Anar al contingut

ENTREVISTA

Maragall, disposat a governar en solitari

El guanyador de les municipals recrimina als comuns i a JxCat "els vetos encreuats"

El Periódico

Maragall, disposat a governar en solitari

ALBERT BERTRAN

El cap de llista d’ERC per Barcelona i guanyador de les municipals d’aquest diumenge a la capital catalana, Ernest Maragall, ha defensat que la seva responsabilitat serà governar "amb les condicions que siguin" i ha apuntat que governarà en solitari "si els vetos encreuats funcionen tal com estan explicitats".

Seguiu aquí en directe les notícies sobre les conseqüències de les eleccions del 26-M.

D’aquesta manera s’ha referit en una entrevista a Catalunya Ràdio al recel entre els comuns i JxCat. De fet, Maragall ha assegurat que "hi ha molt a parlar" tant amb la cap de llista de BComú i fins ara alcaldessa, Ada Colau, com amb JxCat. I és que la suma de regidors d’ERC i JxCat ha quedat en 15 escons, lluny dels 21 que marca la majoria absoluta. Els 10 representants de Maragall i els 10 de Colau junts quedarien només a un d’aquesta majoria.

Maragall celebra que a Barcelona hi hagi una majoria de vots progressistes, però ha considerat "prematur" parlar de pactes postelectorals. El que toca ara, segons el guanyador de les eleccions a la capital catalana, és posar-se en marxa i parlar amb tothom, no només amb els representants polítics escollits, sinó també amb els ciutadans, el sector privat, els treballadors i les petites i mitjanes empreses.

El pròxim alcalde de Barcelona ha apuntat a un govern en solitari si es manté el recel entre BComú i JxCat, però també ha afegit que ara s’ha de veure "què queda en la lògica posició d’abans de les eleccions i com s’expressa després dels resultats en termes de continguts, acords i possibilitats de treball".

Els presos

El cap de llista d’ERC ha volgut posar de relleu que el que exigeix la ciutat és una amplísima majoria dels que defensin la llibertat i la democràcia en el context polític actual. "Hi ha una amplísima majoria que el que vol és que treballem conjuntament pel retorn dels exiliats, la llibertat dels presos i la reconquesta del dret d’autodeterminació. I per això no s’ha de ser independentista al 100%", ha remarcat.

Maragall ha lamentat que la CUP hagi quedat fora del consistori barceloní al perdre els tres regidors que tenia fins ara i ho ha qualificat "d’autèntica llàstima". En aquest context, interpreta que hi ha hagut una divisió d’un cert vot "presumptament radical independentista" amb referència a la CUP i a la llista que ha liderat Jordi Graupera, que tampoc ha obtingut representació a l’Ajuntament de Barcelona. Per Maragall, no comptar amb la CUP a l’ajuntament és un "error" i "cadascú hauria d’assumir la seva responsabilitat en aquest terreny