CITA TECNOLÒGICA

Compte enrere a Barcelona per a la gran prova d'una fira de mòbils amb incerteses

S'espera el ple hoteler, però d'última hora i amb tarifes més contingudes en les reserves no copades per l'organització

El sector de l'oci aspira a facturar més i la restauració espera reeditar l'èxit del 2017, però amb reserves més alentides

zentauroepp37515149 mobile180220204055

zentauroepp37515149 mobile180220204055 / DANNY CAMINAL

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Amb els mateixos nervis que en un examen de selectivitat, Barcelona afronta l’imminent congrés mundial de telefonia mòbil (MWC) amb més incerteses que els anys previs. Després d’un ritme ascendent de visitants i d’impacte econòmic, està per veure que passarà aquest any, tot i la previsió de l’organització de repetir els 108.000 visitants i 471 milions facturats el 2017. El sector de l’allotjament preveu el ple, encara que les reserves s’han alentit i es creu que es completaran més a última hora que en altres edicions i amb preus més continguts. Altres sectors, com l’oci, confien a ingressar més, mentre que en la restauració hi ha veus dispars.

En aquesta ocasió les ombres no les dibuixen vagues o conflictes laborals que han coincidit tradicionalment amb la trobada tecnològic, sinó la ressaca del conflicte polític, que els últims mesos ha fet baixar la presència de viatgers a Barcelona. Fonts vinculades a l’organització admeten que els viatgers asiàtics són els més preocupats per la situació (arran de les imatges després de l’1-O) i són el col·lectiu al qual s’ha de transmetre més sensació de seguretat i normalitat. L’ajuntament ha impulsat la campanya coral ShareLikeFollow, per rellançar la reputació internacional de Barcelona, des de 170 mitjans digitals d’arreu del món i amb el suport de firmes conegudes, però els hotelers també volen donar una empenta a aquesta marca Barcelona.

IMPACTE

La mateixa patronal preveu que diumenge que ve ja hi hagi una notable ocupació amb els que arriben amb antelació, per arribar al 100% d’ocupació en els dies centrals (dilluns, dimarts i dimecres). Cap a final de setmana flaquejarà, tot i que en anteriors ocasions molts estiraven la visita per plaer. Diversos hotels consultats assenyalen que aquest any es preveu un impacte menys prolongat. També confessen que els preus s’han hagut d’ajustar en el cas dels llits de lliure mercat. Convé recordar que l’organització gestiona 27.000 habitacions a preu tancat, i més de 10.000 es comercialitzen per lliure. I que amb els nous hotels del 2017, aquest any hi ha 1.800 places més.

Juan Gallardo, responsable de la consultora especialitzada Bric Consulting, constata «un alentiment de les reserves a diferència d’altres anys». Utilitzant la gran base estadística del macroportal de reserves Booking.com i dades obtingudes des de les empreses amb què treballen, mantenen que quan falta menys d’una setmana per a l’esdeveniment, l’ocupació global és del 86% a la ciutat, davant del 95-98% dels dies previs de fa un any. I la setmana passada les dades eren menys favorables, encara que el consultor no dubta del ple final. Una altra cosa és que el negoci no ho sigui tant aquest any per a les habitacions de preu lliure, que en alguns casos s’estan oferint al voltant d’un 20% per sota aquest any per ser competitives.

L’esmentat portal de reserves dona a aquestes altures bastantes opcions encara per allotjar-se durant el Mobile. Des de les habitacions més modestes –i fins i tot compartides– (que poden arribar a servir per a personal de muntatge i tècnic desplaçat aquests dies), fins al luxe. La disparitat de preus és total. Es poden trobar habitacions múltiples a 30 euros per persona, però també hostals molt senzills a 200 euros la nit. I hotels de tres o quatre estrelles a 400 o 500 euros, però hi ha opció d’un cinc estrelles gran luxe a 590, cosa inhabitual en aquesta cita. Són tarifes altes, però amb més disponibilitat que fa un any. Encara que, com cada any, no falten força llits a 1.000 euros la nit per quatre estrelles. Algunes supersuites de luxe dels millors hotels encara cotitzen a uns 14.000 euros.

Gallardo alerta que sí que s’ha ressentit l’oferta a la segona corona. Seran possiblement menys les persones que optin per allotjar-se a Sant Cugat, Badalona, Sitges i fins i tot Girona, com altres anys. Per contra, l’Hospitalet manté un èxit equiparable a Barcelona durant les jornades del Mobile. L’expert manté que el retard a l’hora de fer les reserves per la situació política s’ha ajuntat amb retallades en algunes empreses que ja no reserven tantes habitacions per a empleats i convidats. I assegura que alguns hotels que tenen contractades totes les seves habitacions amb l’organització han sigut advertits per aquesta que no coparan tots els llits, i per això els sol·liciten obrir reserves a preus més baixos, amb el compromís de cobrir la diferència. D’aquesta manera, com a mínim no pagaran la tarifa completa pactada (que s’abonaria als hotels encara que quedin habitacions buides).

En el sector dels apartaments turístics, la patronal Apartur també pensa que arribaran a la plena ocupació, però amb ingressos una mica inferiors als de l’any passat. Encara queda alguna plaça lliure a Barcelona ciutat. En canvi, el portal de reserves de pisos i habitacions turístiques Airbnb preveu arribar als 45.000 viatgers durant l’MWC, amb un impacte econòmic de 40 milions d’euros per a la ciutat (davant dels 28 de fa un any), dels quals cinc seran per als amfitrions locals. L’empresa manté que el preu mitjà és de 66 euros, però alguns amfitrions locals apliquen també tarifes estratosfèriques aquests dies.

Aferrats a la corba ascendent de visitants dels últims anys, els càlculs de la patronal de l’oci nocturn Fecasarm són més optimistes i plantegen facturar un 4,5% més, partint de la base que el 25% dels 471 milions d’euros d’impacte econòmic se solen destinar a gastronomia i oci. En aquests dos sectors es generaran uns 5.000 llocs de treball de reforç de plantilles, calculen.

ÚLTIMA HORA

Notícies relacionades

El Gremi de Restauració estima en 30 milions (20, en horari de sopars) la despesa del congressista en restauració. Confia a arribar gairebé al ple, com l’any passat, encara que molt pendent de les reserves d’última hora. Emfatitza que aquesta edició és especialment esperada després d’un trimestre dolent per la caiguda turística i de la marca Barc-elona.

Empresaris del sector de la restauració consultats són cauts amb les seves previsions. Des del potent grup Iglesias (Rías de Galicia, Tickets...) opinen que hi ha un ritme més baix de reserves que altres anys, encara que es mantenen grans reserves, amb el Jardín de Bellavista, per exemple, copat dues nits en exclusivitat per una sola empresa.