conflicte de convivència

La Barceloneta tornarà a la càrrega contra la inseguretat aquest dimecres

Els veïns preparen una altra mobilització juntament amb més barris afectats el pròxim 15 de setembre

zentauroepp44695413 barceloneta180818205844

zentauroepp44695413 barceloneta180818205844 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Van avisar que no pararan fins que arribin recursos i solucions reals. I complint la seva promesa, els veïns de la Barceloneta, assembleàriament, han organitzat una nova manifestació per a aquest dimecres vinent 29. Les demandes no han variat respecte ala revolta del passat dia 18, quan van tallar accessos al barri per reclamar a l’ajuntament d’Ada Colau que freni l’incivisme i la inseguretat que degrada el barri.

La nova acció es va decidir divendres passat a mà alçada, de forma assembleària i sota el paraigua deLa Barceloneta en Lluita. Les associacions de veïns del barri recolzen la revolta per diferents vies i intensitat: l’Associació de Veïns de la Barceloneta recolza al 100% com a col·lectiu la iniciativa popular i s’unirà a la marxa, mentre que a la plataforma La Barceloneta diu Prou, que va ser el motor de les protestes del 2014, part dels seus membres també hi aniran a títol personal, com a veïns.

Posteriorment, si res canvia, està prevista una mobilització més ambiciosa amb participaciód’altres barris amb problemes similars, el pròxim 15 de setembre.

Sense gairebé canvis

Després de les denúncies veïnals de les últimes setmanes, els veïns activats des de les xarxes socials afirmen que puntualment hi ha hagut més policia (per ‘netejar’ el conflictiu parc de la Barceloneta, més conegut com de la Catalana, per exemple), però que quan aquests operatius han desaparegut ha tornat al panorama de tot l’estiu. En infinitat de relats –via diversosgrups de Facebook– s’al·ludeix a l’incivisme (‘botellon’, orins, visitants dormint als bancs...), la brutícia, l’allau de turisme amb equipatge (fet que denota que segueixen actius centenars de pisos turístics il·legals), els problemes de mercadeig de drogues, la invasió de la via pública de vehicles de transport personal i, com a trista novetat d’aquesta temporada, unaalta presència de diversos grups de delinqüentsque plomen no només turistes, sinó també els veïns. Amb estrebades o robatoris per distracció.

La mobilització vol cridar l’atenció de Colau –i en especial del districte de Ciutat Vella– perquè s’apliquin plans«a fons»que passen permés presència policial preventiva, però que tenen molts altres tentacles, tot i que el consistori defensa les seves actuals polítiques d’intervenció integral a la zona.

Notícies relacionades

La citad’aquest dimecres a les 19.00 també afectarà les connexions del barri, tot i que els organitzadors prefereixen no revelar part del seu muntatge. Han optat per un dia feiner perquè els caps de setmana hi ha molts veïns fora, però fan una crida a un «petit esforç» i a la implicació del barri per la seva dignitat. I per donar escalfor, demanen banderes del barri als balcons i durant la marxa. 

Mateixos conflictes

Si les converses entre barris progressen, la proposta de manifestació per a mitjans de setembre preténaliar zones de Barcelona amb problemes comuns, com la Vila Olímpica, entre d’altres. La tardor es perfila calenta a la ciutat, ja que, en la recta final del mandat municipal, alguns barris creuen que no s’han complert les expectatives de millora i esperen reaccions al consistori.