A LA CAPITAL CATALANA

Arrimadas s'imposa en set districtes però el bloc independentista encara guanya en vots

L'avanç de C's gairebé iguala la balança plebiscitària a la ciutat de Barcelona

La polarització del vot perjudica la CUP i el PP, el PSC creix i els comuns resisteixen

zentauroepp41342153 pla americ  d in s arrimadas  somrient  en l acte central de171217122446

zentauroepp41342153 pla americ d in s arrimadas somrient en l acte central de171217122446 / Silvia Jardi

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Ni el millor dels pitonissos s’hauria atrevit a vaticinar fa un lustre que Inés Arrimadas, de partit liberal, jove i dona, trencaria tots els motllos de les autonòmiques i s’imposaria en set districtes de Barcelona. Però l’esperit plebiscitari d’aquestes eleccions i el desgast del PP han portat la candidata de Ciutadans a ser la força més votada a la ciutat que va escenificar al carrer la potència dels anhels independentistes.

La suma d’aquest bloc segueix davant del constitucionalista, encara que tot just els separen dos punts percentuals, quan el 2015 la distància entre les mateixes forces era de gairebé nou. La nova massa de votants i la polarització a la recerca del vot útil han destrossat el PP i la CUP, per engreixar, respectivament, els resultats de C’s (supera els 218.000 votants) i també del PSC (creix en més de 30.000), i amb menys intensitat d’ERC (que va ser segona) i

de JxCat.

Arrimadasamb gairebé un de cada quatre vots a la seva butxaca, s’ha situat al capdavant en set districtes tan dispars com les Corts, Sant Andreu, Ciutat Vella, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó, Sant Martí i Nou Barris. En aquest últim, el districte amb rendes més baixes, s’ha emportat gairebé un terç dels vots. El pols independentista va dinamitar qualsevol ideologia en una jornada rècord de participació (81,6%) que va fer sortir de l’armari molts unionistes.

27.000 VOTS MENYS QUE C’S

En el rànguing de ciutat, Esquerra es va situar segona a més de 27.000 vots dels taronges, però 12.000 vots per davant de Junts per Catalunya, encara que aquest va ser el partit més votat a l’Eixample i a Gràcia. En canvi, ERC va ser el més votat a Sants-Montjuïc, on C’s fins i tot es va posar segona per davant del partit de Puigdomènech.

La balança dels dos grans blocs queda molt igualada a la capital catalana, vist que la suma de JxCat, Esquerra i CUP baixa lleugerament respecte als anteriors comicis, mentre que el bloc constitucionalista (C’s, PSC i PP) creix, empès pels dos primers. No obstant, els primers estan més de dos punts percentuals per damunt.

Notícies relacionades

Els socialistes han aconseguit créixer tres punts a la ciutat a l’atraure molts vots antisobiranistes que no combreguen amb els partits de dreta. En canvi, els comuns van salvar els trastos a Barcelona en comparació amb el retrocés que pateixen a la resta de Catalunya. Possiblement per la influència de Colau, que va donar un discret suport a la campanya de Domènech, però reforça la seva marca. Amb prou feines van perdre un miler de vots i són la cinquena força més votada.

El daltabaix dels cupaires els deixa gairebé a la meitat que fa dos anys i també el PP baixa quatre punts, resultat històricament dolent.