NOU PROTOCOL

La Fira de Reis de la Gran Via pren mesures contra els vendavals

Les casetes s'han reforçat per evitar danys com els de l'any passat

Els venedors tancaran les seves casetes si l'anemòmetre marca ratxes de vent superiors als 80 quilòmetres per hora

zentauroepp46306101 fira gran via181218200325

zentauroepp46306101 fira gran via181218200325 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Aquest dijous, 20 de desembre, obrirà la Fira de Reis de la Gran Via de Barcelona més tecnològica. L’any passat algunes casetes d’aquesta tradicional fira van sortir volant per un vendaval sense precedents, ocasionat per l’arribada a Catalunya de la borrasca Bruno, i les pèrdues van ser abundants. Per això aquest any els venedors han decidit reforçar els estands, però també instal·lar una petita estació meteorològica que permetrà saber a tota hora la velocitat del vent.

Els venedors podran connectar-se en qualsevol moment a un anemòmetre, un aparell que mesura la velocitat del vent, a través d’una aplicació mòbil gratuïta a partir d’aquest dijous. “Hem convingut que si el vent supera els 80 quilòmetres per hora la fira haurà de tancar per seguretat i s’activarà un protocol en què participaran Mossos, Bombers i Guàrdia Urbana”, explica el conseller tècnic del districte de l’Eixample, Jordi Matas.

Les fortes ratxes de vent de l’any passat van castigar principalment els venedors de joguines situades en el costat mar de la Gran Via, entre els carrers de Comte d’Urgell i Muntaner.  L’anemòmetre, precisament, està situat en l’estand de joguines i llaminadures que regenta Esmeralda Tan, mare del president de l’associació Joguines de Reis de la Gran Via. “Alguns venedors van perdre molt gènere amb les destrosses i van estar tres dies sense poder vendre. Si veiem que el vent s’acosta als 60 quilòmetres per hora començarem a recollir per evitar mals majors”,  compte Tan, que aquest any compta, a més, amb una caseta de planxa reforçada.

Les casetes de fusta, minoria

La seva caseta, com la resta de casetes afectades pel vendaval de l’any passat, era de fusta. El model era molt semblant al que aquest any han muntat únicament a la zona dedicada a l’artesania, situada entre els carrers de Rocafort i Calàbria.

L’empresa responsable d’aquests estands de fusta assegura que el seu model és molt segur, amb planxes de fusta de 12 centímetres –davant els 5 dels estands de planxa–, i que han reforçat les subjeccions de les cobertes per evitar el perillós ‘efecte vela’  que a finals de desembre de l’any passat va fer estralls en una dotzena de casetes. Algun afectat va deixar sense pagar la instal·lació de la caseta de fusta a l’espera de cobrar l’assegurança, assegura Tan, que ha preferit provar aquest any un altre tipus de caseta.

Campanya clau

En total, la fira comptarà aquest any amb un total de 273 parades entre joguines, regals nadalencs, artesania tradicional i xurreries. Els comerciants es juguen molt en aquesta fira de la Gran Via. Eva Pérez, joguinaire amb més de 15 anys d’experiència,  espera tenir una última campanya de l’any tranquil·la o, més ben dit, sense fenòmens meteorològics severs:  “Una bona campanya de Nadal ens permet respirar tranquils durant el gener i el febrer”, subratlla Pérez, que considera que en els esdeveniments de l’any van anar més enllà del tancament momentani d’algunes parades. “Les imatges dels estands destrossats van causar una micad’alarma social –continua la venedora– i molta gent no va venir per por“.

Notícies relacionades

L’altra cosa que preocupa els venedors no té res a veure amb el vent, la pluja o altres elements climàtics. Les mobilitzacions anunciades per les entitats independentistes i els CDR per a divendres, coincidint amb el Consell de Ministres a Barcelona, afegeixen una mica d’incertesa. “S’està parlant de col·lapsar algunes vies amb vehicles circulant molt lent”, murmura preocupat Isaac Alors, president de l’associació de joguinaires de la fira, a la seva mare. En aquest cas, conclouen, poca coa hi podran fer. 

La Fira de Reis estarà oberta entre els dies 20 de desembre, la vigília de la reunió de Sánchez amb el seu equip de Govern a la Llotja de Mar, i 6 de gener.

Temes:

Nadal