NATURALESA URBANA

L'escassa gavina corsa torna a criar al port de Barcelona

Gairebé 600 parelles han nidificat al dic de l'est per tercer any consecutiu, després de perdre l'àrea de cria al delta del Llobregat

f2f924c4-113c-421b-9af1-71c8b84dd094-jpg--1300975-

f2f924c4-113c-421b-9af1-71c8b84dd094-jpg--1300975-

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’escassa i amenaçada gavina corsaha trobat una àrea de cria feta a mida alport de Barcelona, després d’haver perdut la zona de nidificació que utilitzava fins a l’any 2016 al delta del Llobregat. Tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM) de la Generalitat i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) han censat 582 parelles nidificants al dic de l’est del port de Barcelona, on ja han fet postes en una àrea segura, tancada al públic i sense depredadors terrestres.

Les dades, ha informat el Departament de Territori i Sostenibilitat, mostren la consolidació de la nidificació d’aquesta espècie al port de Barcelona, començada el 2016 i amb un augment del 8% l’últim any respecte al 2017, amb la incorporació d’una segona zona de nidificació al mateix dic de l’est. Els experts esperen anellar uns 300 nous pollastres aquesta temporada. L’eclosió dels ous, indiquen, ja ha començat.

La colònia de gavina corsa al dic de l’est. / RICARD GUTIÉRREZ (xrfm)

Evolució de l’espècie

En perill d’extinció als anys 60, amb només mil parelles a tot el món, aquesta gavina mediterrània està catalogada internacionalment com a "gairebé amenaçada", i com a "vulnerable" al ‘Llibre vermell de les aus d’Espanya', després d’arribar a les 20.000 parelles gràcies sobretot a l’increment de les colònies del delta de l’Ebre i les Columbretes, que sumen el 80% de la població mundial. La seva vulnerabilitat més gran és precisament el fet que, a començaments del segle XXI, només comptés amb cinc colònies reproductores (Columbretes, Balears, Isla Grosa de Múrcia, Alborán i Chafarinas), per això la pèrdua de la zona de cria de l’Illa del Molí del Llobregat i l’adquisició, en canvi, de tres més al port de Barcelona, a Melilla i el sud de Portugal són d’una importància clau per a la seva supervivència futura.

Gavina corsa a la platja de la Mar Bella, aquest hivern / MARTÍ ALÓS

Notícies relacionades

El primer desplaçament de la colònia del Llobregat va ser en un solar de la Zona Franca el 2013. L’arribada d’aquesta colònia d’aus va arribar a paralitzar les obres de la zona logística del port el 2016, a l’espera que s’acabés el seu període de cria. Aquest any a la gavina corsa se la va poder veure per un solar del Fòrum de Barcelona, i això va fer pensar que podria instal·lar-hi una segona àrea de cria a la ciutat, però aquesta colonització, que hauria posat en perill la celebració de la Fira d’Abril, no es va arribar a produir. 

La gavina corsa té una mida lleugerament inferior al gavià de potes grogues, que es distingeix per les terrasses de la ciutat, però més gran que la de la gavina comuna, i un bec vermell distintiu amb l’àpex negre.