LLENGUA
'Narcopís' i 'pis rusc', candidates a paraules de l'any en català
L'Institut d'Estudis Catalans i la UPF ja han seleccionat les deu paraules que poden ser votades com el neologisme de l'any en català

zentauroepp45614879 narcopiso181025183807 /
Institucions com l’Institut d’Estudis Catalans (en català), la Fundació de l’Espanyol Urgent (en castellà) o els diccionaris Oxford (en anglès) han pres com a costum en els últims anys triar la paraula de l’any, o el neologisme de l’any, per assenyalar els fenòmens socials més recents que han irromput amb força i que han deixat empremta immediata en la llengua. Oxford ja ha decidit la seva paraula de l’any del 2018 ('toxic'). La Fundéu encara no ha comunicat els seus finalistes. A Catalunya, el procés està a mig camí: l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han decidit les deu paraules finalistes que se sotmetran a votació popular; entre elles, 'narcopís' i 'pis rusc', dos fenòmens que han marcat l’actualitat a Barcelona durant aquest últim any.
L’ús del terme 'narcopís', de fet, s’estén a partir de l’agost del 2017, quan aquest diari es va fer eco d’un fenomen emergent, el dels pisos ocupats al Raval de Barcelona i utilitzats per a la compravenda de droga i el seu consum ‘in situ’. De fet, en una primera informació es parla de 'narcocarrers' i l’endemà es decideix aplicar el terme 'narcopisos’ al fenomen. Una recerca a Google Trends no ofereix rastre d’aquest terme fins aquell mes d’agost, i marca la intensitat d’ús més gran coincidint amb la recent macrooperació policial d’aquest mes de novembre.
Un altre neologisme (les paraules seleccionades no poden estar al 'Diccionari de la Llengua Catalana', o fer-ho amb un significat diferent) que neix de les pàgines d’actualitat és 'pis rusc', a partir de l’intent d’un empresari, avortat per l’Ajuntament de Barcelona, de comercialitzar vivendes minúscules.
Deu fenòmens socials i lingüístics
Notícies relacionadesLa resta de paraules seleccionades per l’Observatori de Neologia de la UPF continuen donant testimoni d’expressions que s’han estès en un nou ús col·loquial ('èpic-a') tendències socials com el moviment feminista ('sororitat' i 'sostre de vidre'), nous fenòmens econòmics ('criptomoneda') o de consum mediàtic ('seriòfil-a'), migratoris ('migrant'), polítics ('demofòbia') i mediambientals ('microplàstics').
En anys anteriors els neologismes de l’any van ser 'estelada' (2014), 'dron’ (2015), 'vegà' (2016) i 'cassolada' (2017). En la seva última edició, la Fundéu va triar en castellà 'aporofobia' mentre que l’any 2016 va ser, en anglès, 'post-truth' i en castellà 'populismo'.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Succés Mor tirotejat un home en un portal del carrer de Consell de Cent a Barcelona
- Debat al Parlament El president Salvador Illa crida a un pacte sobre infraestructures per afrontar la mobilitat i el creixement econòmic
- Un gran projecte Així serà el nou Liceu Mar: 210 funcions anuals, restaurant amb vistes i 47 milions de pressupost
- Fort correctiu al jutge Peinado El Suprem rebutja la intenció del jutge Peinado d’imputar Bolaños en el cas Begoña al no apreciar cap indici de delicte
- Nou cicle republicà ERC exigirà un mínim de 50 militants i un 3% d’avals per constituir-se en corrent intern