ELECCIONS MUNICIPALS EL MAIG DEL 2019

Manuel Valls es disposa a anunciar la seva candidatura a BCN i pren distància de Ciutadans

L'exprimer ministre francès concretarà el seu futur dimarts en un acte al CCCB

La seva intenció com a alcaldable és postular-se com un referent per al centreesquerra

zentauroepp43865037 former french prime minister manuel valls attends a session 180625143233

zentauroepp43865037 former french prime minister manuel valls attends a session 180625143233 / PHILIPPE LOPEZ

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Cinc mesos enrere, va saltar la sorpresa. Manuel Valls, ex primer ministre francès, revelava que tenia una oferta de Ciutadans per ser candidat a l’alcaldia de Barcelona en les eleccions municipals del proper 26 de maig i que meditaria si l’acceptava. Valls era llavors un polític francès amb arrels barcelonines que acudia a mostrar el seu recolzament a la causa constitucionalista a Catalunya, un detractor de l’independentisme, però a gairebé ningú se li ocorria veure’l com un possible actor en el dia a dia de la política local.

De seguida va precisar que la seva intenció, en el cas que es decantés per presentar-se, seria fer-ho encapçalant una plataforma, sense lligar-se a unes sigles en el sentit que no volia ser un candidat clàssic de partit. Dimarts vinent a la tarda, a la seu del Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona (CCCB) Valls concretarà els seus plans. Per ser exactes, d’acord amb la convocatòria del mateix interessat,“anunciarà quina serà la seva posició en relació amb les eleccions municipals”.

De l’acte s’espera que el polític francès reveli que es presenta i que ho fa com a cap de llista d’una nova candidatura. Dit d’una altra manera: no serà l’alcaldable de Ciutadans. Valls va començar el dia amb un missatge enigmàtic a la xarxa social Twitter, en el qual es veia una foto de les seves sabates sobre el panot de la capital catalana amb el text: “Barcelona...”.

Expliquen fonts de Ciutadans que l’anunci que dimarts hi haurà desenllaç va agafar per sorpresa a la cúpula del partit. I això explicaria el to de les primeres reaccions de dirigents del partit d’Albert Rivera.

Per exemple, la del secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, que va optar per mostrar la seva confiança que Valls es presenti i va subratllar que el partit li posarà “totes les facilitats” per pactar quin és el format de la candidatura. “Nosaltres, si Valls fa el pas, estarem treballant de costat per fer una plataforma el més àmplia possible, que desbordi el que és el nostre partit, una plataforma transversal amb un únic objectiu, guanyar Barcelona”. El mateix Villegas ha donat a entendre que la festa de dimarts no la convoca l’equip de Rivera: “Crec que serà una presentació molt sòbria, en la qual anunciarà la seva decisió. És una cosa personal seva”.

Les declaracions de Villegas casen perfectament amb la visió que alguns membres de Ciutadans, sobretot a Barcelona, tenen de l’assumpte: al llarg dels mesos han comprovat que Valls anava al seu aire, que no havia visitat la seu del partit taronja a la ciutat, que quan la visitava, els antinacionalistes s’assabentaven pels mitjans de comunicació. Sí que donaven per fet que el francès mantenia contacte i sintonia amb Rivera.

Una associació controvertida

I és probable que aquesta sintonia funcioni, però pel que sembla, algun dels experts que assessora Valls i algun dels empresaris que van acceptar recolzar econòmicament la seva aventura s’han encarregat de fer-li entendre que no pot presentar-se als barcelonins com l’alcaldable de Ciutadans. Que anar de la mà de Rivera no és la manera de concitar un recolzament que li obri les portes de l’alcaldia.

És més, segons aquestes fonts, Valls es postularà com un potencial referent del centreesquerra català i exhibirà una aposta per la superació del conflicte identitari entre sobiranistes i constitucionalistes. Sí, sembla que existeix certa voluntat d’apel·lar al maragallisme, ara que està tan de moda entre els candidats a l’alcaldia. I sona també a forçar una mica la posició que s’atribueix a Valls.

Notícies relacionades

Perquè si realment abraça un missatge al centreesquerra, difícilment podrà fer-ho envoltat de Ciutadans i fins i tot del PP, un altre partit que el potencial alcaldable inicialment va convidar a participar en el repte municipal. El PSC, que, lògicament, encaixaria millor en aquests plantejaments, va advertir d’entrada que no tenia cap intenció d’afegir-se a la festa i que mantindria la seva candidatura. Es fa difícil preveure com podria assumir el partit de Rivera aquest missatge. Com sembla també complicat i no gaire senzill d’explicar que Ciutadans acabi optant per presentar-se en solitari. En tot cas, tot i que Rivera renunciï a les seves sigles, potser també es veu obligat a adaptar-se a un missatge que no és exactament el seu, tot i que en comparteixi trets.

El carnet a la boca

El líder de Ciutadans no tanca portes a cap escenari i ha comentat el seu imminent anunci amb elogis: “Seria molt bo per a Barcelona que hi hagués un alcalde amb visió cosmopolita, un alcalde europeista, que ha defensat la unitat d’Espanya”. Malgrat reiterar que li agradaria que fos candidat de Ciutadans, Rivera ha optat per no tancar cap porta als plans de Valls. Ha afirmat que és partidari d’“obrir les portes” del partit a “gent amb talent”, per acabar constatant: “No demano que portin el carnet de Ciutadans a la boca per fer política, sinó que comparteixin els valors constitucionals”.