consciència mediambiental

Santa Coloma mima les seves orenetes i falciots

La ciutat promou un documental i una campanya a les escoles per remarcar la importància d'aquestes dues espècies

zentauroepp43573657 barcelona 01 06 208 nidos de golondrinas en las ventanas del180812173831

zentauroepp43573657 barcelona 01 06 208 nidos de golondrinas en las ventanas del180812173831 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

Abans d’anar a Santa Coloma de Gramenet, motiu d’aquest article, val la pena fer una parada a la Xina. Any 1959. Mao Tse-tung, dins del seu projecte Gran Salt Endavant, declara la guerra als pardals. “Són enemics de la revolució”, diu literalment. Els acusa de menjar-se el gra amb què alimenta el seu poble. Ordena a tot el país que els extermini. Llavors, els xinesos són 660 milions. A Mao no se li discuteix res. Científics dels Estats Units l’avisen. Compte, que els pardals consumeixen més insectes que gra. Ni cas. El resultat van ser tres anys consecutius de fams, culpa en part de diverses plagues de llagostes, Mao recula. No només posa fi a la seva ordre, sinó que, d’amagatotis, li demana a la Unió Soviètica que li enviï un carregament de 200.000 pardals. Final del viatge en el temps.

Santa Coloma, al que anàvem, vol que les seves orenetes i falciots visquin amb cotó fluix. Sembla que hi ha veïns de la ciutat que de vegades es queixen de la brutícia que poden ocasionar aquests ocells al voltant dels seus nius. Potser tenen la temptació de portar els desnonaments immobiliaris a aquests minúsculs micropisos. Els beneficis que aporten, no obstant, superen amb escreix els perjudicis, per això l’alcaldessa Núria Parlon ha donat ordres de cuidar al màxim aquest patrimoni natural. Fins i tot estan rodant un documental sobre la matèria. Darrere de la càmera hi ha un ornitòleg, David Perpiñán.

Menjador d’insectes

“Del maig a l’octubre, a la ciutat hi viuen unes 400 parelles d’orenetes de cua blanca”,explica l’alcaldessa. Només en l’equipament municipal de la Ciba n’hi ha 45 parelles, una xifra considerable. Poetes de tots els segles s’hi han fixat. Shakespeare, per no citar sempre el gastat Bécquer, deia que l’esperança vola amb ales d’oreneta. Com arriben a Europa a la primavera, solen ser sinònim d’amor i passió. Normal. Només cal veure com beuen. Al vol, fregant l’aigua de l’estany. Però els rapsodes, com Mao, no solen fixar-se en el crucial, que orenetes i falciots (encara hi ha qui els confon) tenen una capacitat per menjar insectes que empetiteix les gestes dels concursos de calçots de Valls. Tenir un niu a la finca no és mala cosa. La primera d’aquestes dues espècies, diuen els ornitòlegs, no s’allunya més enllà d’un radi de 500 metres per caçar insectes per als seus pollets, piscolabis de mosquits i mosques, per exemple.

Notícies relacionades

Els falciots, per la seva part, són uns grans desconeguts. Fins i tot encara per a la ciència. Dormen en l’aire, pirueta que es diu aviat. No se sap encara gaire bé com ho aconsegueixen.

La qüestió és que d’orenetes i falciots hi ha molt a explicar, i això és en part el que es farà en el projecte que ha posat en marxa l’Ajuntament de Santa Coloma, sobretot dirigit al públic escolar, tot i que no exclusivament.

Temes:

Núria Parlon