la batalla per l'alcaldia

Valls aclareix que si perd no abandonarà la política municipal

L'exprimer ministre havia donat a entendre el contrari en una entrevista a una televisió francesa

zentauroepp45193676 manuel valls180925192822

zentauroepp45193676 manuel valls180925192822 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Manuel Valls està disposat fins i tot a seure als ingrats bancs de l’oposició municipal en cas que no sigui alcalde de Barcelona. Ha hagut d’aclarir-lo l’alcaldable de l’òrbita de Ciutadans després que en una entrevista a una cadena de televisió francesa, la BFMTV, digués el contrari. O almenys això va semblar. Segons Valls, les seves paraules van ser tergiversades o maliciosament reinterpretades. Per si de cas, ha volgut deixar clar que no es retirarà de la política si no aconsegueix la seva meta de ser alcalde.

L’origen d’aquesta curta polèmica ha començat quan les agències han difós els fragments més sucosos de l’entrevista. ¿Deixarà la política en cas que no aconsegueixi l’alcaldia?, li han preguntat a l’exprimer ministre francès. “Sens dubte”, ha respost. La resposta sembla inequívoca.

En el fons, Valls ja va donar a entendre aquesta idea durant la presentació de la candidatura, fa una setmana a l’entresolat del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Llavors, va afirmar. “Sobre el meu futur els pròxims mesos vull ser molt clar. Visc a Barcelona i faig classes a ESADE. Treballaré. Passi el que passi em quedaré. Soc barceloní. És, per davant de tot, una opció personal, una opció de vida. Ho dic amb molta emoció”. En l’entrevista a la BFMTV ha repetit també aquesta mateixa expressió, que viure a Barcelona “és una opció de vida”,però en el context de la seva anterior resposta, la que “sens dubte” abandonaria la política en cas de derrota, semblava donar a entendre que aquesta opció es refereix que es quedarà a viure a Barcelona i que no tornarà a França.

 En l’entrevista, Valls convida els francesos a no veure el seu traspàs a la lliga política espanyola com una traïció. Ha recordat que la seva ciutat natal és Barcelona i que té doble nacionalitat, espanyola i francesa. És més, ha remarcat que aquesta última la va adquirir posteriorment, fa 20 anys. Per a Valls, la possibilitat de ser alcalde de Barcelona és “una oportunitat única”.

“Un partit molt progressista”

Notícies relacionades

Després d’aclarir quin serà el seu futur en cas que no arribi a port la seva nova travessia política, Valls ha exposat també com és, des del seu punt de vista, Ciutadans, l’únic partit que fins ara ha recolzat la seva candidatura. És “un partit molt progressista” en qüestions com l’avortament, la gestació subrogada o el matrimoni homosexual i que “està en contra de l’independentisme i de la corrupció”. “Les etiquetes d’esquerra i dreta en aquest gran espai de centre són etiquetes que avui dia em semblen del món antic”, afirma Valls, que ha afegit, a més, que “molts dels líders” de Ciutadans “procedeixen del socialisme”.

L’entrevista, d’altra banda, li ha servit a Valls per reiterar el que ja va dir durant la presentació de la seva candidatura i que a vuit mesos de la cita amb les urnes, sembla que serà l’eix de la seva campanya. Gairebé en idèntic ordre en què ho va exposar en el CCCB, Valls ha repetit que les seves prioritats són els problemes de l’accés a la vivenda, la contaminació, la seguretat, la cultura, el transport, l’economia o la imatge de la ciutat, però ha afegit que també vol entaular una batalla contra “el populisme i la demagògia”.