BARCELONA OBERTA

El comerç barceloní reclama un consorci de promoció del sector

El congrés de Barcelona Oberta exigeix a l'ajuntament més complicitat amb l'economia local

Els grups de l'oposició també demanen més ambició i projecció internacional de la ciutat

fcasals46058645 sociedad   congreso de comercio de barcelona oberta en el mo181128173159

fcasals46058645 sociedad congreso de comercio de barcelona oberta en el mo181128173159

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

El discurs i les queixes no eren nous, però el tancament de files del comerç exigint a l'ajuntament més complicitat i visió econòmica de la ciutat guanya ara ressò amb les eleccions municipals a la cantonada. Una vegada més, representants d'aquest sector barceloní, més la restauració i el turisme han cantat les quaranta a l'ajuntament per la seva gestió de l'activitat econòmica, amb la novetat que durant el Summit de Barcelona Oberta I Love BCN celebrat avui a El Molino han defensat un gran pacte de ciutat que permeti a la capital catalana recuperar la seva brillantor –han reclamat– i han proposat la creació d'un consorci de promoció de l'activitat comercial liderat per la nova presidència de la Cambra de Comerç.

La cita anual ha acabat amb un manifest firmat per representants dels 19 eixos comercials més cèntrics i turístics de la ciutat, on s'advoca per una "confiança" més gran i col·laboració pública i privada per impulsar l'economia productiva com a motor d'"ocupació i benestar social". "La Barcelona que volem ha de recuperar la confiança en el sector públic i en especial amb el nostre ajuntament", ha reclamat Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta.

El Summit d'aquest any ha aprofitat la proximitat de les eleccions perquè tots els líders dels grups municipals de l'oposició es mullessin. I per una vegada (només faltava la CUP) tots s'han mostrat partidaris que Barcelona millori la seva projecció, mimi més l'activitat econòmica i recuperi l'"ambició". Per contra, Ada Colau, que ha arribat a la clausura del congrés, no ha respost a les crítiques ni demandes, però ha reiterat algunes xifres positives del sector, defensant les iniciatives municipals per ordenar el turisme.

I és que turisme i comerç han anat de la mà en les intervencions de diferents operadors en taula de debat. Marian Muro (directora del Grup Julià i exdirectora de Turisme de Catalunya) ha sigut la més contundent al reclamar un pacte de ciutat i turisme, exigir un observatori del comerç que aporti dades reals i fiables del sector i emfatitzar que "prohibir no és governar". Fermín Villar (Amics de la Rambla) ha insistit en les greus conseqüències de la tolerància amb el top manta; Pau Guardans (president de Barcelona Global) ha explicat que la societat civil ha d'abordar els reptes que no assumeix el govern municipal, i Eduard Torres, del Gremi d'Hotels, ha demanat flexibilitat a totes les parts per poder avançar conjuntament, entre altres aportacions. 

Els punts crítics

Notícies relacionades

La venda ambulant, els conflictes de les terrasses, la caiguda del turisme de qualitat, la seguretat i la devaluació de la marca i imatge de Barcelona, segons els ponents, s'han convertit en temes clau del mandat que finalitza i contra els quals els sectors econòmics exigeixen respostes. Demanen que no se'ls vegi com l'enemic per la seva activitat empresarial –moltes vegades petita o familiar–, sinó com la solució. Discursos que el regidor de Turisme, Agustí Colom, ha replicat defensant les seves polítiques i assegurant que la lluita contra els pisos turístics il·legals s'ha convertit en exemple internacional del qual altres aprenen.

En el manifest, Jené ha incidit també que Barcelona sigui un millor lloc per viure, per invertir i "desenvolupar talent"; en potenciar un "turisme de qualitat i respectuós que impulsi l'oferta cultura i gastronòmica"; que la cultura sigui l'element vertebrador i que es treballi en "cooperació empresarial" en estratègia, promoció, digitalització del sector, millor gestió del Nadal, implantació de les zones comercials BID, formació i ordenació del sector.  

Complicitats amb els grups de l'oposició

Aprofitant la presència d'una primera fila amb els líders de l'oposició municipal, a tots se'ls van concedir dos minuts per pronunciar-se sobre la gestió del comerç. La prova va ser l'avantsala d'una possible trobada en els pròxims mesos amb tots els alcaldables perquè detallin les seves intencions. De moment, Alberto Fernández Díaz (PP) va arremetre contra la impunitat del top manta i va demanar mà dura contra la delinqüència, a més de prometre més col·laboració amb el sector privat. Jaume Collboni (PSC) vol tornar la confiança perduda en les institucions i "pensar en gran" i acabar amb "la Barcelona del no". Fins i tot ERC, en boca de Trini Capdevila, ha reclamat esdeveniments d'estiu i hivern que atreguin viatgers de qualitat, començant per un espectacle d'encesa de llums nadalencs a l'estil d'altres grans urbs. Per a Ciutadans, ha dit Carina Mejías, es tracta de trencar barreres metropolitanes i donar més veu al sector. I Xavier Trias (grup Demòcrata) ha defensat un lideratge sense autoritarisme ni recels amb el consistori. 

Temes:

Comerç