UN TURISTA MALFERIT

El PP demana el "desallotjament exprés" de manters a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona demana més mossos després de l'agressió d'un manter

El Gremi de Restauració exigeix a Colau que convoqui el consell de seguretat local

674be90b-148e-465f-ab6a-830f3c84ca76-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder del PP en l’Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, ha demanat aquest divendres el "desallotjament exprés" dels venedors de 'top manta' dels carrers de la capital catalana. Ha criticat en un comunicat que el Govern d’Ada Colau ha actuat amb una permissivitat que ha generat, segons la seva opinió, un efecte crida, agreujat per polítiques com les cooperatives d’exvenedors i ferrovellers, segons ell.

"Que Colau injecti milers d’euros en el sindicat de manters i en la cooperativa de ferrovellers no ha fet més que disparar la proliferació d’aquest col·lectiu", segons Fernández, que ha dit que Colau ha convertit la ciutat en un gran mercat de venda il·legal.

Des de l’ajuntament aquest divendres ha parlat la tinenta d’alcalde de Barcelona Laia Ortiz, que ha condemnat l’agressió d’un venedor de 'top manta' a un turista dimecres a la nit, ha defensat l’abordatge que impulsa l’ajuntament del fenomen i ha demanat més col·laboració de la resta d’administracions. En concret, Ortiz ha demanat a la Conselleria d’Interior que “faci un esforç” per ampliar efectius policials a la ciutat, com ha fet l’ajuntament amb la Guàrdia Urbana. 

“Més enllà que siguin uns fets puntuals o aïllats, són inacceptables”, ha respost quan li han preguntat en roda de premsa, i ha remarcat que l’executiu de Colau condemna amb tota la fermesa aquesta mostra de violència.

L’ajuntament col·laborarà en la investigació

Ha assegurat que s’ha posat en contacte amb els serveis sanitaris per interessar-se per la situació del ferit, que va ser donat d’alta unes hores després de l’agressió: “Hem seguit la situació de prop” i ho faran també amb la investigació, a la qual ha ofert la col·laboració de l’ajuntament.

Quan li han preguntat per les crítiques d’alguns de col·lectius i partits, ha replicat que "no es pot dir que hi hagi impunitat", i ha ressaltat que contínuament es requisa material i es posen sancions –70.000 el 2017–, i que no es pot actuar si no hi ha prou efectius i si no es pot garantir la seguretat de la ciutadania o dels agents.

“Treballem intensament amb tots els recursos que tenim al nostre abast, però sempre garantint no posar en risc el conjunt de la ciutadania ni els agents i actuant amb la proporcionalitat que es requereix”, ha remarcat Ortiz.

Més Guàrdia Urbana

Ha advertit que, “si algú creu que l'assumpte es resoldrà només a partir d’actuacions al carrer, té completament desenfocada la situació del problema” i, quan li han preguntat si l’ajuntament es personarà, ha dit que encara no s’ha presentat cap denúncia i que ho estudiaran si es dona el cas.

Ortiz ha assegurat que l’ajuntament treballa “intensament” des de fa anys en aquest assumpte, i ha recordat que al juliol es van incorporar un centenar de nous efectius de la Guàrdia Urbana i que la majoria es van destinar a Ciutat Vella.

La tinenta d’alcalde ha insistit que el ‘top manta’ no és un problema només de Barcelona, sinó de moltes altres ciutats, i ha recordat que formen part de la taula de treball impulsada pel Síndic de Greuges de Catalunya junt amb altres ciutats i administracions per abordar l’assumpte.

Ha ressaltat que els venedors són persones que “no tenen capacitat de regular la seva situació i optar a un lloc de treball en el mercat regulat per la seva condició administrativa”, raó per la qual el Govern de Colau demana habilitar permisos de treball i ha impulsat 130 plans d’ocupació per reconduir la seva situació.

Ortiz ha demanat “més esforços econòmics i recursos de totes les administracions” i també responsabilitat i lleialtat institucional als grups de l’oposició, perquè el ‘top manta’ existeix en municipis governats per tots els partits, ha assenyalat.

“És important no fer d’aquest tema una arma política, sinó arremangar-se i veure quines solucions podem trobar a l’abordatge complex d’aquesta qüestió”, ha assenyalat, i ha remarcat que no hi hauria ‘top manta’ si s’impedís l’entrada de mercaderia falsificada.

Reacció dels sectors econòmics

El Gremi de Restauració de Barcelona ha demanat aquest divendres a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la convocatòria d’urgència del consell de seguretat de la ciutat. En un comunicat, el president de l’entitat, Pere Chias, ha suggerit que l’ajuntament s’ha de personar com a acusació particular contra l’agressor, “per deixar clar que l’Administració condemna i combat la ferotge i desenfrenada violència dels manters que pateix la ciutat –segons el seu parer– des de fa temps”.

El gremi ha demanat l’adopció de mesures “urgents i contundents que restableixin l’ordre i la seguretat”, i ha avisat que l’“increment de l’agressivitat dels manters” fa impossible parlar de “fets aïllats”.

Alhora, el Gremi d’Hotels de Barcelona ha demanat mesures “urgents” per acabar amb la venda ambulant, mentre ha condemnat l’agressió al turista per part de manters. “Aquest fet era previsible. I això és molt preocupant. Fan falta solucions urgents per erradicar l’activitat del ‘top manta’ ja”, ha dit en un comunicat el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals.

Notícies relacionades

L’entitat assegura que l’Ajuntament de Barcelona “no posa els mitjans necessaris per posar fi a aquestes activitats que, a més de perjudicar greument el comerç local, projecten una imatge molt negativa de Barcelona a tot el món”.

A més de l’activitat dels venedors ambulants, el gremi ha reiterat la denúncia d’un altre tipus d’activitats que també afecten “la imatge a la ciutat en general”, com el lloguer turístic, el “botellón” o la venda ambulant de begudes a les platges de la capital catalana.