ENQUESTA MUNICIPAL DE SALUT

El càncer de pulmó ja és la primera causa de mort entre les dones de Barcelona

Els tumors malignes en l'aparell respiratori provoquen més víctimes que els de mama

Les desigualtats entre barris per l'esperança de vida dels ciutadans es redueix

zentauroepp37784180 barcelona  20 3 2017  contaminacion en el paralel i resto de171109131422

zentauroepp37784180 barcelona 20 3 2017 contaminacion en el paralel i resto de171109131422 / JULIO CARBO

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

El càncer de pulmó ja és la primera causa de mort entre les dones de Barcelona. Els morts per tumors malignes en l'aparell respiratori superen els que es produeixen per tumors de mama. Això és conseqüència directa del tabac, ja que les barcelonines que van començar a fumar de manera generalitzada ho van fer fa un parell de dècades i ara en paguen les conseqüències. Aquesta és una de les dades rellevants de l'informe sobre l'estat de salut dels ciutadans 2016 que ha presentat aquest dijous l'Ajuntament de Barcelona.

"El consum de tabac repercuteix al llarg de molts anys. Així que, encara que ara s'hagi reduït el consum, estem detectant els problemes entre les dones que van començar a fumar fa 20 anys", ha analitzat la gerent del'Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell. Aquest canvi en la primera posició de les causes de mort prematura en el sexe femení s'explica també per la millora en la prevenció precoç dels tumors malignes de mama, que fins ara havia sigut la primera.

Contaminació i soroll

Al consum de tabac s'hi ha d'afegir també la contaminació, ha apuntat la tinenta d'alcalde de Drets SocialsLaia Ortiz, considerat un dels orígens de les malalties respiratòries. La responsable política de l'àrea ha subratllat que la millora de la qualitat de l'aire de la capital catalana segueix sent una de les prioritats del govern local.

Notícies relacionades

Les conseqüències de superar els valors de referència de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) tant en diòxid de nitrogen (NO2) com en partícules PM10 i PM2,5 ja preocupaven les autoritats municipals en l'anterior informe, el del 2015. Per això, ha destacat la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, s'han portat a terme mesures que intentin minimitzar els seus efectes com, ha citat, les restriccions de trànsit, les superilles o les zones 30.

Aquests tres exemples, ha prosseguit, contribuiran igualment a lluitar contra un altre dels factors que empitjora la salut dels barcelonins: el soroll. Segons les dades de l'informe, el 47,8% de la població considera que hi ha molt soroll al seu barri. A Ciutat Vella (74,2%) i l'Eixample (68,7%) la percepció és superior.