conflicte en el comerç

La Diagonal es queda a les fosques per Nadal

La fallida d'una empresa subministradora i l'enuig dels comerciants amb l'ajuntament deixen sense il·luminació festiva una de les principals artèries de Barcelona

jcarbo46074808 diagonal181129194403

jcarbo46074808 diagonal181129194403 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

ElNadalpassarà inadvertit per laDiagonalaquest any. Si la celebració es mesura en watts, aquestes seran unes festes de baixa intensitat en una de les vies principals de la ciutat, que estarà definitivament a les fosques per la coincidència de diversos factors, propis i aliens. El passat dia 22 es va quedar al marge de l’encesa general de ciutat, pendent d’un intent ‘in extremis’. Però l’associació Diagonal Barcelona va confirmar ahir en aquest diari que no hi haurà interruptor festiu. En l’eix enfadat pel conflicte d’interessos que aguditza la possibleimplantació del tramvia prevista pel Govern de Colau, no estan per orgues. Col·lateralment, es reobre el debat de les grans marques comercials que fan negoci a Barcelona, però que es desentenen de qualsevol iniciativa comuna que impliqui gastar-se un sol euro.

La història de l’apagada de la Diagonales remunta a finals d’octubre, quan un dels principals subministradors d’il·luminació nadalenca va incomplir els seus compromisos després de fer fallida. No només va afectar la Diagonal. Al passeig de Gràcia també es va escampar el pànic al veure que la promesa de subministrar els ornaments –malgrat la suspensió de pagaments d’aquesta empresa gallega– era inviable. Uns i altres van buscar un pla B amb altres operadors a contrarellotge. Alpasseig de Gràciavan aconseguir recuperar els llums previstos a la fàbrica tancada –els mateixos de l’any passat–, però com que no havien sigut repassats ni reparats només va ser possible una encesa parcial. Fins avui no s’ha aconseguit completar, amb sofriment. “«Serà un any de transició i l’any que ve esperem poder fer-ho millor”, admet Luis Sans, president de l’Associació Passeig de Gràcia. 

A la Diagonal, igual que altres afectats, i amb les empreses subministradores desbordades en aquestes dates, fins ahir van fer l’impossible per acordar una il·luminació a partir del pont de la Constitució. Però la incertesa, fins i tot amb aquesta data, i el fet d’haver d’abonar la mateixa factura “per mitja campanya nadalenca que pel període complet”ha portat Diagonal Barcelona a llançar la tovallola ara. “Hem fet una reflexió i no és just per als que paguen”, assenyala Àlex Miró, gerent de l’entitat de comerciants. 

Empreses insolidàries

Conflueixen diverses situacions. Per començar, que molts comerciants es rebel·len contra el projecte municipal del tramvia girant l'esquena a aquest pagament. Però també es repeteix una situació perversa: l’entitat compta amb uns 70 socis (incloent-hi el tram no reformat fins a passeig de Sant Joan), mentre que només en el tram renovat (de Francesc Macià a passeig de Gràcia hi ha uns 150 negocis). Els que paguen estan farts dels que s’escaquegen.“Implantar els BID –àrees de promoció econòmica, que ultima amb poca passió l’ajuntament, en proves pilot al Born i Sant Andreu– seria una solució perquè obligaria a implicar-se tot el comerç”, reflexiona Miró.

Notícies relacionades

Mentrestant, l’associació considera que el consistori hauria de fer un esforç perquè aquest carrer icònic no estigui a les fosques, igual que es fa a Aragó o Gran Via, sense estructura d’eix comercial. Als carrers comercials, en canvi,els llums se solen sufragar a mitges. Jordi Llançac, president de l’associació de comerciants, demana uncanvi de model en la planificació de la il·luminació nadalenca, que considera molt pobre comparada amb altres ciutats. Barcelona Oberta, que aglutina 19 eixos de la ciutat, ja ha expressat reiteradament la seva queixa per la falta d’alegria dels carrers de la ciutat, en especial ara que el sistema de leds redueix enormement la factura elèctrica.  

Aquest any, altres zones com Cor Eixample o el tram baix de Balmes també han apagat els llums. 

Temes:

Diagonal Nadal