Nous usos

La transformació de la Model preveu 150 pisos públics i un gran parc

La construcció dels nous espais començarà el 2020, però a partir de l'any que ve la presó tindrà usos provisionals

 

  / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els terrenys de la presó Model de Barcelona, que ocupen dues illes de l'Eixample, acolliran 150 vivendes públiques de lloguer assequible i 14.000 metres quadrats d'espai verd, a més d'un centre memorial i diversos equipaments de proximitat, que es començaran a construir el 2020.

La tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, ha explicat avui, en la presentació del full de ruta, que la Model, que va tancar les portes al juny després de 113 anys, passarà a ser municipal a partir del 2018 i que "durant aquest mandat, l'ajuntament injectarà 4,9 milions en el projecte de reforma del terreny".

La proposta de transformació de la presó pivota sobre quatre pilars, dels quals destaquen un espai verd que funcionarà com a "pulmó de l'esquerra de l'Eixample" i l'ús de 18.000 m2 en la construcció de pisos de lloguer "que permetin donar solució al problema de la vivenda que pateix actualment aquest districte", segons Sanz.

Necessitats del districte

Els altres dos pilars són la creació del centre de coneixement i difusió 'La Model Espai Memorial' i la posada en marxa d'equipaments de proximitat que donin resposta a les necessitats dels veïns del districte, actualitzant així el Pla Director del 2009.

Sanz ha assenyalat que la construcció dels nous espais començarà el 2020, però a partir de l'any que ve la presó tindrà usos provisionals, com el que ja està fent l'Escola infantil i primària Eixample 1, que ocupa part del recinte i funciona des del setembre d'aquest any.

Des de principis del mes de gener, el centre s'obrirà progressivament al públic, que podrà participar en una programació estable d'activitats socials i culturals i visitar els espais, actualment tancats, de la planta baixa amb accés pel carrer d'Entença -a partir del segon trimestre del 2018- i l'edifici Tallers del carrer de Nicaragua -a partir del tercer trimestre del 2018-.

Debat sobre els usos

Durant aquest període, Sanz ha assegurat que "s'iniciarà un procés de treball amb els veïns amb l'objectiu de tenir clar el 2019 quins seran els usos de l'espai -en especial, pel que fa als equipaments-, per poder començar amb els projectes constructius i iniciar les obres el 2020".

Ha afegit que aquest temps també servirà per "requalificar el terreny del carrer de Nicaragua, que actualment té la qualificació de residencial terciari, i per això només s'hi podrien construir oficines o un hotel".

Per a Sanz, és primordial que això canviï ja que "hi ha veïns del barri que estan sent expulsats de casa seva perquè no poden pagar l'elevat lloguer", i "les noves vivendes podrien equilibrar la situació".

Notícies relacionades

Per la seva banda, el comissionat de Programes de Memòria de l'ajuntament, Ricard Vinyes, ha explicat que l'espai memorial comptarà amb "un ateneu d'entitats, un espai àgora obert a la ciutat, un centre d'interpretació i un altre de documentació".

Vinyes ha insistit en la importància de conservar l'arquitectura de l'edifici el màxim possible, en especial del panòptic, i de "difondre la història de la Model -la repressió i els moviments socials- a través d'activitats a l'abast de tota la ciutadania", com visites per lliure, visites guiades i també temàtiques.