violència contra les dones

Víctima del violador del Poble-sec: "Em va agafar del coll, em va bufetejar i em va aixafar contra el terra"

Almenys dues de les dones agredides descriuen un agressor molt jove, corpulent i agressiu

Els Mossos investiguen si darrere d'aquests dos últims atacs hi ha el mateix violador del 21 i 24 d'octubre

abertran46273578 vinyeta181215224214

abertran46273578 vinyeta181215224214 / NGEL GARC A

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Alex R. Fischer

"Em va agafar pel coll, amb molta força i em va tirar a terra". La Marta (nom fals) és una de les quatre dones del barri del Poble-sec de Barcelona agredides sexualment, en un mes i mig de diferència, als voltants del parc d’El Mirador. Ha acceptat una entrevista telefònica amb EL PERIÓDICO per si això serveix d’ajuda i per agrair el tracte rebut per part d’"infermeres, metges i agents dels Mossos d’Esquadra" després d’una experiència traumàtica que ha digerit "sense seqüeles" gràcies "al seu afecte". "Van arribar de seguida i em van acompanyar tota l’estona". S’expressa amb una enteresa que ella també atribueix a la seva edat, és l’única de les quatre víctimes que supera els 70 anys. 

El diumenge 25 de novembre la Marta va sortir de casa a passejar amb el seu gos per la muntanya de Montjuïc, un lloc que adora i on pensa tornar "quan detinguin aquest desgraciat".  L’atac va ser "molt a prop d’on s’aparquen els camions de neteja, al passatge de la Vinyeta". La va sorprendre per l’esquena, subjectant-la pel coll i fent-la caure per aixafar-la contra el terra. "Em premia tant ort que vaig creure que em moria, pensava que volia matar-me. Ja sabia que per la zona hi havia hagut altres violacions [les del 21 i 24 d’octubre] però ni se’m va passar pel cap que m’ataqués per a això". 

 

Un violador molt jove i encaputxat

Segons fonts consultades per EL PERIÓDICO, dues de les quatre víctimes –les últimes– van ser assaltades en el mateix punt, al passatge de la Vinyeta, la part baixa de la muntanya de Montjuïc, i descriuen un agressor molt similar: un home molt jove, corpulent i violent, amb caputxa i que les va agafar pel coll. Només en un dels dos casos va consumar la violació.

Els investigadors de l’Àrea Central d’Investigació dels Mossos proven de comprovar si el mateix sospitós és també darrere de les dues primeres agressions sexuals.  

Les quatre dones es trobaven passejant el gos. El primer atac va ser diumenge 21 d’octubre. El segon, tres dies més tard, el dimecres 24, a les 8.00 hores del matí. El sospitós en els dos casos, segons algunes fonts, també era un home jove. Després d’aquests dos episodis, i durant un mes, no hi va haver més agressions. Fins al diumenge 25 de novembre, quan va ser atacada la Marta.

La Marta explica que va intentar resistir-s’hi com va poder. I que fins i tot li "parlava" per aconseguir que desistís. Però no l’escoltava i només cridava: "¡Calla! ¡Calla!". Va ser molt violent. Li va donar "plantofades" i la "va aixafar contra el terra" per evitar que es mogués. Al costat de la Marta, el seu gos es va quedar tan bloquejat com ella. "Va estar tota l’estona quiet, sense fer res, el pobre".

Quan va acabar, el noi va fugir i ella va voler cridar ‘socors’. Però no va poder, la pressió soferta al coll l’havia deixat sense veu. Es va aixecar, macada, plorant, i es va posar a caminar amb el gos en direcció a la zona urbana. Sí que va reunir prou veu per trucar al 112 i demanar auxili.

El quart atac

Segons fonts policials, l’atac que va patir la Marta s’assembla massa al que patiria una altra dona dimarts 4 de desembre a la tarda, última agressió, 10 dies després. Aquesta víctima caminava també pel passatge de la Vinyeta quan es va creuar amb un jove que es va aturar perquè ella l’avancés. Segons més tard, no obstant, va sortir d’uns matolls per atacar-la.

Com la Marta, la va agafar pel coll i la va tirar a terra. Un home que en aquell instant es trobava per aquesta zona de Montjuïc, va escoltar els crits de la dona i va acudir a ajudar-la. El violador, al veure'l arribar, va fugir muntanya a dalt.   

Una violació cada dos dies a Barcelona

Notícies relacionades

A la ciutat de Barcelona, segons dades del Ministeri d’Interior, han violat una dona cada dos dies aquest 2018. Per agressions sexuals amb penetració –les que el Codi Penal considera violacions– s’han presentat fins al mes de setembre 107 denúncies, un 16% més que el mateix període de l’any anterior.

El 2017 es van denunciar a tot Catalunya 757 agressions sexuals –amb o sense penetració–, 16 casos més que en el 2016 (un augment del 2,2%) i, en comparació amb el 2013, que es van recollir a les comissaries 609 demandes, s’han incrementat en un 24,3%. Una de cada quatre víctimes és menor d’edat.