CONFLICTE ESTIVAL

La Barceloneta clama contra els excessos incívics

Els veïns inicien pel seu compte una campanya farts de la "deixadesa" municipal i demanen recursos

L'ajuntament replica que ha millorat la convivència amb mesures que no són policials

forner / periodico

7
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Diferents protagonistes, però un mateix guió, convertit en malson de tan repetitiu que és. Alguns veïns llancen la tovallola i trien marxar de la Barceloneta. D’altres perden la motivació per continuar denunciant. Però els que no es rendeixen s’han mobilitzat aquesta tarda de dijous per repartir fullets a peu de carrer clamant contra l’incivisme. Uns dibuixos impresos simbolitzen universalment el que queda lleig pronunciar i reclamen: Que ningú cridi, que ningú orini o cagui al carrer, que deixin de dormir les borratxeres als seus parcs i carrers, que deixin de fer ‘botellón’, de tirar escombraries i llaunes... d’agredir, en resum, un barri històric on massa gent creu que tot està permès. Perquè la súplica veïnal no es dirigeix només al guiri (en francès, italià, anglès i alemany), sinó també al barceloní que ha perdut el respecte a la Barceloneta.

Vint-i-quatre hores al barri mariner donen aquestes escenes i moltes més: sexe al carrer, vehicles de dos i tres rodes envaint els seus carrerons i ignorant la regulació, venda ambulant a preu fet (copant en dos nivells tot el passeig de Joan de Borbó i el Marítim, així com la sorra), tràfec sense treva de joves carregats d’alcohol per consumir a la platja o en els centenars de pisos il·legals detectats al barri... Res nou, peròtan reincident que ha tornat a mobilitzar un sector dels veïns, després d’un 2017 agitat que quan apuntava pitjors maneres, es va desfer per obra i desgràcia de l’atemptat terrorista.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, assumeix que la convivència a l’estiu és complexa i que hi ha molts aspectes per domar, però defensa que els recursos aportats funcionen i suavitzen la situació sobre el que podria passar d’acord amb la massificació de la zona a l’estiu. Sabent que per via policial no poden arribar a tot, han optat per més recursos tècnics, preventius o normatius. Però el cert és que costa percebre la seva presència als carrers.

Els veïns reparteixen fullets apel·lant al civisme per la platja i els carrers. / CARLOS MONTAÑÉS

La Barceloneta va esclatar l’estiu del 2014 quan els veïns es van organitzar (La Barceloneta Diu Prou) per posar fi a la degradació i incivisme desencadenat amb l’auge turístic i la invasió d’allotjament il·legal. Amb l’entrada en escena de l’equip d’Ada Colau els ànims es van apaivagar perquè la pròpia Pin procedia de l’activisme del barri, i les esperances de millora es van multiplicar. Tres anys després, ningú diu que no s’hagi intentat (hi ha una comissaria al barri, més recursos inspectors, normatives per regular la bogeria de les bicis i artefactes de lloguer...), però per a molts residents l’esforç està molt per sota de la necessitat real del barri. Tant, que la mateixa Associació de Veïns de la Barceloneta ha imprès els 2.000 fullets que avui dijous han començat a repartir entre els vianants. No volen ser alarmistes i han utilitzat imatges positives del barri, cridant al respecte i simbolitzant amb icones el que no es pot fer.

Jornades sota pressió

Però es fa. Un retrat costumista en plena canícula, certificat per aquest diari: A les vuit del matí diversos joves dormen la mona al parc de la Catalana, tant a la gespa com fins i tot en hamaques entre dos arbres. Fins i tot ronquen en zones transitades, com en un portal del carrer de l’Atlàntida on descansa un individu –va en bermudes i clarament no és un sensesostre- tan fregit que els veïns s’arriben a inquietar per si és cadàver. Però no.

En les següents hores, pareos, mantes i vambes prenen centenars de metres quadrats de la via pública, mentre els transeünts proven d’esquivar-los; grups de venedors preparen insalubres mojitos entre cotxes o entre les roques. És cert que hi ha decomissos policials, però encara hi ha més relleus d’ampolles de rom. El consum de llaunes i alcohol pels carrers és constant, en especial cap al tard. Fins i tot a les parades d’autobús, on aquests circulen a rebentar, com la sortida de la línia groga de metro.

El risc més gran, no obstant, és ser atropellat per bicis en grans grups o trixiscontra direcció i per l’interior del barri (la normativa ho prohibeix). No sempre per turistes, ja que una dona gran va ser atropellada el mes passat per una ciclista local que anava en sentit contrari, i va acabar ingressada a l’Hospital del Mar. Carme Piera, vicepresidenta de l’entitat, relata també que el sexe a la vista al parc de la Barceloneta no és patrimoni dels turistes, com li va quedar clar després d’increpar una parella en plena activitat l’altre dia, a les 18.00 hores. També el ‘botellón’ que s’apropia de les platges al capvespre és universal, no només lligat al tram amb locals de lleure, amb el resultat que els menys incívics recullen les seves escombraries, i la resta la deixen a les brigades de neteja.

En el seu ‘tour’ de tornada de la platja i en concret d’un parell de discoteques per a públic molt jove i bevedor, els que estan sota els efectes de l’alcohol o les drogues solen deixar la seva pista genètica: pipís (pobres jardineres de disseny) i caca humana ho testifiquen. La jornada es nodreix també de sorollosa banda sonora, sigui en forma de crits al carrer o en algun pis turístic il·legal. El barri en té 68 amb llicència, però en una recerca 'online' el mes passat, l’associació va trobar disponibilitat a 370 vivendes per dies per a finals d’agost, més els molts que ja devien estar reservats. Unes dades difícils de digerir en una àrea d’un quilòmetre quadrat, una mica més de 16.000 habitants i per sota dels 9.000 pisos i locals censats. 

Estan per sota dels 1.500 calculats cap a diversos estius, però coincideix amb els 740 localitzats i “en seguiment”, segons el consistori.

Culpa repartida

Manel Martínez, un veí que es va alinear amb la rebel·lió del 2014 i ara és un dels vicepresidents de l’associació de tota la vida del barri, resumeix l’assumpte com "deixadesa" municipal. Aprecien un recital de "pedaços" en lloc de solucions fermes i ben implementades. Però posa el dit acusador sobretot en la "falta de recursos". "Ens ho diu la mateixa policia local i els seus sindicats, no hi ha efectius, no arriben a tot. Fas una denúncia nocturna i hi acudeixen dues hores després", es queixa. "Falta seguretat, vigilància, neteja, un pla integral de mobilitat, un pla per potenciar el comerç local, combatre l’incivisme..., cal netejar la imatge i el prestigi del barri", explica. No arremeten contra el turisme -"sempre ha sigut important per a la nostra economia"- sinó contra "l’invasiu" i els qui es creuen que la zona és la selva. 

Notícies relacionades

Com a prova, han anat amb el Gremi d’Hotels en un recent manifest on es reivindica turisme de qualitat i s’advoca pels turistes als hotels (amb creixement controlat) i les vivendes per als veïns.

Segons Montse López, la presidenta de l’associació de veïns -que recullen i articulen les queixes del barri des de les xarxes socials i el seu local al carrer de Guitert-,  la situació "empitjora". Els agents cívics no tenen capacitat de reconduir aquestes actituds, opina. El barri lamenta que només s’hagi fitxat aturats de la Barceloneta en el reforç de neteja: "¿Qui coneixerà millor el que passa aquí?", opina.

El desplegament municipal al barri

L’ajuntament defensa amb un mar de dades la seva tasca a la Barceloneta. L’eix clau és l’anomenat Pla de Veïnatge i que funciona tot l’any al districte, amb una dotació de dos milions d’euros pagats gairebé al 50% per la taxa turística, ja que l’objectiu és vetllar per la convivència i el descans veïnal, fent complir les normes de l’espai públic també des de la prevenció. Inclou zones prioritàries al barri, com la plaça de la Barceloneta. Es tracta de mantenir el barri sota control amb quatre agents cívics (centrats en mobilitat), tres equips diürns i dos de nocturns d’auxiliars de l’espai públic i sis més de tècnics d’intervenció social. S’han detectat 208 situacions de pernoctació als seus carrers (alguns són sensesostre o nòmades urbans, no incívics), 51 incompliments en locals de lleure (el 20% de tot el districte) i un augment de consum d’alcohol al carrer. S’han reforçat busos efectius de la Guàrdia Urbana (un cap i cinc agents) i hi ha una unitat de policia de barri. A tot el litoral aquest any n’hi ha 85 en diferents torns, afirmen. I la neteja es dota a l’estiu amb un 10% més de pressupost. També hi ha dos inspectors de pisos turístics i quatre agents de sorolls (de les 22.00 a les 3.00 hores).