CONFLICTE PER L'ÚS DE L'ESPAI PÚBLIC

58 taules i només 16 llicències: la guerra de les terrasses a Ciutat Vella

A deu metres de la porta del districte, l'ordre de retirada de quatre taules ha indignat els restauradors; a 50 metres, a Xuclà, és la jungla de la terrassa

ealos45713181 barcelona 01 11 2018  barcelona   conflicto de terrazas  de 181109224429

ealos45713181 barcelona 01 11 2018 barcelona conflicto de terrazas de 181109224429

4
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La tensió per les terrasses de bars i restaurants als carrers, apaivagat a Barcelona després del pacte de l’estiu passat, però molt viu encara a Ciutat Vella, afecta tot el districte, començant per la porta mateixa de la seva seu. Tot i que en aquest moment les grans concentracions de taules i vetlladors en qüestió són La Boqueria (problema solucionat), el passeig de Joan de Borbó (en negociació) i la Rambla i la plaça Reial (les grans incògnites de futur), i els processos de reducció de taules més avançats afecten les places de Santa Maria del Mar, Ramon Berenguer i Jacint Reventós, han sigut exactament quatre taules les que han tornat a enrarir les relacions entre el Gremi de Restauració i l’Ajuntament després d’una reunió que semblava que els frecs donaven pas a un ambient de col·laboració. Dues terrasses situades davant la porta principal de l’edifici municipal de la plaça Bonsuccés, les dels bars Escac i Buenas Migas, van rebre la setmana passada una notificació, efectiva en 10 dies, per la qual les vuit taules que els autoritzava a cada un la llicència temporal durant l’any 2018 passarien a ser sis. Els altres dos locals amb taules a la plaça, Bubbolitas (quatre taules) i el bar Castells (vuit) diuen no haver rebut, en canvi, cap avís. A 50 metres d’allà, al carrer Xuclà, es troba un altre focus d’aquest conflicte: dos bars del carrer exhibeixen les seves llicències vigents: 8 taules cada un. Però a la plaça, dissabte a la nit es podien comptar 58 taules, de quatre establiments.

La notificació que va rebre el bar Escac de la plaça Bonsuccés considera que a causa de les “especials circumstàncies que es donen en aquest àmbit, com són la concurrència d’establiments de diversos usos i el seu possible impacte en la convivència de l’entorn”, és necessari “un augment de la superfície lliure per destinar-la als vianants, afavorint el pas de vehicles d’emergència, vehicles de càrrega i descàrrega de mercaderies i altres serveis, alliberant els espais frontals dels edificis”.

Greuges

Enrique Santos, del bar Escac, afirma que la diferència de tracte té, en canvi, motius menys objectius: “Els dos locals a què ens redueixen les taules organitzem una agrupació que li va boicotejar una sessió participativa al districte, amb el recolzament dels veïns d’aquestes finques, que deien que no molestem i que era millor per a la seguretat de la plaça que estiguessin les taules”.

En canvi, denuncia que la teteria Bubbolitas, que no ha rebut cap notificació i segons ell porta anys amb terrassa sense llicència (no es veu al local el preceptiu adhesiu amb el nombre de taules autoritzades i el seu personal diu que ha de ser a l’oficina, que fa molt poc que la tenen), “van fer campanya a favor de Barcelona en Comú” i “la regidora Gala Pin passa cada dia per davant sabent que és una terrassa il·legal”. Un altre restaurador lamenta que perdrà un terç dels seus ingressos: “Si facturo més tinc més personal, i podem estar més pendents del que passa a la plaça, que els sense sostre o els captaires no molestin els clients, una cosa que agraeixen els veïns, perquè no es pot dir que hi hagi molta presència de la Guàrdia Urbana”.

Sobre les actuacions a Bonsuccés, Pin al·lega que si hi ha “incompliments” i arriben queixes veïnals, l’ajuntament no pot deixar d’actuar i enviar la Guàrdia Urbana tot i que s’estigui negociant. I a dos passos, al carrer Xuclà, insisteix, ho ha hagut de fer davant dels “incompliments reiterats” de la normativa. Tot i que en el cas de Bonsuccés, la notificació municipal no fa cap al·lusió a infraccions, el que passa a Xuclà sí que té substància.

Notícies relacionades

A dos establiments, que al seu dia van tenir llicència per a 14 taules cada un, se’ls va reduir a vuit i han rebut l’avís que perdran de nou espai i hauran de desplaçar les taules al centre de la plaça, per deixar lliure el pas davant les façanes (tot i que llavors els cotxes que entrin a l’aparcament de l’hotel 1898 hauran de passar fregant les portes de les cases). Al costat, uns altres dos establiments sense llicència visible reunien aquest dissabte 30 taules, ni amb espai perquè els clients passessin entre elles. "Si fa bon temps ho aprofitem", diuen els seus cambrers. La queixa és dels bars veïns amb llicència: "Complíem amb les vuit, però en vista que al costat fan el que volen, hem tornat a treure les 14. Quan ve gent hem d’aprofitar; si ens en deixen només quatre no sortiran els números i haurem de prescindir de dos cambrers", lamenta l’encarregada d’un d’aquests. El resultat: aquest dissabte, en un tram amb llicència per a 16 taules, s’amuntegaven 58.

Fenòmens estranys

El conflicte de les terrasses té també algun episodi en el qual no queda clar si prioritzen els plantejaments restrictius o la descoordinació, però que tampoc sembla que pugui ajudar a conciliar actituds enverinades. A l’avinguda Francesc Cambó, per exemple, la terrassa del restaurant de broquetes Orio (certament, amb una mida desproporcionada respecte a la vorera que ocupa, davant el mercat de Santa Caterina) va ser retirada fa tres setmanes després de rebre un avís municipal de l’inici d’unes obres al clavegueram. Durant aquestes tres setmanes les taules s’han retirat, però les obres no han començat.

Temes:

Terrasses