ELECCIONS MUNICIPALS

Colau proposa comprar 10 escoles concertades per convertir-les en públiques

Subirats advoca perquè el consistori sufragui la sisena hora que va suprimir CiU en centres de BCN

zentauroepp48158923 colau190515124456

zentauroepp48158923 colau190515124456 / Alejandro Garcia

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Ada Colau proposa que l’Ajuntament de Barcelona compri escoles concertades per convertir-les en centres educatius públics. L’alcaldable ho ha explicat en un acte a l’Eixample, un districte del qual ha destacat que, malgrat que la demanda pública és superior, compta amb un 30% més de centres privats. L’alcaldessa ha precisat que en l’actualitat un 53% de les famílies barcelonines aposten per una escola pública, però l’oferta d’aquest tipus de centres és insuficient: només arriba al 46%. Un altre problema és el de l’espai físic. A l’Eixample, ha assegurat l’alcaldable, amb prou feines hi ha solars que puguin utilitzar-se per erigir noves escoles.

Atenent la voluntat d’ampliar la xarxa pública i d’atendre els problemes d’espai, Colau ha proposat un pla municipal per convertir 10 escoles privades en públiques. Un objectiu que advoca per aconseguir mitjançant la cessió dels centres per part de les concertades, via l’adquisició o el lloguer dels immobles. Ja hi ha un cas en què s’ha donat una d’aquestes operacions, el de l’escola Sant Vicenç de Paül, a Hostafrancs, que s’ha convertit en l’institut escola Sants.

Escola infantil

El govern de Colau ha apostat en el mandat que conclou per municipalitzar diversos serveis: el funerari, el de l’aigua, el de l’energia. Ara per ara només ho ha aconseguit parcialment en el cas de l’electricitat, a l’obrir una operadora municipal que té un abast limitat: proveeix les seus del consistori i uns 20.000 abonats. Un dels primers gestos que va fer en aquest camp va ser convertir en públiques tres escoles infantils que el govern de Xavier Trias havia obert mitjançant el sistema d’una gestió delegada a privats. Trias va optar per aquesta via per esquivar les limitacions de la llei Montoro.

Notícies relacionades

La candidata de Barcelona en Comú, que ha comparegut junt amb el comissionat de Cultura de l’ajuntament, Joan Subirats, i l’exconseller d’Educació del Govern català Joan Manuel del Pozo, ha recordat la pugna que el consistori ha mantingut aquest mandat amb la Generalitat per no invertir el que devia en la construcció d’escoles infantil, i com es reclamen per això 42 milions d’euros al Govern català.

La sisena hora

Subirats ha abordat una altra qüestió, el fet que el consistori es proposa sufragar la sisena hora que el tripartit va preveure per a les escoles i que CiU va eliminar a l’arribar a la Generalitat el 2010. El comissionat ha assegurat que als centres concertats s’ha mantingut aquella sisena hora, la qual cosa suposa un avantatge per als seus alumnes i un desavantatge per als de la pública. Per això, l’ajuntament advoca perquè professionals de branques artístiques, com la música, cobreixin aquella sisena hora en centres públics de la ciutat.