LLIBRE PREELECTORAL

Valls: «Colau representa els 'narcopisos' i el 'top manta'"

"Barcelona ha deixat de ser segura i està bruta", afirma l'alcaldable

"Ser republicà no és oposar-se a la monarquia sinó a la tirania", afirma

rjulve45677008 manuel valls bertran181029130345

rjulve45677008 manuel valls bertran181029130345

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

El candidat a l’alcaldia de Barcelona Manuel Valls ha presentat aquest dilluns un llibre autobiogràfic de gènere preelectoral, 'Barcelona, vuelvo a casa', i ha aprofitat l’acte per carregar amb duresa contra la gestió d’Ada Colau al capdavant de l’ajuntament.

Valls ha explicat com al llibre detalla per què va decidir prosseguir la seva carrera política a Barcelona, i ha deixat mostres de quins seran els eixos del seu discurs en la carrera que culminarà en les eleccions municipals del pròxim 26 de maig: seguretat, ordre, neteja. També ha evidenciat que no donarà descans a l’actual alcaldessa, Colau: "Ella tenia dos grans projectes: la vivenda i frenar la pobresa. Ha fracassat", ha afirmat. "Colau representa els narcopisos i el top manta", ha denunciat l’exprimer ministre francès, que ha assegurat que l’operació policial efectuada contra els narcopisos aquest dilluns és la mostra del deteriorament que pateix la ciutat.

Després de recordar que s’han complert 35 dies des que va confirmar que acceptava el repte de ser alcaldable, ha explicat que ha invertit unes setmanes “apassionants” a reunir-se amb gent i a conèixer la situació de la ciutat: "He notat la calor dels barcelonins. He constatat el greu deteriorament de Barcelona, necessita lideratge, ha de corregir el seu rumb. És una opinió generalitzada".

"Ada Colau tenia dos grans projectes: la vivenda i frenar la pobresa. Ha fracassat"

Manuel Valls

Alcaldable per Barcelona

Sobre la candidatura que encapçalarà, ha dit que serà plural i paritària, amb persones independents i algunes de vinculades a Ciutadans, el partit que li farà de penjador perquè es presenti, a costa de sacrificar les seves sigles.

El procés i el populisme

L’exprimer ministre francès ha reprès el seu argument que en aquests moments l’enemic a batre és el populisme. Com a últim exemple ha citat el cas del Brasil, després que aquest diumenge guanyés les eleccions l’ultradretà Jair Bolsonaro. “Europa ha de lluitar contra els populismes”. I, com acostuma a fer, ha inclòs en aquest grup el procés independentista català, del qual ha dit que podria enfonsar Barcelona i deixar-la en “un pou” per un temps llarg. Per reforçar el seu rebuig del secessionisme ha elogiat una famosa carta de Josep Tarradellas en la qual el que havia sigut president de la Generalitat en l’exili durant dècades denunciava els riscos del nacionalisme català que encapçalava Jordi Pujol.

"Sense seguretat no hi ha llibertat", ha dit també diverses vegades, recordant el seu paper al capdavant del Ministeri francès de l’Interior, en el qual, ha subratllat, sempre va tenir clara la importància del paper de la policia. Un paper que, ha acusat, sembla descobrir ara alguna de les regidores de Colau, en al·lusió a la de Ciutat Vella, Gala Pin.

Sobre la polèmica que va mantenir amb l’alcaldessa a compte de la reprovació de Felip VI per part del ple municipal, i sobre els que l’acusen de ser republicà a França i monàrquic a Espanya, ha assegurat: "Ser republicà no és oposar-se a la monarquia sinó a la tirania".

Gitanos

Notícies relacionades

Valls ha aprofitat per marcar distàncies amb alguns posicionaments extrems que li puguin restar vots pel flanc progressista. "Ningú em podrà fer passar per un racista antigitanos", ha afirmat quan li han preguntat per l’expulsió de gitanos de França amb ell com a primer ministre. "¿Expulsar gitanos? ¡Mentida! Fake news", ha contestat.

L’alcaldable ha insistit que en el cas que no aconsegueixi convertir-se en el pròxim alcalde de Barcelona no renunciarà a l’ajuntament i hi continuarà com a regidor.

El recolzament del Nobel Mario Vargas Llosa

L’escriptor Mario Vargas Llosa, padrí de Manuel Valls en la presentació del seu llibre, 'Barcelona, vuelvo a casa', va constatar aquest dilluns que els llibres que escriuen els polítics que es presentaran a unes eleccions solen ser plens de "llocs comuns" i d’"adulacions" dedicades a si mateixos. Llibres sense interès, sense lectors, sense recorregut. Però el llibre de Valls, just aquest, és una excepció que trenca la regla, segons el peruà premi Nobel de literatura. Vargas Llosa va elogiar la crítica de Valls al procés. També va evocar, com acostuma a fer des de fa dècades, la Barcelona que segons la seva opinió va desaparèixer en mans del nacionalisme. A l’acte, a l’Auditori, va acudir el grup municipal de Ciutadans a l’ajuntament.