OPERATIU DE MATINADA

La Generalitat activa un pla d'emergència per treure els menors de les comissaries

L'operació, en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona, ha conduït els nois al Complex Esportiu Mar Bella perquè es dutxessin i es canviessin de roba

Està previst que durant la nit una seixantena de nens marroquins abandonin les seus policials per ser distribuïts en diversos centres

wegwg

wegwg

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat ha activat a última hora d’aquest dijous a la tarda un pla d’emergència per treure tots els menors marroquins de les comissaries dels Mossos d’Esquadra. L’operatiu de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, té per objectiu que aquest divendres ja no quedi cap 'mena’ –menor no acompanyat– dormint a les seus policials on han pernoctat durant dotze dies. Està previst que s’allargui fins ben entrada la matinada.  

A les 19.00 hores els responsables de la DGAIA han donat instruccions als seus funcionaris perquè s’organitzessin per començar el trasllat en furgonetes de tots els menors de les comissaries fins al Complex Esportiu Municipal Mar Bella, ubicat al 86 de l’avinguda del Litoral. Simultàniament, l’Ajuntament de Barcelona avisava els treballadors del pavelló perquè allarguessin l’horari previst –fins a les 23.00 hores– fins que fos necessari.

La primera fase ha sigut el trasllat a l’equipament esportiu municipal del Poblenou. En aquest pavelló, el personal de la DGAIA els ha anat fent entrar per torns als vestidors. Allà hi deixen la roba, es dutxen i reben roba neta. Alguns, també atenció mèdica. Posteriorment, han anat sent distribuïts per diversos centres dependents de la DGAIA, especialment el del carrer de Rocafort.

A les 23.00 hores ja havien passat pel pavelló de la Mar Bella una vintena de menors i s’esperava que al llarg de la nit en fossin atesos uns 60, procedents des de diferents punts de Barcelona i del territori català. Entre els nois no tots són nouvinguts, ja que també n’hi havia alguns d’escapats de centres però ja integrats al sistema de protecció de la DGAIA. 

Els trasllats han començat amb els menors acollits a la caserna de la Guàrdia Urbana de la Rambla, seguits, successivament, dels menors que dormien a les comissaries de Mossos dels districtes de les Corts, Sant Martí, l’Eixample, Ciutat Vella; i posteriorment Girona, Pineda, Arenys i el Garraf. Tots els menors han sigut identificats.

Els menors acollits a la comissaria dels Mossos de Ciutat Vella, a punt de dutxar-se a la Fundació Arrels. / FERRAN NADEU

L’autogestió dels Mossos

Fins a la posada en marxa de l’operatiu d’aquest dijous, els menors han estat a mans únicament dels Mossos durant gairebé dues setmanes. Els 17 menors 'establerts’ a la comissaria de Ciutat Vella de Barcelona ja s’havien dutxat aquest migdia. Molts ho feien per primera vegada en, almenys, 11 dies. Aquest bany, no obstant, va haver de gestionar-lo la mateixa comissaria del Raval pel seu compte, després de sol·licitar ajuda a una entitat social propera, la Fundació Arrels, que compta amb instal·lacions per a la higiene dels sensesostre.

A les 13.00 hores, els nois van sortir acompanyats per dos agents, que els van guiar fins a la seu d’Arrels, al carrer de la Riereta. Allà els esperava un traductor d’àrab i alguns van rebre una mica de roba neta, no tots.

Segons fonts consultades per aquest diari, la nit de dimecres a dijous van ser una quarantena els menors no acompanyats que van dormir al terra de les comissaries de Barcelona, distribuïts principalment entre les de l’Eixample i Ciutat Vella. Per la tardança a reaccionar del Govern o l’Ajuntament de Barcelona, cada una d’aquestes comissaries s’ha organitzat pel seu compte. Però la situació era “insostenible”, advertien els agents al llarg del dia. 

A l’Eixample, els policies els han proporcionat llençols, samarretes de detinguts i s’han coordinat per comprar fruita al Mercadona. També han assignat un policia com a referent dels nois i els han portat una traductora per preguntar-los què necessitaven. També els han habilitat el bany per arreglar-se i han redactat unes normes bàsiques en àrab per conviure dins de la comissaria.  

Els nois portaven una setmana i mitja a les comissaries perquè la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) afirmava que no els podia acollir per falta de places. Però la saturació dels centres d’acolliment no explica per què la Generalitat se n’ha desentès durant aquests dies fins que s’ha posat en marxa l’empara social. Un temps en els llimbs de les seus policials durant el qual s’han multiplicat les possibilitats que els menors –que han arribat fins a la capital catalana sobrevivint un itinerari de penúries que ha inclòs creuar l’estret de Gibraltar agafats als baixos d’un camió o amagats en pasteres o llanxes de narcotraficants– acabessin caient en la petita delinqüència o en l’addicció a la cola. “No volem centre, volem viure al carrer”, explicaven aquest migdia a EL PERIÓDICO tres ‘nens de la cola’ que aquest dijous han tornat a escampar-se pels jardins de Sant Pau i que, a diferència dels nouvinguts, ja no volen formar part del sistema de protecció de la infància.

Notícies relacionades

La falta d’higiene que presenten els menors va provocar, entre altres coses, que diversos ciutadans que acudien a les comissaries a presentar una denúncia protestessin per la pudor que feia la sala d’espera on hi havia els nois. A la comissaria de Ciutat Vella, per evitar les queixes, es va optar per posar cadires a l’entrada i separar denunciants i menors. Durant aquest temps, ha sobrevolat entre els policies fins i tot la sospita que es podria propagar un brot de sarna. Però els menors de Ciutat Vella no s’han dutxat fins aquest dijous –gràcies a una iniciativa de la mateixa policia–, i no constava fins aquell moment que els nois haguessin rebut tampoc cap atenció mèdica. 

Al marge de l’abandonament de les administracions, les mostres de solidaritat amb els nois, que tenen entre 10 i 17 anys, tampoc s’han prodigat per part d’entitats socials. En realitat, tota la generositat que han rebut fins que la maquinària de l’administració s’ha posat en marxa es redueix als gestos dels policies, els d’alguna empresa, com Bo de debò, del restaurant Tant de Bo, que els serveixen menjar gratis, i d’alguns ciutadans que s’han apropat a preguntar per ells.