Sondeig municipal

ERC s'avança en la batalla de les eleccions municipals de Barcelona, segons una enquesta del GESOP

Els republicans aconseguirien 10 o 11 regidors davant dels 8 o 9 de Barcelona en Comú

Ciutadans, amb Valls, es quedaria amb 7 regidors, el PSC amb 6 i el PP no obtindria representació

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

ERC guanyaria avui les municipals a Barcelonaamb un resultat exigu, entre 10 i 11 regidors, idèntic en la seva franja alta al que va aconseguir Barcelona en Comú el 2015. Onze regidors que fa quatre anys van atorgar la victòria a Ada Colau i, per ser la llista més votada, l’alcaldia. Onze regidors que també li han donat una mala vida considerable, perquè governar amb tan pocs regidors, tan lluny dels 21 que marca la majoria absoluta, ha fet suar sang als comuns en el dia a dia, fins i tot en l’any i mig en el qual va comptar amb el PSC com a soci.

Aquesta és la principal conclusió de l’enquesta que el Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) va elaborar del 2 al 4 octubre passats sobre les perspectives de les diferents candidatures davant les eleccions locals. Segons el sondeig del GESOP, Barcelona en Comú perdria recolzament i baixaria de dos a tres regidors, fins a quedar-se en vuit o nou. Un número amb el qual sens dubte ja no podria plantejar-se governar en solitari tot i que sí seguir en el govern municipal, com a soci minoritari: sense l’alcaldia, però amb una proporció rellevant de les places de poder.

No és l’única aliança possible, però un pacte entre ERC i Bcomú, l’opció que més s’estudia, sumaria fins a 20 regidors. Els mateixos que una aliança secessionista (ERC, el PDECat i la CUP). Una constitucionalista, sempre segons el sondeig, no arribaria als 15 regidors.

 

Ciutadans, un augment insuficient

En tercer lloc hi apareix Ciutadans, amb set regidors, dos més dels que ha tingut en aquest mandat. És un resultat que malgrat millorar el que el partit d’Albert Rivera  va aconseguir el 2015 sembla molt inferior al dels entusiastes de Manuel Valls, que el presenten com un candidat seriós a ocupar la cadira de Colau. Convé tenir en compte que Valls buscarà dissociar la seva figura de Ciutadans: ja ha advertit que no serà candidat dels de Rivera, tot i que diu que acceptarà la seva ajuda i la seva col·laboració.

El sondeig dona sis regidors al PSC, dos més dels que té, però lluny, molt lluny, dels resultats que van portar als socialistes a dirigir Barcelona durant tres dècades. Segons l’enquesta, el PDECat obtindria cinc regidors, cinc menys dels que va aconseguir el grup de Xavier Trias –que després van quedar a nou per l’adeu de l’ara regidor no adscrit Gerard Ardanuy, que estava era d’Unió– en les municipals del 2015, en les quals Trias va perdre davant de Colau per 17.000 vots.

Notícies relacionades

Cert és que l’enquesta es fa en un moment en què no es coneixen els plans definitius d’algunes

Maragall necessitaria un soci per no governar amb la precarietat que ha llastat Colau

candidatures, i no només la de Valls. No està clar com es presentarà a les municipals la galàxia política dels exconvergents, que persegueix una llista conjunta de l’independentisme que ERC ha descartat. Ara per ara, el PDECat té com a alcaldable Neus Munté, que va guanyar les primàries del partit, però sempre s’ha donat per fet que ella acabaria sent la segona d’un altre candidat, encara per definir. El sondeig del GESOP atorga a la CUP tres o quatre regidors, els que té o un més, i augura la desaparició del PP del consistori barceloní, en el qual no obtindria representació per primera vegada, amb un cognom o un altre, des del final del franquisme.

Fitxa tècnica de l’enquesta del GESOP

Tècnica: entrevistes telefòniques assistides per ordinador (CATI).<br/> Univers: població de 18 anys i més empadronada i amb dret de vot en el municipi de Barcelona.<br/> Número d’entrevistes: 802.<br/> Mostra: Selecció de les persones a partir de quotes creuades de sexe i edat d’una banda i districte per un altre, seguint la distribució real de la població.<br/> Error de la mostra: +/- 3,5% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5. El marge d’error és de +/- 5% per a les preguntes contestades per uns 400 entrevistats.<br/>  Treball de camp: del 2 al 4 d’octubre.