equipament en discussió

El Zoo va a la vaga inquiet pel seu futur

El ple municipal debat un pla estratègic del recinte de marcat accent animalista

zentauroepp47985881 huelga zoo190502183025

zentauroepp47985881 huelga zoo190502183025 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Carles Cols

Per a bestials, les vagues del metro, però aquesta vegada ha sigut la plantilla del Zoo de Barcelona la que ha celebrat una primera jornada d’aturada laboral de les nou que té previstes realitzar segons com acabi aquest divendres el ple municipal en el qual es debatrà i votarà el futur del recinte. La vaga, per tractar-se d’un zoo, té els seus condicionants. El parc s’ha tancat el públic. Les cures als animals no s’han vist afectades. Serveis màxims en aquesta matèria.

El que és sobre la taula és el capítol final d’un debat que va impulsar el govern d’Ada Colau a començaments de mandat. Va obrir les portes de l’ajuntament als grups animalistes perquè proposessin què fer amb el zoològic, un equipament amb l’etiqueta d’antiquat. Tot i que tard, el front científic va reaccionar i va sortir en defensa de la tasca dels zoos com a peces indispensables per a la conservació de les espècies amenaçades, més fins i tot ara, amb el canvi climàtic com a evidència inqüestionable.

Al ple de l’Ajuntament de Barcelona arriba aquest divendres un text discutit, almenys des de la perspectiva dels treballadors del zoo, perquè crea un estrany organisme extern, l’anomenat comitè d’ètica, d’incerta composició encara, que hauria de ser el que determinés quines espècies tenen permís per procrear i quines no. Actualment, el zoo disposa d’un equip similar, però que treballa de forma coordinada amb les organitzacions internacionals de conservació de la natura. El text que aprovin els grups municipals pot convertir el Zoo de Barcelona en un planeta sense òrbita.

¿Santuaris?

Notícies relacionades

Els treballadors del recinte animalista creuen que el pla estratègic que impulsarà el ple pot propiciar una progressiva decadència per falta d’inversió, repetir a poc a poc el que ja ha ocorregut amb l’aquari dels dofins, que és obsolet i antiquat, en altres instal·lacions, expliquen fonts del comitè d’empresa. La inquietud dels treballadors l’accentua el fet que en el mateix ple municipal i de forma paral·lela es votarà la iniciativa ciutadana Zoo Segle XXI, molt activa al llarg del mandat, que tenia com a primera meta el tancament del zoològic i que finalment ha modulat el seu discurs. Actualment defensa, en línia amb el que se suposa que hauria de sostenir el comitè ètic, que al zoo només es reprodueixin espècies que puguin ser reintroduïdes en els seus hàbitats naturals o en santuaris condicionats per ser la seva nova llar. La bona fe d’aquesta iniciativa, que li ha permès recollir prou firmes com per portar el tema al ple municipal, xoca amb la realitat, segons una part de la comunitat científica. El canvi climàtic, adverteixen, pot posar en situació de perill espècies que ara no ho estan, i això en estrets marges de temps. Perdre la diversitat genètica que aporten els zoològics pot ser contraproduent, avisen.

El consistori sortint (el d’aquest divendres és l’últim ple del mandat) deixarà als regidors que resultin elegits el 26 de maig vinent un pla estratègic en el qual es definiran les línies mestres del zoo, almenys, sobre el paper. La realitat sol ser més tossuda. L’actual govern, per exemple, tenia previst finalitzar el mandat sense dofins a la ciutat, una idea sobre la qual el consens és majoritari, però les opcions d’executar la mesura de forma satisfactòria són infinitesimals.