ANUNCI MUNICIPAL

Barcelona rectifica i anuncia que expropiarà les casetes d'Encarnació

El regidor Badia anuncia la instal·lació d'una escola infantil i vivenda pública al terreny de l'alzina bicentenària

El regidor de Gràcia no revela el cost de l'operació i afirma que la compra als amos no ha sigut possible

zentauroepp45874851 encarnacio181112195010

zentauroepp45874851 encarnacio181112195010 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

El regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha anunciat aquest divendres que l’ajuntament expropiarà les casetes del carrer d’Encarnació, que anaven a ser enderrocades per construir-hi pisos de lloguer i que es troben en un terreny en què hi ha una alzina bicentenària. Quan anaven a talar-la, al novembre, un grup de veïns es van convertir en assemblea per impedir-ho. Una vegada s’hagi produït l’expropiació, ha prosseguit el regidor, s’hi instal·larà una escola infantil i vivenda pública, al marge d’un espai verd.

La solució assolida és, doncs, una compra forçada, que en un primer moment el consistori va desestimar per considerar que no estava justificat aturar l’adquisició i invertir en la compra. "La política municipal no és comprar a preu de vivenda per construir equipaments",va dir Badia al novembre. El regidor no ha volgut precisar quant costarà l’expropiació i ha assegurat que el preu és “viable i raonable”.

Els promotors de l’obra, que preveu 28 pisos, són membres de la família que resideix a les cases des de fa dècades. Van obtenir la llicència preceptiva per fer caure les vivendes i talar els arbres –alguns van caure abans que s’aturés l’obra–sense que al consistori li semblés gens rellevant. Quan els veïns van protestar, ja constituïts en el col·lectiu Salvem l’Alzina, l’ajuntament es va posar en contacte amb els promotors, que els van informar que feien els pisos per a alguns dels membres de la família, i que d’altres serien llogats.

Com que no hi havia venda prevista, no hi havia lloc perquè el Govern d’Ada Colau recorregués a l’exercici del dret de tempteig i retracte. Badia va donar per perduda la possibilitat d’instal·lar equipaments a les parcel·les, que són als números 13, 15 i 17 del carrer d’Encarnació, al barri de la Vila de Gràcia. Però el regidor va trobar de sobte un punt de recolzament per suspendre la llicència d’obres ja concedida: la catalogació de l’alzina.

Reunió amb els veïns

Però aquest divendres, després de reunir-se amb els veïns del barri, que fa temps que advoquen per una expropiació de les cases, Badia ha anunciat que aquesta és la via que emprendrà el consistori. Per culminar-la, ha explicat, serà necessari modificar el Pla General Metropolità, que segons els seus càlculs podria votar-se en el ple municipal d’abril, i que requerirà, per tant, el recolzament d’alguns grups de l’oposició.

Notícies relacionades

Badia ha precisat que l’operació no serà immediata. Una vegada la MPGM rebi el plàcet del plenari municipal, l’itinerari portaria a una votació final a la tardor, després de la qual es produiria l’expropiació. El regidor ha remarcat el fet que Gràcia amb prou feines disposa de vivenda pública.

La propietat

La família que va demanar i va obtenir la llicència afirma que inicialment va preveure mantenir-hi les dues cases i construir-hi un tercer immoble, i que va ser l’ajuntament el que la va instar a derruir les existents i fer un nou projecte. També va alertar del risc que els veïns entrin i surtin de les cases pel seu estat actual, i per això han demanat un desallotjament de la finca, que ha sigut sol·licitat per un jutge. Badia es mostra partidari que hi hagi una mediació. Creu que amb “una simple mediació dels Mossos” es pot assolir una solució de forma més fàcil sense haver de recórrer al desallotjament.