Por de contaminar-se

Uns cartells per risc d'amiant alarmen passatgers del metro de Barcelona

Diversos passatgers se sorprenen per l'aparició de 10 senyals de perill a l'enllaç de les línies 1 i 3

TMB assegura que el risc és només per a treballadors que arrenquin els plafons o perforin la paret

jcarbo46860104 metro190207140158

jcarbo46860104 metro190207140158 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Uns cartells que adverteixen del risc de tocar unes parets per la presència d’amiant en un dels enllaços més transitats del metro, a l’estació de plaça de Catalunya, ha alarmat alguns passatgers. Transports de Barcelona (TMB) afirma que la col·locació dels cartells és obligatòria, però que que van dirigits als treballadors del metro o a qualsevol empresa que hagi d’actuar en aquestes parets, i que "no hi ha cap risc per als viatgers".

L’alarma ha saltat al passadís d’enllaç de les línies 1 (vermella) i 3 (verd) de l’estació de Catalunya, un de les connexions de més trànsit junt amb les de Sagrera i Diagonal. En un tram d’uns 100 metres han aparegut 10 cartells adhesius als plafons que cobreixen tot el passadís. Tots equidistants, s’hi llegeix: "Prohibit efectuar qualsevol activitat que pugui erosionar el suport del revestiment per existència de material amb contingut d’amiant". Un cridaner senyal de prohibició amb un home que crida i aixeca la mà en senyal d’obligar a detenir-se acompanya els cartells. Al costat, amb fons vermell i negre, hi ha aquesta advertència: "Conté amiant. Respirar la pols d’amiant és perillós per a la salut. Seguiu les normes de seguretat".

Proves preventives

Notícies relacionades

Els cartells van ser col·locats fa tot just uns dies, just després que TMB, en el seu pla per detectar l’amiant als combois i a les estacions, descobrís aquest perillós material al fer proves a les parets d’aquest transitat passadís de Catalunya, que fa anys que està cobert amb uns plafons. El material amb amiant és a sota. "Cap passatger pot tocar-lo, ja que cal arrencar els plafons per arribar a la paret amb amiant", aclareixen fonts de l’empresa de transports, que remarquen que aquest és l’únic punt de la xarxa on els cartells són tan visibles i evidents per als passatgers. "S’han posat perquè si per exemple ve una empresa a col·locar una paperera, que els seus operaris sàpiguen que no poden perforar la paret", afegeixen. Aquesta acció provocaria l’alliberació de partícules d’amiant, que causen asbestosi i càncer de pulmó i de pleura. Per aquesta raó, fa molts anys que aquest material, el nom més comercial del qual era uralita, està prohibit.

"Jo passo molt per aquest passadís de l’estació de Catalunya i la primera vegada que ho vaig veure em vaig espantar. Vaig pensar de seguida que fins i tot tocant les parets podria contaminar-me o respirant en aquest passadís. I em van sorprendre els cartells. És com si posessin una bomba amb un cartell d’advertència per no tocar-la perquè pot explotar", explica Sebastián Gonzalo, infermer de professió i lector del PERIÓDICO. Gonzalo creu que la senyalització és confusa i pot alarmar. Un altre passatger, Carlos Fernández, ha explicat a aquest diari que també es va espantar quan va veure un d’aquests cartells a l’estació de Selva de Mar, de la línia 4, al costat de les màquines cancel·ladores. En aquest cas fonts de TMB afirmen que deu haver sigut arrencat d’un altre lloc i posat allà.

Temes:

Metro Amiant