Pols entre científics i animalistes

Barcelona camina cap a un 'brexit' zoològic

Els treballadors del parc avisen que la ciutat pot quedar fora dels programes de conservació

jcarbo35292486 zoo190203175349

jcarbo35292486 zoo190203175349 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

La pretensió de reduir a la mínima expressió la reproducció d’espècies al Zoo de Barcelona podria situar aquest parc fora de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), l’‘oms’ del medi natural, o sigui, un ‘brexit’ zoològic en tota regla. És una de les advertències que el sindicat d’empresa del parc ha fet arribar a la Fundació Zoo de Barcelona, a la vista que el pròxim dimecres, després d’un primer intent fallit, se sotmetrà de nou a votació el futur del recinte. En l’anterior reunió, celebrada el 23 de gener, es va introduir per sorpresa i en l’últim minut una modificació en el text negociat durant quatre anys que, a la pràctica, només permetia la reproducció d’espècies amenaçades les cries de les quals podrien ser reintroduïdes, de forma ràpida i sense contratemps, als seus hàbitats naturals. Amb aquest criteri, la llista és minúscula.

Va ser Carme Maté, paradoxalment exdirectora del Zoo, qui va introduir les modificacions sense que fossin prèviament discutides. Almenys, no ho van ser amb els membres de la fundació procedents del front més científic. Eren del grat, pel que sembla, dels grups animalistes a què Ada Colau ha donat veu i vot en aquest mandat sobre el futur del parc animalista de la Ciutadella.

Riquesa genètica

En vista que es pot decidir dimecres un cop de timó brusc en la gestió del Zoo de Barcelona, el comitè d’empresa, amb l’aval dels biòlegs i els veterinaris del parc, que lideren importants projectes de conservació d’espècies, han dirigit una carta a la fundació. “La proposta pretén deixar a un costat els criteris de la comunitat internacional, particularment els propis de la UICN sobre conservació ‘ex situ’”. A la carta es desgranen les raons de reproduir en captivitat espècies amenaçades amb la mirada posada a mitjà termini, és a dir, sent conscients que la reintroducció en la naturalesa no és encara viable. La més clara és la necessitat d’assegurar la riquesa genètica de l’espècie. De fet, els programes de reproducció en què participen els zoos europeus tenen com a principal objectiu aquest fi, evitar un empobriment genètic de l’espècie. “La participació en la xarxa internacional de conservació requereix precisament l’acceptació dels criteris i estàndards internacionals i de les decisions col·legiades sobre la gestió de poblacions que es duen a terme. La no acceptació d’aquests criteris precipitaria l’exclusió del Zoo de Barcelona d’aquesta xarxa”, s’exposa a la carta.

Notícies relacionades

A la seva manera, el comitè d’empresa adverteix que una decisió en la direcció equivocada, destinada a satisfer les demandes dels grups animalistes, pot ser en darrer terme perjudicial per a algunes espècies.