L'AMENAÇA TERRORISTA

La policia busca Brahim L., un conductor d'autobusos, per l'amenaça a BCN

El Departament d'Estat dels EUA avisa els seus ciutadans de possibles atacs a la Rambla

Un comunicat intern dels Mossos adverteix que un individu podria planejar un atropellament massiu

zentauroepp46353550 barcelona 24 12 2018  dispositivo de seguridad antiterrorist181224130435

zentauroepp46353550 barcelona 24 12 2018 dispositivo de seguridad antiterrorist181224130435 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / J. G. Albalat

Els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana, la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia busquen Brahim Lmidi, un conductor d’autobusos de Casablanca que, segons la informació facilitada per les autoritats nord-americanes, sembla que ha planejat cometre un atemptat gihadista a Barcelona aquest Nadal mitjançant un atropellament massiu. A més de les tasques d’investigació per localitzar el sospitós, del qual ni tan sols se sap amb certesa si està en territori espanyol, s’han reforçat les mesures de seguretat en zones sensibles de la ciutat.

El Departament d’Estat dels EUA va demanar aquest diumenge als seus ciutadans a través de les xarxes socials que extremessin la precaució a la zona de la Rambla de Barcelona davant de la possibilitat d’atemptats durant aquestes dates nadalenques. En el seu compte de Twitter dedicat a difondre advertències als passatgers nord-americans a l’estranger, l’Oficina d’Afers Consulars va difondre una publicació en què feien una crida a evitar passejar per aquesta zona.

Després d’aquests avisos, aquest diari va indagar per contrastar la informació amb fonts policials, que expliquen que la direcció dels Mossos, en paral·lel al missatge dels EUA, havia elaborat una ordre interna, al contingut de la qual va tenir accés EL PERIÓDICO, que assenyala la possibilitat que un individu, nascut a Casablanca (el Marroc), intenti cometre un "atropellament amb autocar o similar" a la capital catalana, encara que no precisa l’eventual objectiu ni la zona. L’atemptat estaria previst per al pròxim dimarts 25 de desembre, dia de Nadal. Segons les mateixes fonts, la policia catalana dona una credibilitat "mitjana" a aquesta informació.

L’alerta terrorista es manté

Fonts d’Interior asseguren que l’alerta terrorista es manté en el nivell 4 sobre 5 i afirmen que s’ha millorat la coordinació dels Mossos amb altres cossos policials amb la seva entrada al CITCO (Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat). Després de l’atemptat gihadista del 17 d’agost de l’any passat a la Rambla, es van instal·lar pilons als accessos, elements arquitectònics i suports per a testos el desembre del 2017 per prevenir possibles atacs. També es va reforçar la seguretat en altres punts d’atracció turística, com els voltants del temple de la Sagrada Família, en els quals fins i tot es va optar per engrandir la zona de vianants per dificultar-hi l’accés dels vehicles.

La comunicació interna delsMossos ha sigut enviada a totes les Àrees Bàsiques Policials (ABP) del cos català i a la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB), que al seu torn ha enviat –a partir de la informació– un missatge a les seves comissaries. Les mesures de prevenció comencen a partir d’aquest dilluns a primera hora del matí per protegir la ciutat d’un terrorista solitari, que podria cometre un atemptat dimarts. Això sí, l’esmentat individu, segons la informació obtinguda per la policia catalana, té "tots els permisos de conduir", i per això, al seu entendre, podria utilitzar mitjans de transport de tot tipus, com autobusos, autocars o minibusos, per perpetrar la seva acció.

Vigilància de zones molt transitades

És per això que la policia de la Generalitat i la municipal de Barcelona han establert que s’han d’extremar les mesures de seguretat, no només d’autoprotecció dels agents, sinó també a les comissaries. Fixa així mateix que com a prevenció "es mantingui una actitud de vigilància permanent" i augmentar el control especialment en aquells llocs on es produeixen concentracions importants de persones o hi hagi un elevat trànsit de vianants.

Davant del possible risc que l’atemptat pugui fer-se amb un autobús o autocar, la policia catalana també té previst controlar aquest tipus de vehicles al centre de Barcelona. Aquesta serà una missió complicada per la visita de nombrosos turistes estrangers que, en alguns casos, viatgen en autocars. En cas que s’hagi de tallar un carrer, es recomana l’ús dels cotxes patrulla com a obstacles. La Unitat d’Informació i Documentació dels Mossos és l’encarregada de fer un seguiment continu de la informació que pugui sorgir i de les incidències sospitoses que siguin comunicades pels agents.

Les fonts consultades asseguren que el Grup Especial d’Intervenció dels Mossos (GEI), la unitat d’elit de la policia catalana, està activat per poder actuar de forma ràpida si es considerés necessari. L’operatiu de prevenció dels Mossos començarà aquest dilluns i es mantindrà actiu fins que resulti possible desactivar l’alarma.

Avís als ciutadans dels EUA

"Extremin la precaució al voltant de les àrees amb moviment de vehicles, inclosos autobusos, en l’àrea de la Rambla de Barcelona durant el Nadal i l’any nou. Els terroristes poden atacar sense gairebé avís, o sense avís, i tenen com a objectius localitzacions turístiques, centres de transport i altres zones públiques”, va publicar l’Administració dels Estats Units.

En una circular més extensa, els americans van aconsellar als turistes estar atents especialment en grans aglomeracions com esdeveniments o festivals que se celebren durant aquestes dates, "mantenir-se en estat d’alerta en espais públics –com esglésies, atraccions turístiques, escoles, hospitals i transport tant públic com privat–". I van demanar que segueixin les instruccions de la policia i les autoritats governamentals.

Notícies relacionades

La informació que utilitza el Departament d’Estat nord-americà per formular els consells als seus ciutadans es basa, segons ha explicat un portaveu oficial a Idoya Noain, “en una sèrie de fonts, ja siguin directament del mateix Govern dels EUA o bé siguin avaluacions que realitzen les ambaixades”, com seria el cas de l’alerta nadalenca a la capital catalana.

Les ambaixades de ParísLondres Berlín també van notificar als seus ciutadans que havien d’extremar les precaucions davant de l’amenaça de possibles atemptats, encara que no van detallar ciutats o altres ubicacions concretes.