NOU BARRIS

Atrinxerats a l'hort

Els veïns de Porta lluiten per convertir les parcel·les de Maladeta en un corredor verd

Ruiz, un dels usuaris de l’improvisat hort, la setmana passada.

Ruiz, un dels usuaris de l’improvisat hort, la setmana passada. / joan puig

2
Es llegeix en minuts
SILVIA ALBERICH / BARCELONA

El futur dels horts del carrer de la Maladeta, en funcionament des del 2007, preocupa i molt els membres de l'Associació de Veïns i Veïnes de Porta (Estudiant, 26). Una sanció de gairebé 400.000 euros, a favor de la constructora propietària d'una tercera part dels terrenys, que els va interposar una demanda a principis del 2015, sobrevola les parcel·les des de fa un any. Per això, cada dimarts a la tarda es reuneixen per tractar aquest tema, també amb l'Ajuntament, buscant-hi solucions.

Aquests horts urbans ocupen una superfície total de 900 metres quadrats distribuïts en poc més d'una vintena de parcel·les. La majoria dels usuaris d'aquestes parcel·les són veïns que les cuiden diàriament i que utilitzen les verdures obtingudes per a consum propi o bé les reparteixen entre els seus companys.

CONTRA L'ESPECULACIÓ / Al costat dels horts hi ha una gran pancarta: «Núñez i Navarro, ¡no volem més pisos! La rambla de Porta és el que importa». La constructora va adquirir fa gairebé una dècada una parcel·la de 300 metres quadrats per edificar-hi vivendes, cosa a la qual s'oposen rotundament els veïns, que exigeixen una zona verda. «Si Núñez i Navarro no ha començat a construir encara és perquè no li interessa. La seva intenció és vendre el solar a l'ajuntament per la desmesurada xifra de 20 milions d'euros», explica Julio Morrás Jiménez, president de l'Associació de Veïns i Veïnes de Porta.

«Veïns, associacions i entitats del barri exigim a l'ajuntament que requalifiqui aquests terrenys i que hi faci un corredor verd, necessari per a aquest barri. Els horts són la trinxera, l'excusa perquè no es construeixin pisos en aquesta rambla», exposa.

Quan la constructora va interposar una demanda, ningú es va presentar a judici. «La denúncia es va produir sense previ avís, es dirigia a uns ignorats demandants d'aquests horts i exigia gairebé 300.000 euros, valor cadastral dels terrenys, més una indemnització de gairebé 100.000 més», explica Morrás. Ramos&Arroyo, advocats de Núñez i Navarro, han refusat contestar a aquest diari.

Notícies relacionades

GRAELLADA I ASSEMBLEA / El 20 de febrer passat es va celebrar una gran assemblea amb graellada de verdures al costat dels horts. Hi van assistir representants de la CUP, ERC i el PP, «que es van comprometre a portar les nostres reivindicacions a terme durant aquesta legislatura. Tenim dubtes, perquè ja n'han passat tres, la d'Hereu, la de Trias i ara hi ha Colau, i encara no s'ha fet res», afegeix el president de l'entitat veïnal.

Juan Gallego és membre de l'entitat i exusuari de l'hort. «La majoria de polítics ens donen la raó, però nosalteres volem fets, perquè ja fa uns quants anys que estem lluitant. En un futur podrien obligar-nos a desallotjar els horts, però intentarem aturar-ho si no és perquè es faci el corredor verd», assegura el veí.