EXPERIÈNCIA DE DEMOCRÀCIA DIRECTA

L'Ajuntament de Barcelona manté la multiconsulta malgrat els recursos

La regidora Gala Pin insisteix que l'ajuntament segueix treballant per celebrar el referèndum abans de l'estiu

"Aquesta bel·ligerància judicial de la Delegació del Govern encaixa en una estratègia d'atac al municipalisme i a l'autonomia local", ha assegurat

zentauroepp41624545 barcelona 16 01 2018 rueda de prensa conjunta de las tres in180116140608

zentauroepp41624545 barcelona 16 01 2018 rueda de prensa conjunta de las tres in180116140608 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Helena López

Les entitats que estan impulsant iniciatives ciutadanes per a la multiconsulta que Colau planeja convocar abans de l'estiu coincideixen en el diagnòstic de la situació amb la regidora de Participació, Gala Pin. Totes dues consideren que els recursos contenciosos administratius interposats per la Delegació del Govern a Catalunya i la Cambra de Concessionaris i Empreses Vinculades al Sector Públic en l’àmbit de les Infraestructures, els Equipaments i Serveis Públics (CCIES) contra el Reglament de Participació Ciutadana «constaten que fins ara els lobbies vivien tranquils, i quan es troben davant d’un govern que vol escoltar l’opinió dels veïns es posen nerviosos». «No entenem la bel·ligerància judicial contra un mecanisme que dona veu a la ciutadania; una bel·ligerància per part de la Delegació del Govern que és a més a més un atac al municipalisme i a l’autonomia local», sentencia Pin.

 La regidora critica als «lobbies» que els preocupi que el consistori pugui «preguntar sobre la stió d’un bé comú com és l’aigua» i insisteix que l’ajuntament continua treballant per celebrar la multiconsulta abans de l’estiu. «Nosaltres seguim endavant i demanem a la ciutadania una participació massiva en defensa de la democràcia», afegeix abans de recordar que el Reglament de Participació es va aprovar amb un «ampli consens social i polític», ja que 

només va comptar amb un vot en contra del grup municipal de la CUP.

MODEL DE CIUTAT

Des de la CCIES –a la qual pertany Agbar– asseguren que el recurs no és una impugnació general del reglament, sinó únicament a diversos articles, que consideren «contraris a la llei». «No es pot convertir el ciutadà en corresponsable involuntari de les conseqüències negatives de la seva opinió presa sobre la base d’una informació parcial i esbiaixada», assenyalen  en una nota de premsa en què també s’apunta que els articles impugnats comporten «una greu inseguretat jurídica dels contractes vigents de tota índole».

En un comunicat conjunt de les tres iniciatives ciutadanes que treballen per poder presentar-se a la multiconsulta, les plataformes ciutadanes assenyalen que «són les persones, no les grans empreses, les que han de debatre i decidir quin és el model de ciutat on volen viure i construir la vida».

Les tres entitats, que aquests dies estan recollint les 15.000 firmes necessàries per poder presentar-se a la consulta, insisteixen que els recursos no només afecten la consulta sobre la gestió de l’aigua –la que volen evitar– sinó també la resta, «tant ara com en el futur». «Creiem que es tracta d’un greu atac a la democràcia. No pot ser que els interessos privats passin per sobre dels debats que les persones que habitem la ciutat volem posar al carrer».

  

Plaça d'Antonio López, que una iniciativa ciutadana vol rebatejar com a Idrissa Diallo / ferran nadeu

  Per això, totes tres insten l’ajuntament a no retrocedir. «Li demanem a Colau que no es deixi acoquinar per aquesta ofensiva d’Agbar», resumeix Laura Menna, portaveu de la iniciativa que demana el canvi de nom de la plaça d’Antonio López pel d’Idrissa Diallo, jove trobat mort al CIE de Barcelona el dia de Reis del 2012. Míriam Planas, portaveu d’Aigua és Vida, afegeix que és una pràctica habitual que la Delegació del Govern vagi de la mà de les companyies. «A Valladolid va passar exactament igual», assenyala.

DEFENSA POPULAR

Notícies relacionades

Lara Cáceres, portaveu d’Habitem el Sant Pau, la tercera de les iniciatives, que demana vivenda social al Raval i defensar l’acció social i comunitària del Gimnàs Cooperatiu Sant Pau, assenyala que ja hi ha moltíssimes persones treballant en la consulta, només en el seu cas en tenen 270 registrades per recollir firmes i 60 punts fixos, «a les quals no es pot deixar a l’estacada». «L’alcaldessa ha de defensar fins al final l’impuls d’iniciatives de democràcia directa de les quals sempre ha fet bandera. No pot deixar passar una oportunitat com aquesta», conclou.

Les tres iniciatives tenen fins al ple de febrer-març per reunir les 15.000 firmes que els demana el reglament (una norma encara en vigor, al no haver-se demanat mesures cautelars). El ple haurà de ratificar les preguntes amb només la meitat més un dels vots (just un article, la majoria simple, que rebutgen els recursos).