PROTESTA AMB DETINGUTS

Colau demana testimonis de la mort d'un gos en mans de la Guàrdia Urbana

Cinc detinguts en una protesta pel tret a la Sota en què es van bolcar contenidors a la plaça d'Espanya

L'alcaldessa explica que s'ha contractat una veterinària independent per a la necròpsia de l'animal

plltqgcdlurvd3bjudtip51100-1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, reclama la col·laboració de la ciutadania per conèixer què li va passar exactament a la gossa Sotaque va morir d’un tret disparat per un agent de la Guàrdia Urbana el 18 de desembre passat. Segons els agents que van intervenir en el cas, l’animal va mossegar l’agent, que el va matar per frenar l’agressió. Una vegada va disparar, el sensesostre amb qui es trobava la Sota, al qual els policies reclamaven que la tingués lligada, va colpejar l’urbà amb un monopatí. Segons altres testimonis que corren per les xarxes socials, el gos no va arribar a mossegar ningú.

En una entrada a Facebook, Colau va demanar aquest dissabte a la nit que els possibles testimonis del succeït es posin en contacte amb el consistori per aportar dades a la investigació oberta pel cas, que poc abans que l’alcaldessa escrigués el missatge, va donar peu a una manifestació de protesta a la plaça de Sant Jaume en què van participar 3.500 persones. Toni Solano, president de SOS Animals Maresme, entitat organitzadora de la protesta, va acusar Colau d’haver convertit Barcelona “en un infern per als animals”. “Necessitem proves documentals i testimonis que hagin presenciat el fet i estiguin disposats a declarar”, va escriure l’alcaldessa.

La bona gent

“Per a tota la bona gent que m’interpel·la consternada per la mort de la Sota. Ho diré tantes vegades com sigui necessari: ha sigut un fet horrible. Ens ha deixat imatges d’una tristesa infinita. Farem tot el que estigui a les nostres mans per aclarir què va passar en una investigació que segueix oberta”, va afegir Colau, que va advertir que no serveix el suposat testimoni “que relata haver presenciat l’ocorregut i que circula per les xarxes socials. Els que hagin presenciat ‘in situ’ l’ocorregut s’han de posar en contacte amb l’Ajuntament, a través del correu atencio_ciutadana@bcn.cat o si ho prefereixen interposar una denúncia directament al jutjat”.

“No només hem de saber què va passar i com, sinó evitar que torni a passar en el futur, millorant els protocols d’actuació que faci falta. Per a aquest últim punt ja hem realitzat una primera reunió amb les entitats que defensen els drets dels animals i hem acordat posar-nos a treballar immediatament”, va afegir. L’alcaldessa va precisar que la investigació l’està realitzant la UDAI, “una unitat que es va crear el 2016 per dur a terme aquest tipus d’investigacions”. I informa que s’ha procedit a contactar “una veterinària independent” perquè faci la necròpsia (autòpsia animal) de la Sota.

“Com a alcaldessa jo no puc especular ni prejutjar partint d’imatges o missatges que circulen per les xarxes. S’ha d’aclarir primer el que va passar, amb proves sobre la taula, i segons quina sigui la veritat, prendre les mesures pertinents. Així ho farem”, va anunciar.

Disturbis per la Sota

Notícies relacionades

La mort de la Sota no només va provocar la manifestació de la plaça de Sant Jaume. També n’hi va haver una altra al costat de la plaça d’Espanya, a la Gran Via, on la gossa va morir. Va començar a les 19.00 i uns 200 concentrats van tallar el carrer. A les 22.00 quedava una trentena de persones que, segons els mossos, van començar a bolcar contenidors i en van cremar un. Els agents van carregar contra els manifestants i hi va haver cinc detinguts, informa Efe. 

El cas ha generat un debat a les xarxes, en les quals molts exigeixen #justiciaparasota, i en les quals fins i tot es divulga fotos de l’agent que va disparar a la Sota.