MUNICIPALS

ERC veu validada en els sondejos la seva aposta per Maragall

Barcelona en Comú creu en la mobilització d'última hora i el PSC es felicita de la fidelitat del seu electorat, que atura l''efecte Valls'

jcarbo29366139 maragall bosch180920202452

jcarbo29366139 maragall bosch180920202452

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’enquesta publicada aquest dijous per EL PERIÓDICO, segons la qual ERC guanyaria avui les eleccions municipals del pròxim mes de maig, amb 10-11 regidors i amb Ada Colau i Barcelona en Comú en segona posició, ha revalidat l’opció d’Esquerra d’optar per Ernest Maragall com a candidat i de resistir-se als cants de sirena d’altres sectors independentistes perquè renunciïn a una llista pròpia i s’afegeixin a una candidatura unitària. Tant com ha sigut una gerra d’aigua freda per a l’‘operació Valls’, que segons el sondeig del GESOP només afegiria tres regidors als resultats de Ciutadans el 2015 i el deixaria molt lluny de poder participar en cap majoria de govern viable.

 

Segons fonts d’ERC a Barcelona, l’enquesta “té valor perquè més enllà de la foto fixa confirma l’evolució dels resultats dels sondejos apareguts durant els últims temps i consolida la candidatura d’ERC, ara amb Maragall com a candidat”. Els republicans consideren que a menys d’un any de les eleccions, que una enquesta situï el partit com el més votat i el seu candidat com el més valorat encara permet marge de millora d’una proposta “que sembla que serà el rival a batre durant els pròxims mesos”.

Mentre en el món de l’independentisme a la xarxa els més afins a ERC celebraven els resultats i els habituals del ‘pressing ERC’ per sumar-la a una candidatura única mostraven el seu escepticisme, Jaume Ciurana, portaveu del grup municipal del PDeCAT (que quedaria en cinquè lloc, perdria la meitat dels seus regidors i veuria com ERC tindria diverses possibilitats de socis alternatives), prefereix destacar que “a vuit mesos  de les eleccions, en la situació d’excepcionalitat que viu el país, que Neus Munté sigui la segona candidata més ben valorada ofereix un excel·lent punt de partida”. “Hi ha partit i som en disposició de guanyar-lo”, afegeix.

Des de Barcelona en Comú, fonts de la formació recorden que el 2015, quan Colau va donar la campanada, el 20% dels electors van decidir el seu vot l’última setmana i es mostren convençuts que els barcelonins reconeixeran “la defensa del bé comú” que es fa des del Govern municipal, en un escenari “molt obert” que anima a treballar per “millorar els resultats del 2015”. “La gent valora –sostenen fonts de la formació política governant– que afrontem i desencallem qüestions que mai ningú s’havia atrevit a tocar: la Sagrada Família, la gestió pública de l’energia, corresponsabilitzar els promotors immobiliaris amb el 30 ..."

La gerra d’aigua freda a la candidatura de Manuel Valls ha sigut acollida en silenci tant pel grup municipal de Ciutadans com per part de l’equip de campanya de l’exprimer ministre francès. Ni la valoració de Valls com a candidat (el més mal valorat, amb una nota mitjana de 3 sobre 10 i un 16,9% d’enquestats que el valoren del 7 cap amunt) ni el percentatge de vot estimat de l’únic grup municipal que li ha compromès el seu recolzament (el 15,5% de C’s, 4 punts i dos regidors per a sobre del 2015, però molt lluny del 23,9% que va recollir Ciutadans a Barcelona en les últimes eleccions al Parlament) s’ajusten a l’expectació que va aixecar l’acte de presentació de la seva candidatura el 25 de setembre, el ressò del qual era molt recent quan es va realitzar l’enquesta, del 2 al 4 d’octubre.  Un dels motius dels discrets auguris per a Valls és el fet que no hagi aconseguit erosionar l’espai del PSC: al contrari, aquest millora els seus resultats de fa quatre anys.

Notícies relacionades

"L’enquesta ens indica una tendència positiva per als socialistes. Som on érem, una carrera oberta en la qual el PSC va sumant recolzaments”, opina Carlos Prieto, secretari d’organització del PSC de Barcelona, que destaca que els socialistes mantenen una “alta fidelitat dels seus votants” mentre arriben recolzaments de BeC i C’s, “continua la pèrdua de recolzaments d’Ada Colau i l’efecte Valls no suma”.

Encara més danyades apareixen les expectatives del PP, que no aconseguiria representació segons el sondeig de Gesop. Alberto Fernández considera que l’enquesta “més que real és virtual, ja que a set mesos de les eleccions municipals poden canviar molts escenaris, ja que cap llista està 100% garantida”. En aquest sentit, ha recordat que al PP a Barcelona sempre li resta el vot ocult de les enquestes i el seu candidat encara no està definit. El president del grup municipal del PP està segur que el 4% atribuït al PP, afegit al vot ocult, donaria representació als populars.