PROGRAMA MUNICIPAL IN MUSEU

Barcelona obre amb èxit les entranyes d'11 dels seus museus

La iniciativa, que es repetirà el 3 de febrer, ha congregat més de 6.000 persones

L'ajuntament espera que a la tardor del 2018 se sumin a la idea museus no municipals

zentauroepp41163313 barcelona  visita a las celdas y dem s del castell de montju171202175634

zentauroepp41163313 barcelona visita a las celdas y dem s del castell de montju171202175634

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La rebotiga dels museus. Aquelles portes en què un cartell prohibeix el pas, aquells bastidors en què es manipula tot el que s’exhibeix en les exposicions. Tot, o gairebé tot, s’ha obert al públic aquest dissabte en la primera edició de l’In Museu, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona que ha hagut de penjar el cartell de complet amb prop de 6.000 participants. 

    

Onze equipaments han participat en aquesta jornada destinada a exhibir els budells i l’ànima d’alguns dels llocs més emblemàtics, com el monestir de Pedralbes, el castell de Montjuïc, el Disseny Hub o el Museu d’Història de Barcelona. Totes les visites han sigut gratuïtes. La pròxima edició, segons anuncia la web del programa municipal, està prevista per al 3 de febrer del 2018. Les inscripcions ja estan obertes. Per ara només es comptarà amb els museus municipals, però per a la tardor del 2018, quan es tornarà a repetir l’In Museu, s’espera comptar amb institucions com el Macba, la Fundació Miró o el MNAC. 

GUIES DE LUXE

Els afortunats que van aconseguir un passi per a la primera convocatòria de l’In Museu han pogut conèixer de primera mà l’arxiu arqueològic del Museu d’Història de Barcelona. Guiats per tècnics especialistes, han viscut el procés des que una peça arriba fins que acaba exhibida a les vitrines. També han passejat entre les entranyes del Born Centre de Cultura i Memòria, on se’ls ha explicat com es realitzen les tasques de restauració, conservació i manteniment dels jaciments. 

    

Carles Vicente, director de Patrimoni i Memòria Històrica de l’Institut de Cultura de Barcelona, ha compartit la seva satisfacció davant una jornada que qualifica d’«èxit total» al complir amb l’objectiu que la gent «conegui el gran treball que hi ha darrere dels museus, entre catalogació, manteniment, restauració...». Vicente ha celebrat l’«entusiasme» dels participants: «Algunes famílies han repetit fins en dos i tres museus, estem entusiasmats amb el resultat». 

Notícies relacionades

    

Una de les propostes més especials ha sigut la visita guiada que ha permès conèixer un monument en ple procés de transformació com és el castell de Montjuïc. Malgrat el fred que gelava la muntanya, han sigut molts els que s’hi han acostat per participar en el passeig. La fortalesa va camí de convertir-se en un «centre patrimonial i de memòria obert a la ciutadania», segons diu l’ajuntament. Els afortunats que van aconseguir plaça per recórrer els seus passadissos han pogut accedir als calabossos, lloc fins ara desconegut i vetat al gruix de la ciutadania.