ESPAI COMUNITARI EN RISC

Amenaça de desnonament sobre l'icònic hort okupat al carrer d'Aurora

Veïns del Raval van entrar al solar fa tres anys i mig per recordar la memòria de Juan Andrés Benítez

L'espai s'ha convertit en lloc de referència i de resistència per als moviments socials del barri

zentauroepp43620597 barcelona  05 06 2018 los vecinos del raval denuncian un cas180606134550

zentauroepp43620597 barcelona 05 06 2018 los vecinos del raval denuncian un cas180606134550 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan s’apropava el primer aniversari de la mort de Juan Andrés Benítez, un grup de veïns va decidir ocupar el solar, llavors ple de brossa, al mateix carrer on es va produir la violenta operació policial. Ho van fer gairebé de manera espontània, en un primer moment per dur a terme els actes d’homenatge (i protesta) que preparaven. "Tot i que no hi havia un projecte elaborat, ni un col·lectiu definit per a l’esmentada ocupació, van poder més les ganes, i es va ocupar", recordaven fa uns mesos en el manifest llegit durant la celebració del tercer aniversari de l’espai, que en aquest temps s’ha convertit en lloc de referència (i resistència) per als moviments veïnals del Raval. Aquest dimarts, mentre aquests moviments es trobaven en aquest mateix espai, en la confluència entre els carrers de Riereta i Aurora, denunciant el desnonament que s’anava a produir aquest dijous al número 3 del carrer de Riereta, els arribava una citació per recollir una notificació judicial. Aquest dimecres han sabut d’una demanda contra els "desconeguts ocupants" del’Àgora. 

Fins aquest moment, la informació de què disposaven els veïns era que el solar era propietat de la Sareb –el banc dolent– i que des de l’Ajuntament de Barcelona s’havia intentat negociar que fos un espai públic a disposició del barri. Però aquest dimecres hi ha hagut un gir en el guió, en saber que el terreny ara com ara té un propietari i que ha presentat una denúncia per desallotjar-los, "i amb tota probabilitat especular amb un espai autogestionat, des de fa més de tres anys, al servei de les veïnes i els veïns del Raval", assenyalen els defensors de l’espai en el comunicat en què han fet pública la demanda. Així mateix, deixen clar que defensaran l’espai "amb tots els mitjans a l’abast, perquè continuï sent un espai de solidaritat, de trobada i de suport mutu del barri i de la ciutat".

Roda de premsa celebrada aquest dimarts al solar ara denunciat /  Ferran Sendra

Una de freda i una de calenta

Gairebé en paral·lel rebien la confirmació que es parava el desnonament de Riereta, 3, a pocs metres. La seva pressió, teixida i exercida des d’aquest mateix solar, ja icònic, havia aconseguit, de moment, que el BBVA, propietari dels baixos, no fes fora els joves estudiants que viuen des del novembre en l’antigament infernal finca per evitar que torni a ser presa pels narcotraficants que feien la vida impossible als veïns. 

Notícies relacionades

En els tres anys i mig de vida del’Àgora, Juan Andrés Benítez a l’espai –també pulmó verd en el dur Raval– s’hi han gestat multitud de projectes, com la col·lecció de llibres d’Històries del Raval. El lloc ha rebut també la visita d’artistes que han deixat el seu llegat als seus murs en forma de murals reivindicatius de diverses causes llibertàries.

"El barri no es ven", adverteix una de les seves parets.