SOLIDARITAT

Antigues companyes de Nastasia Urbano s'uneixen per ajudar l'exmodel

"Que sàpiga que no està sola", diu Ruth Schuler, que va treballar amb ella als anys 80 en l'agència Group

jcarbo46751134 nastasia urbano190131122713

jcarbo46751134 nastasia urbano190131122713 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal
Mauricio Bernal

Periodista

ver +

Un grup d’antigues companyes de feina de Nastasia Urbano han decidit organitzar-se per ajudar l’exmodel que als anys 80 va formar part de l’elit mundial i que actualment, en la pobresa, ha de dormir als carrers de Barcelona. Esglaiades per la història de la caiguda en desgràcia  d’Urbano publicada per EL PERIODICO, Ruth Schuler, Liz Beltrán, Patricia Soler Beltrán i el fotògraf Robert Suárez s’estan posant en contacte amb altres professionals del sector que van conèixer la model en aquella època, quan començava la carrera, per acompanyar-la, fer-li saber que no està sola i, finalment, estendre-li la mà.

"M’ha deixat en xoc, jo crec que a totes, no ens ho esperàvem, i menys d’ella", diu Schuler, companya d’Urbano en l’agència Group. "Nosaltres estàvem al nivell de princesa, però ella, ella estava al nivell de deessa –subratlla–. La recordo com una persona introvertida, guapíssima i molt generosa amb els altres". Llavors, als 80, Urbano feia els seus primers treballs al món de les models. A la cantonada l’esperava la fama mundial, primer a Milà i més tard a Nova York, on va treballar amb models de la fama de Linda Evangelista i fotògrafs mundialment coneguts com Richard Avedon i Helmut Newton.

Ajuda assenyada

Notícies relacionades

"Estem reunint més gent, s’hi estan apuntant moltes persones. El primer és parlar amb ella, saber com està i què necessita. Cada un per la seva banda està recopilant informació per veure de quina manera la podem ajudar. Ajudar-la d’una forma que sigui assenyada –explica Schuler–. Obrir un compte al seu nom pot no ser la solució. Hem pensat a anar al programa per a persones sense llar de l’Hospital Sant Joan de Déu. Ajudar-la en les gestions, per descomptat, però sobretot que sàpiga que no està sola, que hi ha gent que l’aprecia i que la recorda d’aquella època. S’ha de concretar, però s’hi està apuntant molta gent".

Els 80 van ser l’època daurada d’Urbano. A Nova York va treballar amb l’agència Ford i va fer publicitat de marques com Revlon, Yves Saint-Laurent i Virginia Slims, entre moltes d’altres. Va guanyar molts diners, però els va perdre per culpa d’un matrimoni desgraciat. Dels seus començaments a Barcelona, Schuler recorda que a la seu de l’agència, "en una torre del carrer de Muntaner que ja no existeix", passaven molt temps juntes, "ja que era com una segona casa" per a les models. "Menjàvem allà, passàvem el dia allà. De vegades anàvem juntes als càstings. Després, per descomptat, li vam seguir la carrera. ‘¿Has vist l’anunci que va fer amb David Lynch?’, recordo que comentàvem".