ple municipal

Barcelona diu 'no' a prohibir la prostitució

El ple tomba l'ordenança proposada pel PSC

rjulve44051625 graf444  barcelona  29 06 2018   un grupo de trabajadoras se180629132014

rjulve44051625 graf444 barcelona 29 06 2018 un grupo de trabajadoras se180629132014 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
Felipe Valenzuela

La proposta del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) per erradicar la prostitució i l’explotació sexual a Barcelona s’ha quedat en res al no comptar amb prou suports al consistori. Jaume Collboni ha presentat sense èxit aquest divendres al ple del Consell Municipal el projecte d’ordenança del seu partit, que ha obtingut el suport del Grup Demòcrata i el PPC, l’abstenció de Ciutadans i el no adscrit Gerard Ardanuy i el vot en contra de Barcelona en Comú, la CUP i el des d’ara no adscrit Juanjo Puigcorbé.

Collboni, al defensar la moció, ha assegurat que el 95% de les dones que practiquen la prostitució són víctimes de l’explotació sexual, estan en situació il·legal i "no poden parlar", i ha preguntat "qui les representa" als qui defensen els interessos de les prostitutes que exerceixen lliurement el treball sexual.

Pel regidor socialista, "la tolerància mal entesa" dels qui demanen legalitzar la prostitució "només té com a conseqüència augmentar el tràfic, l’explotació sexual i l’esclavitud de dones, nens i nenes".

El regidor socialista ha denunciat que la prostitució afecta aspectes de convivència diària, que diversos partits del consistori s’han mostrat indignats. Laura Pérez, de Barcelona en Comú, ha remarcat que la proposta del PSC és una falta de respecte a la ciutadania i ha afirmat que és una ordenança destinada al fracàs. 

La CUP també s’ha mostrat indignada per la proposta socialista. L’anticapitalista Maria Rovira ha denunciat que el projecte d’ordenança no és més que violència institucional cap a totes les treballadores sexuals, amb l’excusa que buscarien els proxenetes i el treball forçat, i ha defensat la no-criminalització del treball sexual. "Aquesta proposta mostra com de poc que importen els drets de les dones en el grup que la impulsa", ha afirmat Rovira.

"Al mateix sac"

María Barceló, de Ciutadans, ha acusat Collboni de posar totes les treballadores al "mateix sac", i ha al·legat que l’ordenança aniria en contra tant d’aquelles dones que exerceixen la prostitució de manera forçada com de les que ho fan voluntàriament.

El Grup Municipal Demòcrata s’ha mostrat a favor de la proposta al·legant que la prostitució era la cara més dura de la desigualtat de gènere. El partit nacionalista ha afirmat que no es pot vendre la dignitat i ha comparat el treball sexual amb la venda de sang o òrgans.

Notícies relacionades

El ple ha comptat amb la presència d’una vintena de dones que han anat a mostrar la seva oposició al projecte del PSC, amb samarretes en les quals es podia llegir “Puta feminista” i un gran cartell amb el títol d’“Orgull putes”. Les activistes s’han emportat diverses reprimendes de Laia Ortiz, moderadora del debat en aquell moment, a l’aplaudir i cridar després de les intervencions d’alguns grups municipals.

A través del seu perfil de Twitter, Collboni ha expressat el seu malestar amb l’equipd’Ada Colau  per vetar la seva proposta.