerar "contradictori" que Colau, venint del "15-M", acabés "sucumbint" al que qualifica d’"operació d’Estat" per arraconar l’independentisme. Per la seva banda, la portaveu republicana Marta Vilalta va compartir el diagnòstic i va postil·lar que "no entendria" que l’alcaldessa en funcions acceptés un "pacte contra natura". I va tornar a desdenyar una aliança que inclogui el PSC al·legant que és "extremadament difícil" arribar a estrènyer-se les mans a causa de "la repressió molt evident" i de la qual els socialistes són "còmplices", segons el seu parer.

Collboni tampoc aixeca el veto als republicans i va anunciar que el PSC obrirà durant aquesta setmana –sense precisar data– les negociacions amb BComú darrere la formació d’un govern a dos a Barcelona. “La coalició de progrés és possible, ha de ser un govern centrat en la lluita contra la desigualtat, la inversió als barris, una ciutat amiga de l’economia que creï llocs de treball”.

Ernest Maragall es va obrir dissabte a la nit a prescindir de JxCat per aplanar el terreny a Ada Colau, ungint Colau com a sòcia preferent i anteposant-la als seus companys als despatxos del Govern. Artadi va assegurar aquest dilluns que estan "a l’expectativa" i va demanar al republicà que mantingui la seva "convicció" de desancorar Catalunya de la resta d’Espanya si opta per pactar només amb Colau. "No entendríem un canvi", va llançar, i va afirmar que continuarà entrevistant-se amb Maragall perquè queden "dues llargues setmanes" abans de la constitució del consistori barceloní el 15 de juny.

Disparitat a Cs

Els taronges s’han encarrilat aquest dilluns en un dels debats més transcendentals del partit per decidir la seva estratègia de pactes. Alguns sectors de la formació defensen acords amb els socialistes en municipis i comunitats, malgrat el cop de porta evidenciat al llarg de les conteses electorals. A més, comença a guanyar adeptes l’estratègia de Valls malgrat que la direcció mantingui el seu ferm no a Colau i es disposi només a parlar amb Collboni

Notícies relacionades

L’eurodiputat, Luis Garicano, es va alinear  aquest diumenge amb Valls per "evitar un resultat encara pitjor" a la capital catalana. En un apunt en el seu compte de Twitter, Garicano va assegurar que "es pot votar Colau, tot i que a un li sembli dolentíssima com a alcaldessa" si és per evitar "un resultat encara pitjor" i, "potser, catastròfic". El diputat al Congrés, Juan Carlos Girauta, va replicar a la mateixa xarxa social que és un "fals dilema triar entre forca i guillotina" perquè "el mal menor no és Colau sinó Collboni", al qual, segons ha recordat, "Cs ja li ha ofert els seus vots", de manera que "el dilema el té Colau: Collboni o Maragall".

El secretari general, José Manuel Villegas, va voler apaivagar la disparitat després de la reunió de l’executiva i va insistir que Colau és un "personatge populista i nacionalista", per la qual cosa el seu partit no negociarà per propiciar la seva possible investidura. "La posició de la Junta de Ciutadans és clara en aquest assumpte: evitar que nacionalistes i populistes arribin al Govern de Barcelona, i cal intentar-ho per tots els mitjans", va concloure.