COMMEMORACIÓ

Un acte amb familiars i ferits com a protagonistes recordarà l'atemptat de Barcelona

El primer aniversari del 17-A es programa sense discursos polítics i un format auster

La presència del Rei es dona per feta tot i que el consistori no convida autoritats

39727721 59 / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

39727721 59
memorial-digital

/

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Barcelona commemorarà d’aquí a dues setmanes el primer aniversari de l’atemptat que va omplir de mort la Rambla el 17 d’agost i que també va colpejar a Cambrils, i que va deixar un total de 16 víctimes i 140 ferits, amb un acte institucional en què es donarà el protagonisme als familiars i als supervivents de les accions terroristes de fa un any. No hi haurà discursos de les autoritats i ni tan sols està clar quines hi seran.

L’Ajuntament de Barcelona, que ha anunciat el contingut de la commemoració en un comunicat, vol eludir la polèmica sobre la possible assistència del rei Felip VI. El consistori està en una posició intermèdia: no convida cap autoritat a l’acte del 17-A però informa institucionalment de la seva celebració. Oficiosament, es dona per fet que el rei acudirà, però l’alcaldessa, Ada Colau, podrà dir, com ja va fer, que ni el va convidar ni el va deixar de convidar.

Barcelona, ciutat de pau

L’acte, que l’ajuntament promou de forma coordinada amb la Generalitat i la Delegació del Govern central, se celebrarà a la plaça de Catalunya, sota el lema Barcelona, ciutat de pau, i comptarà amb una ofrena floral a la Rambla. Els ajuntaments de Cambrils, l’altra localitat atacada el 17-A, i els de Ripoll, Alcanar i Subirats, on van residir o per on van passar els terroristes, comptaran amb presència institucional, així com Rubí, Sant Hipòlit de Voltregà, Vilafranca del Penedès i Saragossa, localitats d’on eren originàries algunes de les víctimes. També hi haurà representació dels cossos policials i els serveis públics i d’emergència que van assistir les víctimes.

Notícies relacionades

Primer es farà una ofrena floral al mosaic de Joan Miró, a la Rambla, en què participaran familiars de les víctimes. A les 10.30, les cinc escoles municipals de música de Barcelona i del Conservatori interpretaran El Cant dels ocells. Després es llegiran en set idiomes (català, castellà, anglès, francès, portuguès, italià i alemany) els noms de les víctimes dels atemptats. L’acte serà conduït per la periodista Gemma Nierga.

Memorial i web

En el primer aniversari dels atemptats, el consistori posa a disposició de la ciutadania una pàgina web, Memorial la Rambla 17A que conté un arxiu digital dels 12.000 objectes i documents que es van col·locar al carrer en record de les víctimes.