ELECCIONS MUNICIPALS

Colau demana el vot «progressista» a Nou Barris, el seu graner electoral

La candidata adverteix contra ERC i el PSC: «Perquè jo segueixi, cal concentrar el recolzament»

Proclama que el seu govern ha demostrat que la ciutat es podia dirigir «sense robar»

colau / periodico

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

El Cor Rebel de Barcelona és un grup musical creat per Barcelona en Comú fa només tres mesos, i és també el guàrdia pretorià dels comuns en els actes de campanya municipal, en què canten abans dels parlaments. Bella Ciao, cançó de la resistència italiana antifeixista és el senyal: és l’última abans que parlin els polítics.

“Podeu estar orgullosos de tenir una alcaldessa que és una referència europea i mundial”, proclama Pablo Iglesias

I així ha passat aquest dissabte a la plaça de Ángel Pestaña, a Nou Barris, el districte emblemàtic de la victòria d’Ada Colau el 2015, on l’alcaldessa ha acudit acompanyada pel líder de Podem, Pablo Iglesias. Ja van parlar a la zona fa quatre anys. Va ser a la plaça Major. Van al·ludir a la presumpta corrupció de CiU i als comptes a l’estranger d’alguns polítics. Cosa que després va servir perquè els seus rivals acusessin l’alcaldessa d’aprofitar boles contra Xavier Trias i rendibilitzar-les per a la seva victòria.

Un mandat més tard, l’acte ja no és el d’uns activistes que han decidit dedicar-se a la políticaAra venen a mantenir el que han aconseguit. I saben que si els socialistes veiessin el seu recolzament disparat a Nou Barris, Barcelona en Comú patiria. En resum, l’acte estava predestinat a una cosa habitual en un campanya ara i fa 30 anys: reclamar el recolzament de l’esquerra advertint que votar el PSC i ERC suposa arriscar-se que pactin amb la dreta.

Tot i les clavegueres

“Amb totes les clavegueres i tots els ibex i aquí estem”, ha afirmat l’alcaldessa. S’ha felicitat pels resultats de les eleccions legislatives del 28 d’abril i ha advertit al PSOE que ha de tenir present que molts dels vots que va rebre “van ser deixats”.De fet la seva intenció és que molts dels que van votar socialista aquell dia la votin a ella a Barcelona el 26-M. Colau ha afirmat que en el mandat 2011-2015 el llavors alcalde Trias va deixar de costat els barris, fins al punt que en les reunions entre l’ajuntament i els veïns comptaven amb la presència d’antiavalots per si de cas. I que ara la regidora del districte, Janet Sanz, es reuneix amb normalitat amb ells.

“No ens ha tocat un mandat fàcil. Segurament ens ha tocat un dels períodes més complicats des de la recuperació de la democràcia. Amb un PP autoritari, que ha liderat la repressió i la pitjor política. Hem vist un procés que ha paralitzat la Generalitat”, ha dit, repartint, com acostuma, una mica al bàndol independentista i una mica al constitucionalista.

Ha destacat la seva aposta per la inversió social i ha assegurat que les diferències socials entre els veïns de la ciutat s’estan reduint. “Ho hem fet amb transparència, sense robar, amb polítiques valentes”.

“Fa 10 anys jo era aquí a Nou Barris aturant desnonaments”, ha dit Colau abans d’aixecar la veu contra l’oposició: “No toleraré que vinguin a dir-me que no hem fet prou”. “Diran que no s’ha fet res. Hem d’explicar un a un el que hem fet”, ha demanat als assistents, als que ha advertit que només ells poden fer fora el govern que ha encapçalat.

“¿Us imagineu el que podem fer en el pròxim mandat ara que sabem com funciona l’ajuntament?”, diu Colau

I ha pronunciat una frase que inquieta al pensar com va començar el mandat anterior: “¿Us imagineu el que podem fer en el pròxim mandat ara que sabem com funciona l’ajuntament?”. “Perquè jo continuï sent alcaldessa necessitem concentrar el vot progressista”, ha alertat. I ho ha justificat amb pals per a ERC i per al PSC: “ERC fa anys que governa amb la dreta corrupta. No ho entenc. Tant de bo ERC rectifiqui i deixi de dir que vol pactar amb Junts per Catalunya. I el PSC dient que vol pactar amb Valls. ¿Ser d’esquerres és això?”.

Iglesias i el dentista

Notícies relacionades

“President, president,” cridaven a Nou Barris alguns dels assistents a l’acte quan ha pres la paraula Iglesias. Però no gaires. S’ha referit a algunes de les mesures preses pel govern de Colau. A l’operadora elèctrica, que, amb un servei limitat, té capacitat per proveir les seus municipals i 20.000 abonats. I al dentista municipal, del qual s’espera que atengui unes 38.000 persones a l’any, amb un 40% d’estalvi en la tarifa. El dentista municipal fa pinta d’aparèixer en cada un dels actes d’aquesta campanya.

“¿Què significa Manuel Valls?”, s’ha preguntat Iglesias, per respondre’s que tothom sap que és el candidat dels interessos econòmics. Però el líder de Podem no ho deia per ferir l’exprimer ministre francès, sinó per recordar que els socialistes no descarten un pacte amb Valls. “Podeu estar orgullosos de tenir una alcaldessa que és una referència europea i mundial”, ha proclamat.