11 detinguts

Desarticulat un grup d'encastadors a Barcelona

Van assaltar 3 botigues en una nit i en 4 mesos van fer 22 encastaments en comerços de la ciutat i del seu entorn

Es llegeix en minuts

Els Mossos han desarticulat un grup criminal especialitzat a fer robatoris en establiments comercials de Barcelona i l’entorn metropolità pel mètode de l’allunatge. L’operació policial ha permès detenir 11 membres del grup, de nacionalitat espanyola i d’edats compreses entre els 20 i els 39 anys, als quals se’ls considera autors de 22 robatoris amb força en quatre mesos en establiments comercials i del robatori i furt de 18 turismes.  En una sola nit van entrar a tres comerços.

La investigació es va iniciar a començaments del 2019 quan els Mossos van detectar que a Barcelona i els voltants s’havien produït una sèrie de robatoris en comerços pel mètode de l’encastament amb característiques molt similar.

Els policies van determinar que darrere d’aquests robatoris hi havia un mateix grup de persones, que havien fet d’aquesta activitat il·lícita la seva forma de vida. Aquest grup estaria integrat principalment per joves amb un alt grau de reincidència i amb un ampli historial delictiu, tots ells ubicats en zones limítrofes del nord de Barcelona, Sant Adrià de Besòs i Badalona. 

Al llarg de la investigació es va determinar que el grup sempre actuava seguint uns mateixos paràmetres.

Abans de cometre els robatoris sostreien turismes que utilitzarien per fer els encastaments. Els vehicles sempre eren d’unes marques concretes, de les quals havien adquirit les eines, la tecnologia, els coneixements i l’experiència per sostreure’ls amb facilitat.

Dies abans dels robatoris una part dels membres del grup es dedicaven a escollir establiments i a estudiar la viabilitat del robatori. Principalment escollien comerços de venda de terminals de telefonia o productes electrònics, però també d’altres menes com estancs o joieries. 

Una vegada forçat l’accés ràpidament s’emportaven tots els objectes que podien de dins del comerç i que venien posteriorment a un tercer. Si durant la materialització dels robatoris eren descoberts, no dubtaven a fer servir la violència, utilitzaven eines i altres objectes per intimidar els vigilants de seguretat o les persones i aconseguir el botí.

Perfectament organitzats

Els investigadors van constatar que el grup criminal estava integrat per uns 14 joves, tots ells homes d’un perfil molt similar i que havien establert vincles criminals per la proximitat dels seus llocs de residència.

Tot i que l’activitat criminal del grup no requeria un gran repartiment de tasques, sí que es va fer evident que els seus membres tenien fixada una estructura de gestió en tres nivells.

Notícies relacionades

En la part superior hi hauria quatre persones que farien les tasques de direcció del grup. Eren els encarregats de seleccionar els objectius, triar i participar en la sostracció dels vehicles per cometre els robatoris i liderar i donar les directrius al materialitzar-los. Posteriorment s’encarregaven de la recerca de compradors del material sostret.

En un nivell intermedi hi havia uns sis membres del grup que eren activats a criteri dels líders per participar en els diferents robatoris. En un últim nivell hi havia els encarregats de la logística del grup; aquests quatre joves sabien on eren els vehicles sostrets, portaven i recollien els participants en els robatoris, i s’encarregaven d’amagar i custodiar els objectes sostrets fins que eren venuts.