protesta sindical

Crema de motxilles de Glovo per la mort d'un dels seus repartidors

Almenys un centenar de col·legues de la víctima es concentren davant la seu de l'empresa i anuncien una denúncia a Treball

video 3506595 / periodico

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un jove de 22 anys que es dedicava al repartiment de menjar a domicili amb bici per a Glovo ha mort aquesta nit al centre de Barcelona al ser atropellat per un camió del servei de neteja, segons han informat fonts de la Guàrdia Urbana de la capital catalana. La seva mort ha desencadenat les protestes d’almenys un centenar de repartidors de l’empresa, que han tallat el trànsit davant el centre d’operacions i han cremat motxilles de Glovo.

El Sindicat de Ciclomissatgers, a més, ha anunciat que presentaran una denúncia a Inspecció de Treball al considerar-lo un accident laboral, segons SER Catalunya. A més, el portaveu dels ‘riders’ autònoms d’Espanya, Mario Di Palma, ha anunciat que aquest dilluns hi haurà una altra concentració, a les 12 hores, a la seu principal de Glovo a Barcelona, al carrer de Pallars.

Diversos treballadors han volgut entrar a l’edifici, situat al carrer de Pallars, però una dotació antiavalots dels Mossos d’Esquadra i una altra de la Policia Nacional els ho han impedit i han retingut un dels treballadors durant uns minuts.

Els concentrats han mostrat la seva indignació per les condicions de treball de Glovo, a qui culpen de la mort del jove de 22 anys. “Sabíem que això passaria abans o després perquè aquest model de negoci t’obliga a treballar moltes hores”, ha dit a Efe Javier Morata, extreballador d’aquesta empresa de repartiment a domicili amb bicicleta.

“Som els nous esclaus del segle XXI”

“Som els nous esclaus del segle XXI. Treballem en condicions indignes i el cansament provoca accidents”, ha assenyalat un treballador nepalès que no ha volgut donar el seu nom però que ha assegurat que coneixia el mort i que era compatriota seu.

“Els immigrants encara cobren menys que els nacionals –ha aclarit Morata–, perquè com que no tenen papers no facturen directament a l’empresa sinó que ho fan a través de mitjancers que s’emporten una comissió”.

Alguns dels treballadors han col·locat flors i espelmes a la porta de l’empresa i han intentat fer un acte de record pacífic, però d’altres s’han mostrat molt indignats i han tirat les bicicletes al mig de la calçada per tallar el carrer.

També ha cremat bosses de repartiment i han cridat “esclavistes” i “explotadors” als responsables de l’empresa.

Suport de CCOO, la CNT i la UGT

La Federació d’Altres Activitats del sindicat IAC ha organitzat la protesta, que ha comptat amb el recolzament de la CUP de Barcelona, CCOO, la CNT i Élite Taxi en diversos tuits. També la UGT, que ha criticat la situació en què els repartidors de menjar a domicili fan la seva feina, sent “precari, sense protecció i amb greus conseqüències sobre la seva salut”, tal com s’ha demostrat, diu el sindicat, després de la mort d’aquest jove.

El sindicat ha ressaltat l’“alt grau de sinistralitat” que hi ha en aquest sector, on aquests treballadors recorren entre 60 i 80 quilòmetres diaris amb bicicleta. “Als sis mesos que el treballador o treballadora de les plataformes digitals ha començat a treballar, té un accident greu que, en la majoria dels casos, no són tractats com un accident laboral, com correspondria, sinó com una malaltia comuna”, posa de manifest la UGT.

La Federació d’Altres Activitats del sindicat IAC ha tornat a denunciar les condicions de treball d’aquests repartidors, la falta de protecció pel que fa a riscos laborals i la fragilitat del col·lectiu davant els accidents”.

Concentració a Madrid

A Madrid, s’han concentrat repartidors de Glovo per mostrar el seu condol i protestar per les condicions de treball.

Accident a Balmes-Gran Via

El sinistre s’ha produït sobre les 23.15 hores a la cruïlla entre el carrer de Balmes i la Gran Via de les Corts Catalanes, han indicat les fonts.

529dcee8-1daa-4476-bfaa-bf960e648766-hd-web / periodico

Fins al lloc s’ha desplaçat un equip d’emergència que no ha pogut fer res per salvar la vida del ciclista, així com diverses patrulles de la Guàrdia Urbana, que han creat un cordó de seguretat per desviar el trànsit a la zona.

La Guàrdia Urbana de la capital catalana s’ha fet càrrec de la investigació i la consegüent tramitació de l’atestat del succés. 

Es tracta de la setena víctima mortal en accident de trànsit a Barcelona.

L’Ajuntament de Barcelona ha lamentat la mort del jove i ha traslladat el seu condol a la família i els amics. 

Comunicat oficial de Glovo

L’empresa, per la seva banda, ha enviat un comunicat en què lamenta la mort d’un repartidor a Barcelona i prega “la màxima prudència fins que les autoritats resolguin els fets”. A la nota, apunten: “Quan s’aclareixin els fets iniciarem els tràmits per activarl’assegurança privada que cobreix l’activitat realitzada pel repartidor en cas d’accident”.

Notícies relacionades

També condemna la manifestació davant el seu local. “Davant l’atac a la seva seu a Barcelona, Glovo vol condemnar la violència i manifestar el seu rebuig profund. La companyia ha necessitat la protecció de les forces de seguretat, a les quals vol agrair públicament tot el seu recolzament, quan aquesta tarda diversos manifestants han intentat accedir per la força a una de les seves oficines, on hi havia personal de l’empresa treballant”.

Un comunicat que no ha agradat als repartidors, que s’han queixat a les xarxes socials, com demostra aquest tuit: