Colau es queda sola i perd la qüestió de confiança

S'obre un termini d'un mes perquè l'oposició aprovi pressupostos o prosperin els del govern

L'oposició municipal omple d'elogis el cap del Mobile World Congress mentre reclama el cap de Colau

Colau perd la confiança i desafia l’oposició a elegir alcalde. / periodico

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

Ada Colau ha vist aquest divendres com l'oposició en bloc carregava contra la seva gestió i reclamava el seu cap. No és novetat que el que no governa critiqui el que governa, però els grups han tret artilleria d'especial calibre contra Colau, que després de l'expulsió del PSC del govern, del mal resultat dels comuns en les eleccions catalanes del 21 de desembre i del frustrat pacte pressupostari amb el PDECat i ERC, que no li ha permès aprovar els comptes de forma acordada, viu els que probablement són els dies de més soledat i relativa preocupació davant un repte que no és immediat però que ja no està gaire lluny a l'horitzó: les eleccions municipals del juny del 2019.

La sessió era pràcticament un tràmit tècnic, idèntic al que va tenir lloc l'any passat. Un ple extraordinari perquè Colau abordés l'aprovació dels pressupostos per una via també extraordinària: la presentació dels comptes associats a una qüestió de confiança, que obre el període d'un mes perquè l'oposició reuneixi una majoria alternativa i elegeixi un altre alcalde, que presenti altres pressupostos. La majoria alternativa no existeix, Colau seguirà com a alcaldessa i els comptes prosperaran de forma automàtica, amb alguns afegits pactats amb exconvergents i republicans a canvi de la seva abstenció, que el govern ha d'aplicar encara que el no del PSC al projecte fes inútil aquesta abstenció i aquests acords.

Tots els grups menys Barcelona en Comú han votat en contra en la votació de la qüestió de confiança. Si tot transcorre com està previst, el 2 de març quedarà aprovat el projecte del govern. Es repeteix, així, el guió de l'any passat.

Les lliçons de Hoffman

El que ha quedat clar és que el que mola. El director executiu de la GSMA, organitzadora del Mobile World Congress ha sigut el protagonista absent del ple extraordinari. El primer a citar-lo ha sigut el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, que ha subratllat com de positiu va ser l'acte de dijous sobre tecnologia que es va convertir en una mostra de suport a la continuïtat de la fira. Pisarello ho ha esgrimit com una mostra que el consens és possible.

"Hoffman ens va donar una lliçó", ha afirmat l'exalcalde Xavier Trias sobre el discurs del nord-americà dijous. Trias ha recordat les antigues reticències de Barcelona en Comú, que es van mitigar tan bon punt va arribar a l'alcaldia. Al final ha assegurat que el govern ha passat de les reticències al Benvingut, míster Marshall, en al·lusió a la pel·lícula de Luis García Berlanga en què un petit poble espanyol es prepara per rebre uns diplomàtics dels EUA que al final passen pel municipi sense aturar-s'hi. "I han fet bé", ha remarcat Trias sobre el canvi d'actitud. "Estem aquí per la seva incapacitat per aconseguir una aprovació ordinària dels pressupost", ha denunciat l'exalcalde, que el 2013 es va veure en la mateixa situació i va recórrer a la qüestió de confiança.

La cap de files de Ciutadans, Carina Mejías, ha afirmat que el seu partit no renovaria la confiança a l'alcaldessa i ha criticat que aprovi els pressupostos per segona vegada consecutiva "d'una forma poc democràtica". També ha citat Hoffman. El republicà Alfred Bosch, que ha dit que Hoffman sí que va aconseguir "guanyar-se la confiança" dijous, ha sigut concloent i ha demanat directament un canvi al capdavant de l'alcaldia, a l'advertir a Colau: "Vagi pensant a deixar-ho".

Collboni: "Li retirem la nostra confiança"

L'exsoci de Barcelona en Comú, Jaume Collboni, també ha citat Hoffman, i ha aprofitat per dir que el Mobile és una herència del període socialista. Collboni s'ha mostrat molt crític amb Colau: "Avui li retirem la confiança que li vam donar a principi de mandat. Passem a sumar-nos a la legió de barcelonins decebuts. Li retirem la confiança per no posar Barcelona per sobre de tot". El socialista ha rebutjat "l'èxit històric de la inestabilitat" que per a ell suposa optar dues vegades seguides per primera vegada per una qüestió de confiança: "És un dia històric", ha dit el regidor, que com a membre del govern va recolzar aquesta via l'any passat.

També Eulàlia Reguant, de la CUP, ha citat Hoffman, per preguntar-se si acabarà sent el pròxim alcalde de Barcelona i per marcar distàncies amb l'elogi general a "un model que acaba expulsant els veïns". Reguant ha acusat el govern de no voler negociar els pressupostos.

Notícies relacionades

Només el president del grup del PP, Alberto Fernández Díaz, no ha esmentat Hoffman. "Vostè governarà una vegada més contra el ple municipal, per decret".

El context polític                                                                                   

Al final, Colau ha pres la paraula per afirmar que el context polític "no és senzill" i afecta la ciutat i per reptar l'oposició, "ja que diuen que l'actual és el pitjor govern per a la ciutat", a pactar-ne un d'alternatiu. I ha esgrimit la defensa de la seva gestió destacant la inversió en política social i el fet que és l'única gran administració "estable" a Catalunya.