MÒBING

Barcelona porta per primera vegada al fiscal un cas d'assetjament immobiliari

L'ajuntament va proposar 90.001 euros de sanció després d'una denúncia a Floridablanca, 92

zentauroepp40803652 barcelona 03 11 2017  barcelona   reportaje sobre la gentrif190318140322

zentauroepp40803652 barcelona 03 11 2017 barcelona reportaje sobre la gentrif190318140322 / ALVARO MONGE

4
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelonaha anunciat aquest dilluns que portarà a la Fiscalia el primer cas d’assetjament immobiliarique ha instruït per via administrativa. El consistori ha proposat 90.001 euros de sanció als propietaris de la finca situada en el 92 del carrer de Floridablanca per mòbing immobiliari a un dels 22 llogaters. L’expedient es basa principalment en les males condicions de la vivenda, amb fugues en les baixants fecals i canonades de plom amb una concentració superior a la permesa per normativa que fan que l’aigua no sigui apta per al consum humà, entre altres deficiències. La propietat ha incomplert les ordres de conservacióde la finca emeses prèviament pel districte de l’Eixample, asseguren fonts municipals.

La llei catalana deldret a l’habitatgepermet als ajuntaments instruir procediments per assetjament i discriminació immobiliària des de la via administrativa, abans d’anar a la via judicial. Així, en aquest cas, els propietaris hauran d’abonar l’import de la sanció si elMinisteri Fiscalno hi troba un delicte penal, ja que aquest seguirà llavors per la via administrativa.

Fonts del consistori expliquen que aquest article de la llei catalana del dret a vivenda mai s’havia desenvolupat i aplicat fins al mes de juliol passat i en aquests moments treballa en 14 casos més, la majoria dels quals es troben als districtes de Ciutat Vella i l’Eixample. “S’ha detectat que des que es va anunciar, ha tingut unefecte dissuasiude pràctiques discriminatòries i abusives”, detallen les mateixes fonts. En aquest sentit, el consistori ha arxivat sis expedients per desistiment de la persona que havia denunciat inicialment la situació de setge immobiliari al·legant que “la propietat ha iniciat accions correctores” per revertir aquesta situació.

ElSindicat de Llogatersha acompanyat a tota hora els denunciants. “El juliol de l’any passat vam posar aquest model de denúncia administrativa a disposició de tots els ciutadans. Amb això vam llançar un missatge a tots els veïns: no estan sols, l’assetjament és il·legal i ara tenen una eina per defensar-se. Ara arriba el primer èxit, perquè per primera vegada l’assetjament immobiliari a la ciutat de Barcelona no queda impune”, explicaJaime Palomera, del Sindicat de Llogaters, qui recorda que altres veïns de la finca de Floridablanca, 92, també pateixen el mateix assetjament i la suma a pagar podria anar en augment si els propietaris no esmenen la situació. “La sanció pot arribar fins als 900.000 euros –continua Palomera–, però interpreto que l’ajuntament ha preferit començar amb un primer avís».

La bombolla a Sant Antoni

De les 22 vivendes del bloc, sis han denunciat la propietat.  El seu cas és un mòbing immobiliari de llibre, segons Palomera, amb referència a la bombolla del lloguer que han patit (o encara pateixen) molts veïns que viuen en el revaloritzat entorn del Mercat de Sant Antoni.“Molts propietaris aprofiten una millora urbana, que paguem tots, per treure el seu benefici. Quan van finalitzar les obres, (els demandats) van fer fora quatre famílies i van pujar els preus del lloguer, com vam poder comprovar en algunes webs, sense fer l’exigible per mantenir l’edifici en condicions”, afirma el portaveu del Sindicat de Llogaters, qui aplaudeix la valentia dels denunciants,l’Alpha i el Fran. “Molts no denuncien per por, però ells no només s’han plantat i han dit que no se’n van de casa perquè puguin especular, sinó que continuen pagant religiosament cada mes sense tenir un contracte, amb tots els problemes que això genera”.

Notícies relacionades

L’Alpha i el Fran són dos joves d’uns trenta anys que viuen en aquest edifici fa una mica més de vuit anys. Van encadenar un contracte de cinc anys amb un de tres. Quan va finalitzar els propietaris no els van renovar el lloguer i els propietaris, la família Mas-Vella Fradera, a través dels seus administradors els han denunciat per quedar-se de manera irregular, tot i que paguen cada mes. L’ingrés rebota i llavors ha de consignar el pagament, fet que requereix temps i no surt precisament barat. "Tampoc tenim cap altra opció. ¿On podem trobar pisos per uns 850 euros?", puntualitza l’Alpha, tècnica d’il·luminació, qui s’ha proposat arribar fins al final. Han guanyat una batalla, però no la guerra. “La multa de l’ajuntament és una molt bona notícia perquèestableix un precedent. Espero que aquest càstig serveixi perquè n’aprenguin, que entenguin que han de mantenir en bon estat les vivendes, que els lloguers no són només per enriquir-se, sinó que paguem perquè inverteixin a la finca”, explica la impulsora de la reclamació, que denuncia constants inundacions al pati, apagades i plagues de tèrmits.  

"Els problemes a l’escala els estem patint tots també els nous llogaters que van entrar fa poc, però no tots volen donar tant la cara. No és fàcil explicar als teus familiars la situació que estàs passant i que en qualsevol moment et pots quedar al carrer”, afegeix la jove.