MOBILITZACIÓ

Els veïns de Porta s'oposen a l'edificació dels horts de Maladeta

Una vintena de parcel·les conreades per jubilats ocupen el solar de titularitat privada on Núñez i Navarro preveu aixecar pisos

L'associació de veïns demana que l'espai passi a ser públic i aculli un corredor verd o equipaments per al barri

zentauroepp28353190 huerto maladeta181207140102

zentauroepp28353190 huerto maladeta181207140102

2
Es llegeix en minuts
Marta Alcázar

L’Associació de Veïns del barri de Porta (Nou Barris) ha començat una recollida de firmes perquè l’Ajuntament de Barcelona adquireixi el descampat propietat de cinc promotores, entre elles Núñez i Navarro, del carrer Maladeta on els jubilats del barri conreen horts urbans des de fa una dècada. Els veïns reclamen que l’espai passi a ser d’ús públic i aculli equipaments per al barri. L’amenaça d’una nova llicència d’obres que activi l’edificació ha posat els veïns, mobilitzats des de fa anys, de nou en peu de guerra. L’ajuntament rebutja la petició perquè “contribuiria a l’especulació” al barri.

El solar de 900 metres quadrats acollia un veïnat de casetes d’una planta que van ser expropiades el 1999. Eren vivendes d’autoconstrucció de finals del segle XIX. La seva demolició donaria pas a la renovació del barri amb moderns blocs de vivendes on ara es conreen una vintena d’horts compartimentats entre fustes i palets.

Quan l’ajuntament va treure a subhasta la parcel·la el 2007, alguns jubilats de Porta van començar a plantar els seus horts. Volien evitar que la parcel·la es convertís en un abocador o pipican mentre practicaven la seva afició. La reivindicació va rebre el recolzament dels veïns en contra del projecte immobiliari: “No volem més blocs alts. Volem que l’ajuntament compri el terreny i el destini equipaments per al barri”, explica Julián Lluís, secretari de l’associació de veïns de Porta. Núñez i Navarro va demandar els jubilats el 2015 per l’ocupació de la parcel·la i l’associació veïnal va assumir-ne la responsabilitat. 

La recollida de firmes portarà el debat sobre el solar de Maladeta al ple de l’ajuntament. Lamenten que el Govern municipal s’hagi desentès del problema: “L’equip de Colau ens va prometre un pla d’usos per als veïns del barri i no l’estan complint”, denuncia l’asociació de veïns. Fonts municipals al·leguen que per convertir el solar en espai públic “faria falta una indemnització que suposaria un alt cost econòmic i contribuiria a generar especulació”. L’actual pla urbanístic del districte reconeix els drets edificatoris del solar. Preguntats sobre els plans per a la seva parcel·la, Núñez i Navarro no s’ha pronunciat.

Confrontació veïnal

Notícies relacionades

Chencho Ruiz conrea el seu hort des de fa 11 anys: “Vaig començar quan em vaig jubilar, però si em demanen que el deixi el deixaré”, explica. I reconeix el seu valor simbòlic. Va ser un dels demandats per la constructora barcelonina i el passat 8 d’octubre va mantenir una nova confrontació amb una altra empresa propietària el nom de la qual desconeix: “Van venir sis treballadors amb palanques i maces per netejar els terrenys”, explica. Els veïns es van oposar davant dels cultius i la Guàrdia Urbana va paralitzar els treballs de neteja perquè el propietari va mostrar uns permisos caducats.

Luisa Lobato viu en un dels blocs que flanquegen el solar: “Les casetes donaven personalitat al barri. Si construeixen blocs alts quedarem encaixonats”, lamenta, i prefereix que al terreny aculli un gimnàs o un CAP. Altres veïns proposen un corredor verd o mantenir els horts urbans. En tot cas, l’associació de veïns defensa que es decideixi amb un procés participatiu. El districte assegura que intervindrà en el conflicte entre veïns i propietaris.