26 maig 2020

Anar al contingut

El problema de la vivenda

Una manifestació contra els pisos rusc de Sants acaba amb l'ocupació d'un bloc

L'empresa promotora dels habitacles espera obrir-ne un altre a l'Eixample

Marta Alcázar

Una manifestació contra els pisos rusc de Sants acaba amb l'ocupació d'un bloc

Robert Ramos

Una manifestació amb el lema Fora Pisos Rusc ha recorregut aquest migdia diversos carrers dels barris de Sants i Hostafrancs i ha acabat amb l’anunci d’ocupació d’un bloc de pisos al carrer Gayarre, número 42, per part del Grup d’Habitatge de Sants. L’edifici allotjarà quatre famílies, sis adults i sis menors, segons els portaveus de l’entitat. Al voltant de 300 persones han participat a la marxa sota el lema No més excuses. Vivenda digna. La manifestació ha assenyalat els punts responsables de l’especulació immobiliària, com els bancs, els hostals o el pis rusc d’exposició que l’empresa Haibu 4.0 té al barri.

“Hem anunciat l’ocupació d’un pis propietat d’un fons inversor que vol fer fora altres veïns del carrer per reformar els pisos i vendre’ls”, ha explicat la portaveu del Grup d’Habitatge de Sants, Claudia Ruscalleda. “La idea és negociar un lloguer social amb la propietat”, ha explicat. La manifestació ha acabat davant el pis ocupat amb un menjar popular. 

 

Protestes davant del pis rusc de mostra

El pis rusc d’exposició que el projecte Haibu 4.0 té al carrer de la Constitució, 108, ha sigut una de les parades de la marxa. Tot i que l’entrada va ser precintada l’octubre després de la denúncia de l’ajuntament, avui ha aparegut amb pintades i restes d’escombraries. Els manifestants han assenyalat el local com un dels protagonistes de l’especulació al barri: “Aquests pisos són la guinda del procés especulatiu. Els ofereixen com a solució al dret a la vivenda però no són una vivenda digna i no podem deixar que funcionin”, ha assegurat Llum Oliver, membre de la plataforma antidesnonaments.

 

Una de les cares visibles del projecte dels pisos ruscos, Marc Olivé, ha seguit la marxa des dels carrers veïns: “Continuen sense entendre el nostre projecte. Viure en un hotel o en habitacions compartides té un cost més elevat i és legal i les nostres vivendes, que tenen dos terços de l’espai per a zones comunes, no”, lamenta. 

Haibu 4.0 ja té en funcionant tres pisos rusc a Barcelona –a Gràcia, les Corts i el Paral·lel– i ben aviat obrirà un quart pis a l’Esquerra de l’Eixample. Unes 60 persones viuen en aquests habitacles, segons Olivé, que assegura que aquest any obrirà 14 locals més a Barcelona i a l’àrea metropolitana, dos a Madrid i un a París.