13 anys buscant una seu

Colau accepta estudiar la proposta de la Diputació per al CAP Raval Nord

El govern retira la votació que perseguia descartar que el Macba creixés per la capella

Gala Pin denuncia l'electoralisme de l'oposició, però afirma que avalarà la seva solució si és viable

zentauroepp47537285 barcelona  28 03 2019   barcelona  vecinos del raval protest190328200856

zentauroepp47537285 barcelona 28 03 2019 barcelona vecinos del raval protest190328200856 / JORDI COTRINA

5
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Ada Colau i el seu govern, i molt especialment la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, han patit una derrota considerable aquest divendres a compte de l’emplaçament final que tindrà el nou CAP Raval Nord, que ha de començar a construir-se de forma imminent, segons reclama ja fa temps el CatSalut. Cert és que l’assumpte no ha quedat del tot liquidat, però pinta que Colau perdrà aquest partit, almenys en termes preelectorals.

El debat sobre on ha d’aixecar-se el nou equipament ha sigut llarg: “Fa 13 anys que es busca un lloc per al CAP”, ha recalcat Pin. Ho ha dit hores després que la Diputació de Barcelona i la Generalitat informessin que posaven sobre la taula una solució que de fet ja s’havia contemplat: que el nou CAP s’erigeixi en un solar annex al Macba que pertany al CCCB. És l’espai en el qual es troba el mural que va fer l’artista Keith Haring sobre la sida. L’acord suposaria que la Diputació, de la qual depèn el CCCB, ampliaria el centre de cultura a la seu de l’actual CAP del Raval

Cultura contra Salut

El debat etern es va enredar encara més temps enrere quan totes les opcions contemplades per al CAP van ser descartades menys la d’ubicar el centre mèdic a la capella de la Misericòrdia, quan l’ajuntament ja havia compromès l’ús d’aquest espai per a l’ampliació del Macba. Per donar prioritat a la construcció del nou centre, i oferir una resposta a la demanda veïnal, Colau es va proposar revertir la cessió de l’ús de l’espai al Macba i posar-lo a disposició de la Generalitat. L’oposició s’hi va posar en contra, amb l’excepció de la CUP. Els grups van acusar l’alcaldessa d’enfrontar la cultura amb la sanitat.

El govern, amb Pin al capdavant, va reforçar la seva defensa de la necessitat que la capella acollís el CAP, però en comissió va veure com l’oposició derrotava el seu intent d’anular la cessió al Macba. Aquest divendres s’havia de votar de nou aquesta anul·lació. Els grups han reclamat que, en vista de la nova solució, es retirés el punt de l’ordre del dia.

D’entrada, Pin ha reclamat als grups una comissió conjunta entre la Generalitat i el consistori per estudiar, durant el mes d’abril, la viabilitat del solar proposat, a canvi d’ajornar la votació. Al final Colau ha anunciat la retirada del punt. Ara tocarà aprofundir en l’anàlisi de la proposta, si bé es podria votar més endavant la revocació de la cessió de la capella al Macba, que els veïns reclamen amb tota vehemència, com ha fet una representació del col·lectiu durant el ple des de la tribuna de convidats.

Electoralisme

“Ahir per art de màgia va aparèixer aquest acord d’ERC amb el PDECat al qual no posarem cap obstacle, però en el qual no podem tenir confiança”,ha afermat Pin, que no ha ocultat el seu estat d’ànim: “El PDECat i ERC han prioritzat interessos electoralistes. Em sap greu. Estic trista. És una de les vegades del mandat en què veig una diferència més abismal entre el que passa a la realitat i el món dels partits”.

Pel PDECat, l’exalcalde Xavier Trias ha acusat el govern de Barcelona en Comú de “no prendre la decisió que han de prendre. S’ho prenen amb desconfiança. Nosaltres sí que no confiem en vostès. Sempre intenten destruir-ho tot”. Pin li ha contestat amb contundència retraient-li que quan era alcalde no es va avançar en la recerca d’una solució: “El seu govern no va fer res. Han sigut els veïns els que han hagut de mobilitzar-se”.

El republicà Jordi Coronas ha defensat la proposta de la Diputació i de la Generalitat: “Permet desencallar-ho tot, hi guanya tothom. És igual quins partits polítics guanyen. Els veïns i els professionals volen un CAP i ha de fer-se sí o sí”.

El Macba contra els veïns

Notícies relacionades

També el popular Alberto Fernández Díaz ha apostat per estudiar la solució, com el socialista Jaume Collboni. També la cap de files de Ciutadans, Carina Mejías, ha defensat retirar la votació sobre la capella. Només la CUP ha insistit que es votés l’anul·lació de la cessió de la capella al Macba. La seva regidora Eulàlia Reguant ha denunciat que els interessos que han prevalgut són els de “les elits de la fundació del Macba”.

L’assumpte ha tornat a aparèixer més tard, quan s’ha discutit una proposta d’ERC que instava el govern a facilitar que el nou CAP es construeixi al solar annex al Macba. Tots els grups han votat a favor menys la CUP, que ho ha fet en contra, i de Barcelona en Comú, que s’ha abstingut. La iniciativa dels republicans també proposa que s’estudiï la viabilitat del solar proposat. Pin ha tornat a mostrar la seva desconfiança cap al que considera “una maniobra dilatòria”. “Això és una qüestió purament de classes”, ha reblat sobre el debat, l’etern debat, d’on s’ha d’ubicar el nou CAP Raval Nord.

Colau, reprovada per novena vegada per l’oposició

Ada Colau ha viscut un mandat marcat pel seu escàs arsenal de regidors, 11, el número més reduït de la història per a un alcalde de Barcelona. El resultat d’aquesta carestia, i de la falta de socis estables que l’acostessin a la majoria, l’ha portat a veure’s derrotada en diverses ocasions i en relació amb temes sensibles. I també ha sigut decisiu perquè l’oposició la pugui castigar. <strong>Colau ha sigut reprovada en el ple d’aquest divendres en dues ocasions, una a instàncies de Ciutadans per la seva gestió de la vivenda i una altra, a petició del PP, per la seva tasca en general al capdavant de la ciutat</strong>. I van nou vegades. Abans va ser reprovada per la seva gestió dels narcopisos, per l’atac de manters a un turista, per les retallades del govern –tot i que aquest els ha negat sempre–, entre d’altres. El regidor de Vivienda, Josep Maria Montaner, ha replicat amb algunes dades. Ha afirmat que el consistori ha entregat 834 claus, ha adjudicat 114 vivendes i ha xifrat en 1.048 els pisos en construcció i 1.330 en fase de redacció de projecte.