BARCELONEJANT

El primer súper lliure de plàstics

Aquí fa vergonya fins i tot pagar amb targeta de plàstic. Yes Future és un supermercat de Sant Antoni que fomenta la filosofia Zero Waste (Residu Zero)

zentauroepp42537981 barcelona 16 03 2018 barcelona s per que no trabaja con pl s180319124703

zentauroepp42537981 barcelona 16 03 2018 barcelona s per que no trabaja con pl s180319124703 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

The future is this way, es llegeix a l’entrada. «El futur és per aquí». Així que segueixes la fletxa sense vacil·lar, com si t’hagués de portar al DeLorean de Retorn al futur. Acabes en un súper. «Fuck plastic», crida des de la paret un cartell. «Que bombin el plàstic». I ho compleix al peu de la lletra: no es veu res plastificat fins on arriba la vista. Cinc minuts aquí i t’agafen ganes de reciclar fins i tot Belén Esteban

És un súper, sí, encara que sembli tret d’un catàleg nòrdic. Hi ha capses per autoservir-se a granel llegums, cacau, algues, quinoa, cereals. Aixetes d’on surt vi, vermut, oli, mel, productes de neteja sostenibles. Raspalls de dents de bambú, fregalls vegetals, tàpers d’acer inoxidable. Ja ha volat la pasta de dents: ve en pot de vidre, amb espàtula de bambú. Aquí tot és biodegradable, reutilitzable o reciclable.

Yes Future (Viladomat, 66). «Sí que hi ha un futur», justifica el nom l’Olga, una dels propietaris. Aquest és possiblement el primer supermercat lliure de plàstics d’Espanya. «Que jo en sigui conscient –diu– no n’hi ha cap altre». Un súper que segueix la filosofia zero waste (residu zero). «És un moviment global –afegeix– que fomenta reduir els residus que genera una persona».  

Olga Rodríguez, 35 anys, desprèn familiaritat exprés de barri. Mira a tots els clients als ulls, pregunta «¿què tal?» abans de donar-te el tiquet. Diu que s’ha de recuperar el romanticisme al fer la compra. En el temps que triga a cobrar-te, et desperta tanta consciència ecològica com Leonardo DiCaprio. Ningú diria que ve del món de la moda, com el seu soci, Alejandro Martínez. ¿Què va passar? «Hi havia una inquietud personal», recorda ella. Els dos socis compartien pis i un dia es van adonar de la quantitat d’envasos de plàstic que tiraven. I van començar a comprar a granel. «No és res de nou, s’ha fet tota la vida», apunta l’Olga. Però ells van fer un parell d’ecopassos més. «¿I si ho concentrem tot en un mateix espai?», van pensar. «Una botiga on puguis comprar el que és bàsic però sense plàstic». I tot lliure de pesticides i químics. «No entenem per què hi ha tant producte ecològic envasat en plàstic, amb el mal que fa al medi ambient. És incoherent».

Van inaugurar fa sis mesos. Ara és estrany veure buit aquest búnquer sense residus. ¿La gent està conscienciada? «Més del que pensàvem», assegura l’Olga

«¡Que xules!». Una clienta es queda mirant les palletes d’acer inoxidable. També hi ha un raspall extrafí per poder rentar-les per dins. Les afegeix a la cistella. «Les utilitzo de paper i s’acaben desintegrant», es justifica. Treu la targeta de crèdit amb vergonya. «T’he de pagar en plàstic –diu rient–. Em sap greu».

T’entra de cop mala consciència al pensar en els plàstics que acumules a casa. «El problema és que anem per la vida sense pensar-hi», diu l'Olga. «És canviar el xip», afirma una altra clienta. «L’altre dia vaig guardar el cartró dels ous», comparteix amb orgull. Pagar aquí sol desembocar en una conversa sostenible.

«¿Tindreu desodorant?», pregunta el següent client. «Sí, estem introduint tota la part d’higiene personal», li respon l’Olga. Això inclourà desodorants, sabons, xampús sòlids. «Volem que es pugui fer una cistella més o menys completa –afegeix–. Ens falta el producte fresc». També està en projecte. «Fruita, verdura, productes de nevera. Tot 100% ecològic i en el format més sostenible possible».

«¿Vols una bossa?». En aquest súper no et costen ni cinc cèntims ni una clatellada a la teva econsciència. Són de paper. «Gairebé tothom ja ve amb la seva bossa de roba», assegura l’Olga. Aquí es fomenta que els clients portin els seus envasos. I, si no, donen alternatives sostenibles: bosses de paper, ampolles de vidre i «com a últim recurs» –recalca l'Olga–, de HDPE. «És l’alternativa per a la gent que ve sense envàs per als detergents. És el més sostenible dins del món dels plàstics. No desprèn toxines, es reutilitza i quan el vulguis llençar es recicla del tot».

Te’n vas amb sensació de revolució. Des de la caixa es llegeix a la paret un (Re)Manifest. «Si afegeixes re-, moltes paraules recuperen el seu sentit», diu l'Olga. Reomple. Redueix. Reutilitza. Recicla. Reconnecta, reinventa, recupera, redefineix, reacciona, resisteix.

Notícies relacionades

I repeteix.

 

Aixetes amb productes de neteja biodegradables. / RICARD CUGAT

RICARD CUGAT