On Catalunya

ANIMALS URBANS

La platja de gossos obre amb totes les garanties

zentauroepp44305948 platja llevant per a gossos foto bertran180714142649

zentauroepp44305948 platja llevant per a gossos foto bertran180714142649

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Barcelona sense turistes existeix. Són tot just 1.250 metres quadrats situats a la punta nord dels sorrals locals, just abans del primer espigó del Fòrum. No hi ha forasters –tot i que se’ls intueix en la proximitat– perquè aquesta parcel·la està reservada als gossos. I als seus amos, òbviament. Aquest dissabte va tornar a obrir la platja per a mascotes. Amb una bona entrada i amb un decret d’alcaldia acabat d’estrenar que, després de dos anys de proves, dota a aquest àrea de totes les bondats administratives. I garantint que tingui continuïtat, com a mínim, fins que un altre govern tombi la iniciativa. 

La cosa no ha tardat a animar-se. Cap a les 11 (obre a les 10.30 h i tanca a les 19 h) ja eren prop de 60 els gossos (l’aforament màxim és de 100 gossos) que es tornaven bojos amb la sorra, les pilotetes, les tovalloles de tothom, els altres animals. Amb tot i amb res en particular. Fan falta uns minuts per adonar-se que els humans que venen a aquesta platja ho fan pel seu millor amic, conscients que amb prou feines poden es poden estirar. Tret que siguin més d’un i puguin anar fent torns.

Notícies relacionades

De la mateixa manera que el pare intenta que el nen no pateixi un contratemps marítim, que no ompli de sorra algun estiuejant o que no destrossi la construcció d’un nen holandès que porta una hora a la vora esculpint una rèplica a escala del castell de Haar, els propietaris de gossos no es poden relaxar ni un minut. Llançar la pilota, nedar amb ells, assecar-los, dutxar-los, convèncer-los que es fiquin al mar, convèncer-los que ja és hora de sortir del mar, evitar que envaeixin la tovallola d’un altre. 

Podran utilitzar la platja de Llevant fins al 16 de setembre, quan acaba la temporada de bany i la ciutat comença a preparar-se per a les festes de la Mercè. Un parell d’empleats de Medi Ambient del consistori s’encarreguen d’anar revisant la zona. A un d’ells ja li va tocar l’any passat. "La gent aquí és bastant neta, molt més que als carrers". Entre els usuaris, la queixa generalitzada és la falta d’espai. Però, en definitiva, les sensacions són bones. Als gossos només se’ls ha de veure, n'estan encantats. 

Gossos lligats, al setembre

Març del 2014. El govern de <strong>Xavier Trias</strong> va aprovar l’ordenança municipal de protecció, tinença i venda d’animals, que inclou l’obligatorietat de portar els gossos sempre lligats a la via pública. Es va donar un termini d’any i mig de plàcet perquè Barcelona ampliés les zones de lleure reservades a mascotes. El govern de Colau va ampliar aquesta <strong>moratòria</strong>. El termini venç el pròxim setembre, amb la qual cosa es podrà començar a multar tots aquells que no portin amb corretja el seu gos. <br/>La plataforma ciutadana <strong>Espai Gos Barcelona</strong> està repartint aquests dies uns fullets en què informa de la situació i es queixa que els espais perquè els gossos puguin córrer en llibertat són del tot insuficients. Segons aquest col·lectiu, la mateixa normativa establia una àrea de lleure per a gossos per districte de <strong>700 metres quadrats</strong>. El consistori, sempre segons els afectats, va prometre 19 ampliacions i 29 noves zones per a mascotes. "Finalment s’han quedat en tres ampliacions i quatre construccions estrenades", es queixen els usuaris.<br/> Espai Gos Barcelona considera que les superfícies previstes, fins i tot quan estiguin totes acabades, seran insuficients per a l’elevada població de gossos que hi ha a la capital catalana. Calculen que són prop de 150.000. Per fer-se una idea del que significa aquesta xifra, hi ha tants gossos com barcelonins entre d’entre 0 i 10 anys. <br/>Barcelona no s’ha atrevit a aplicar mesures que sí que han impulsat altres consistoris, com el de Mataró, que en la seva ordenança ha inclòs l’obligació de <strong>diluir les orines de carrer </strong>de gos en aigua. La sanció per l’incompliment de la normativa pot ser de fins a <strong>750 euros</strong>. <br/><strong>L’ordenança en vigor</strong> a Barcelona va deixar el 2016 un total de 2.201 denúncies per infraccions, gairebé 800 més que l’any anterior. La majoria es van posar per no portar els gossos degudament identificats. Aquestes multes es poden disparar quan la Urbana busqui gossos sense lligar.