BARCELONEJANT

'Mindfulness' amb fletxes

Aquí renyarien el mateix Légolas per tirar amb l'arc de costat. Al fossat del castell de Montjüic dispara el club de tir amb arc més gran d'Espanya

jcarbo42484696 tiro arco180312114424

jcarbo42484696 tiro arco180312114424 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

obin Hood passaria aquí més desapercebut que Cupido First dates. Algun d’aquests arquers també ha partit en dos la fletxa d’un oponent clavada en una diana. I sense necessitar càmera lenta. D’això se’n diu «fer un Robin», expliquen sense gens d’ostentació. En el cine, amb una gesta així et guanyes almenys un final feliç. A la vida real, només et dona dret a la fletxa partida.

Castell de Montjuïc, fossat de Santa Eulàlia. Qualsevol turista es para en sec: hi ha 60 arquers escalfant braços. Aquí se senten fletxes xiulant diàriament. Encara hi ha qui no sap que és el camp municipal de tir amb arc. «És considerat un dels més bonics d’Europa», apunta el Jordi.

El Club Arc Montjuïc té més de 400 socis: des d'una miniarquera de 3 anys fins a un de més de 80

Jordi Falgueras, 55 anys, dispara fletxes des d’en fa 16 anys . Renyaria el mateix Légolas, l’elf d’El senyor dels anells, per disparar amb l’arc de costat. «Això és que no sap tirar», somriu. El Jordi és el president del Club Arc Montjuïc. «El club de tir amb arc més gran d’Espanya», diu molt segur. Té més de 400 socis. Des d’una arquera de 3 anyets fins a un de més de 80. ¿Que per què s’hi apunten? «El 90% de les respostes és: ‘Des de petit  que sempre volia tirar amb arc’», diu el Jordi. «Sobretot ve gent pel tema de la concentració. És una cosa que t’obliga a calmar-te, tipus mindfulness».

El Manel et passa el seu arc. Sembla tret d’una batalla medieval. Longbow, és com es diuen. Intentes tensar la corda i se’t queda la cara que posaria Mario Vaquerizo en un gimnàs. L’arc té 40 lliures de potència, t’informa ja tard. Tensar-lo és com aixecar 18 quilos. «Nosaltres som de bosc», afegeixen el Manuel i la Maribel. Solen fer rutes tirant a dianes amb forma d’animals. «Les fletxes ens les fem nosaltres».

Arcs de franctirador

 A mesura que avances per la línia de tir, els arcs es van assemblant a antenes parabòliques. Hi ha el longbow (el tradicional), l’instintiu (de fusta, però amb forma d’essa), l’arc nu (igual, però metàl·lic), l’estàndard (amb visor). El Xavi t’ensenya un arc olímpic: té estabilitzadors. El José Manuel n’empunya un de politges: amb lents d’augment i gallet. «Com de franctirador». Hi ha arcs des de 45 euros. El del José Manuel en costa 1.100. Hi ha fletxes de 3 a 60 euros.

El crono comença a descomptar. Avui hi ha 17 dianes al fossat. Els arquers tenen quatre minuts per disparar sis fletxes. «Fa 26 anys que es fa aquesta lliga», explica el Jordi. Es juga un diumenge al mes. És la Round 900: consisteix a tirar tres sèries de 30 fletxes a tres distàncies (depèn de l’arc i l’edat). «Avui és internacional», somriu el president. Han vingut arquers d’Andorra.    

Una filera d'arquers dispara a diana, diumenge passat, durant la lliga Round 900. / JORDI COTRINA

«No has de tenir un recorregut llarg per ser bo», promet el Jordi. Assenyala la Miriam (40 anys), que tira des de fa tres mesos, i la Carolina (42), que va començar fa un any i mig. «Ja fan més punts que jo». De fet, la Miriam marcarà avui el rècord de veterans. ¿El secret? «Venir, entrenar-se, calma, tranquil·litat».

«T’has de concentrar», t’aconsella l’Edurne amb gest professional. Té 8 anys i fa sis mesos que tira. «T’oblides de tot», promet la Núria, d’11. Ella en suma cinc amb arc, gairebé mitja vida. T’animen amb la sinceritat Disney de l’arquera de Brave. «Esperem que no clavis la fletxa a la bandera».

El baptisme d’arquer  dura dues hores, però el Jordi et pot treure en 30 minuts la Katniss d’Els jocs de la fam que portes a dins. Primer t’has de fer la fitxa tècnica. Et mesura l’obertura de braços i descobreix quin és el teu ull dominant (amb el que  apuntes). «Ets esquerrana». L’ull mana. Et dona un arc esquerrà, el protector de braç, la dactilera (per protegir els dits a l’estirar la corda) i un buirac amb sis fletxes. I t’ensenya el senyal de Katniss a Els jocs de la fam. ¿Perdona? És la posició amb què es tensa la corda: et toques el dit petit i el polze.

Notícies relacionades

Col·loques la fletxa, cos cap endavant, apuges l’arc, controles els colzes. «Has de buidar la ment», et diu el Jordi a l’estil senyor Miyagi, el sensei de Karate kid, com si et volgués posar a donar cera, polir cera. Inspires, obres la corda fins a tocar-te la comissura del llavi amb l’índex. Uf. Tanques l’ull no dominant, apuntes. Fiuuu. La fletxa es clava a la zona intermèdia de la diana. Un parell més i encertaràs en el cercle groc.  

¿De què serveix? «Molts diuen que per trobar el teu moment de pau», respon el Jordi. I fins i tot per disparar a l’estil Cupido. El president assent: «Així s’han format bastantes parelles». H“

Temes:

Barcelonejant