Visita protocol·lària a l'Uruguai

José Mujica afirma que Europa té un "racisme potencial" envers els immigrants de l'Àfrica

L'expresident uruguaià i Gerardo Pisarello, tinent d'alcalde de Barcelona, es reuneixen a Montevideo

b9de9c78-0740-4a6d-9d67-5f20b09ecb12-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
EFE

"[Mujica] és un referent en tantíssimes coses, un home enormement savi, no només un gran polític sinó, a més, un gran humanista, una persona que està preocupada per la situació de la seva gent però que també pensa en els grans problemes de la humanitat", van ser les primeres impressions de Gerardo Pisarello, tinent alcalde de Barcelona, després de visitar la finca de l’expresident de l’Uruguai José Mujica.

Pisarello va descriure com un "gran humanista" el polític llatinoamericà després que xerressin més d’una hora sobre "els grans problemes de la humanitat".

El tinent alcalde va declarar que conèixer una figura de la talla de Mujica en el marc de la seva primera visita a l’Uruguai va ser "un enorme privilegi".

A més, va considerar que és "molt atípic" que hi hagi una persona com Mujica, que "es pren el seu temps per escoltar, per pensar", i va explicar que una de les preocupacions més grans de l’exmandatari uruguaià durant la conversa va ser la situació tant d’Europa com de l’Amèrica Llatina.

"El Mediterrani és un cementiri"

"La preocupació per una Europa on, com estem veient, el mar Mediterrani s’està convertint en un gran cementiri mentre que és un continent en què s’havien aconseguit grans quotes de benestar", va afegir el tinent d’alcalde.

Així mateix, van parlar sobre la joventut de les dues regions, del consumisme com "un dels grans mals" de l’actualitat i del perill de tenir en la política persones "massa preocupades pels diners".

D’altrab banda, Mujica va assenyalar que en la xerrada amb Pisarello també van parlar sobre Espanya i, particularment, Barcelona, on resideixen "molts uruguaians".

"Vam estar parlant [...] de la realitat de la nostra Amèrica Llatina, que està convulsa, que té problemes. Una preocupació important per Europa, amb unes tendències un punt conservadores de caràcter cruament nacionalistes", va narrar el senador.

En aquest sentit, el polític uruguaià va dir també que en l’actualitat Europa té "un racisme potencial", amb una gran incertesa per la crisi dels migrats provinents de l’Àfrica.

"Sembla que a Europa li costa mesurar el que ha significat aquest període de pau des de la Segona Guerra Mundial, una Europa que en els últims mil anys pràcticament no ha tingut pau mai. No obstant, les noves generacions em sembla que s’obliden de la història", va concloure el senador.

Acord sobre tecnologia

La trobada entre Mujica i Pisarello es va donar en el marc de la visita del tinent d’alcalde al país sud-americà, on també es reunirà amb la ministra d’Indústria, Mineria i Energia de l’Uruguai, Carolina Cosse, amb qui firmarà un acord de col·laboració en matèria d’innovació i tecnologia.

Notícies relacionades

A més, serà rebut pel governador de Montevideo, Daniel Martínez, per firmar un conveni de cooperació entre la capital uruguaiana i Barcelona per al foment dels sectors de cooperativisme, vivenda i innovació.

Respecte a la seva visita, Pisarello va assegurar que Montevideo i Barcelona tenen "moltes coses en comú" i va remarcar que hi ha anat a aprendre i a compartir experiències en temes comuns com la defensa del medi ambient i la lluita contra les desigualtats.