ENTREVISTA

Maragall, disposat a governar en solitari

El guanyador de les municipals recrimina als comuns i a JxCat "els vetos encreuats"

zentauroepp48354051 erc190527124848

zentauroepp48354051 erc190527124848 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cap de llista d’ERC per Barcelona i guanyador de les municipals d’aquest diumenge a la capital catalana, Ernest Maragall, ha defensat que la seva responsabilitat serà governar "amb les condicions que siguin" i ha apuntat que governarà en solitari "si els vetos encreuats funcionen tal com estan explicitats".

Seguiu aquí en directe les notícies sobre les conseqüències de les eleccions del 26-M.

D’aquesta manera s’ha referit en una entrevista a Catalunya Ràdio al recel entre els comuns i JxCat. De fet, Maragall ha assegurat que "hi ha molt a parlar" tant amb la cap de llista de BComú i fins ara alcaldessa, Ada Colau, com amb JxCat. I és que la suma de regidors d’ERC i JxCat ha quedat en 15 escons, lluny dels 21 que marca la majoria absoluta. Els 10 representants de Maragall i els 10 de Colau junts quedarien només a un d’aquesta majoria.

Maragall celebra que a Barcelona hi hagi una majoria de vots progressistes, però ha considerat "prematur" parlar de pactes postelectorals. El que toca ara, segons el guanyador de les eleccions a la capital catalana, és posar-se en marxa i parlar amb tothom, no només amb els representants polítics escollits, sinó també amb els ciutadans, el sector privat, els treballadors i les petites i mitjanes empreses.

El pròxim alcalde de Barcelona ha apuntat a un govern en solitari si es manté el recel entre BComú i JxCat, però també ha afegit que ara s’ha de veure "què queda en la lògica posició d’abans de les eleccions i com s’expressa després dels resultats en termes de continguts, acords i possibilitats de treball".

Els presos

Notícies relacionades

El cap de llista d’ERC ha volgut posar de relleu que el que exigeix la ciutat és una amplísima majoria dels que defensin la llibertat i la democràcia en el context polític actual. "Hi ha una amplísima majoria que el que vol és que treballem conjuntament pel retorn dels exiliats, la llibertat dels presos i la reconquesta del dret d’autodeterminació. I per això no s’ha de ser independentista al 100%", ha remarcat.

Maragall ha lamentat que la CUP hagi quedat fora del consistori barceloní al perdre els tres regidors que tenia fins ara i ho ha qualificat "d’autèntica llàstima". En aquest context, interpreta que hi ha hagut una divisió d’un cert vot "presumptament radical independentista" amb referència a la CUP i a la llista que ha liderat Jordi Graupera, que tampoc ha obtingut representació a l’Ajuntament de Barcelona. Per Maragall, no comptar amb la CUP a l’ajuntament és un "error" i "cadascú hauria d’assumir la seva responsabilitat en aquest terreny