COMISSIÓ EXTRAORDINÀRIA

Colau és reprovada per tercera vegada per l'atac d'uns manters a un turista

L'oposició exigeix el seu cessament com a responsable de Seguretat i tutelar l'elecció del substitut

Laia Ortiz acusa els grups de construir "una aliança contra Barcelona" i "buscar titulars"

zentauroepp44584855 barcelona 08 08 2018  barcelona   comisi n extraordinaria de180808130918

zentauroepp44584855 barcelona 08 08 2018 barcelona comisi n extraordinaria de180808130918

5
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha sigut reprovada aquest dimecres per la seva gestió en seguretat i civisme, en una comissió extraordinària de presidència a la qual no ha assistit i que l’oposició va forçar després que fa una setmana un grup de manters agredís un turista nord-americà. El debat no s’ha centrat en els fets, sinó en la situació general de Barcelona.

Un dels efectes de l’escassa majoria simple que té Colau és que quan les coses es torcen es nota més com és d’escassa auesta majoria, que deixa marge, i molt, a l’oposició per fer-li sortir els colors i remarcar la seva crítica. I així ha tornat a passar en la comissió extraordinària de presidència, que, més enllà de l’agressió, ha versat sobre la gestió que el consistori fa de la seguretat, del turisme i del fenomen dels manters.

Set dies després de l’agressió al turista, l’alcaldessa ha sigut reprovada a compte d’una situació que segons els grups de l’oposició és de desgovern i inseguretat per a les persones.  Tots els grups menys Barcelona en Comú i la CUP, que ni tan sols ha assistit a la reunió, han votat a favor de reprovar l’alcaldessa com a responsable de Seguretat. Colau va renunciar al seu dia a buscar un regidor que s’ocupés d’aquesta àrea i s’hi va posar al capdavant com un gest simbòlic que els seus rivals no han aplaudit mai precisament. A més de reprovar-la, el text de l’únic punt de l’ordre del dia també inclou l’exigència de la dimissió de Colau i l’elecció d’un substitut, una persona de consens en l’elecció de la qual participin tots els grups. Així mateix, insta el govern a fer complir les ordenances i els plans existents per combatre els narcopisos i el top manta, i a evitar nous episodis d’incivisme.

Segona comissió estiuenca

La reprovació de Colau és la tercera que pateix en mans de l’oposició en menys de quatre mesos: a l’abril va ser per la gestió de la crisi dels narcopisos i el juliol, per les retallades en inversions previstes el que queden de mandat. Retallades que els grups donen per fetes i que el govern nega. I la comissió extraordinària és la segona que es convoca a l’estiu en la història del consistori. La primera va tenir lloc l’any passat per l’atac a un bus turístic.

El to de les intervencions ha sigut l’habitual en els últims temps: l’oposició culpant el govern de no estar a l’altura de la seva responsabilitat i el govern atribuint les crítiques a l’ambient de precampanya. En absència de Colau i del primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha sigut la segona tinenta d’alcalde, Laia Ortiz, com a alcaldessa accidental, la que ha contestat als dards de l’oposició. I ha recorregut a una frase de govern de tota la vida: "Vostès han fet una aliança contra Barcelona, no busquen solucions, busquen titulars".

La comissió extraordinària ha transcorregut d’una forma similar a la de l’estiu anterior, la de l’atac a un bus turístic. Pel PDECat, com en aquella ocasió, ha intervingut Raimon Blasi, un regidor que destaca pel seu estil agressiu i punxant, i que no es prodiga gaire. Blasi, com després han fet els representants de la resta de grups, ha criticat l’absència de Colau, ha assegurat que la ciutat viu un desgovern sense precedents i ha afirmat en al·lusió a l’alcaldessa: "Barcelona no necessita una salvadora egòlatra". "Vostès han passat del sí que es pot al no es pot fer res", ha denunciat.

La presidenta del grup de Ciutadans, Carina Mejías, que també va participar en la comissió extraordinària de l’any passat, ha lamentat les absències de Colau i de Pisarello i ha afirmat: "El fracàs de l’alcaldessa és com a alcaldessa i com a responsable de Seguretat. No estem davant d’una mala gestió, és que no hi ha gestió en matèria de seguretat ni en la lluita contra l’incivisme". També ha lamentat que Colau no hagi fet cap comentari sobre l’agressió d’uns manters a un turista, malgrat la seva activitat intensa a les xarxes socials: "És que ni un tuit".

Barcelona, narcocapital

Qui més ha encès Ortiz no ha sigut Blasi, malgrat les seves puntades de peu dialèctiques al turmell, sinó el cap de files d’ERC al consistori, Alfred Bosch, que ha assenyalat que hi ha el risc que "Barcelona es converteixi en la narcocapital d’Europa".

També la socialista Montserrat Ballarín s’ha mostrat dura amb la gestió del govern. Ballarín. "Se’ls ha escapat la ciutat de les mans. És irresponsable no denunciar la turismofòbia", ha dit la socialista, que ha recordat a més la reacció del director del pla estratègic de turisme, Albert Arias, després de les crítiques a Colau per l’agressió al manter: "Us en podeu anar a la merda". Diversos regidors han criticat també la frase de l’alt càrrec municipal. Però la proposició que s’ha aprovat en la comissió no demanava la seva renúncia. Ballarín ha recordat també que aquesta era la segona comissió extraordinària en dos estius. En la de l’anterior, el PSC estava en el govern i no va haver ni d’intervenir.

Que no es demanés el cessament d’Arias ha provocat una queixa del president del grup del PP, Alberto Fernández Díaz, que també trobava a faltar al text aprovat que es reclami a la Generalitat que aporti més mossos a Barcelona, motiu pel qual els populars no es van sumar a la petició de la comissió, tot i que sí que han aprovat la proposició presentada pel PDECat, Ciutadans, ERC i el PSC.

Pitjor que el PP

Notícies relacionades

Ortiz s’ha mantingut en la línia de denunciar que l’oposició només buscava erosionar Colau nou mesos abans de les eleccions municipals del pròxim 26 de maig. Al PSC li ha retret que hagi passat de veure en Barcelona una ciutat solvent, quan el partit encara era soci de govern de Barcelona en Comú, a denunciar el caos.

A Bosch li ha preguntat si considerava que enviar missatges "apocalíptics" és "construir". "Ha anat més lluny que el PP", li ha dit Ortiz. En aquell moment, Blasi s’ha inclinat cap a Bosch, sorneguer, per xiuxiuejar-li: "Ets un fatxa". Ortiz ha ampliat l’acusació: "Tots han vingut a fer el que Fernández Díaz fa cada estiu". I Fernández Díaz, amb un somriure, ha volgut puntualitzar que la resta només són "una mala còpia de l’original".